Nye regler for ålefiskeri i Danmark
Af Michael Ingemann Pedersen, Søren Berg og Finn Sivebæk, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer
Den nye regel indføres på baggrund af en EU-beslutning om at beskytte ålen, der er truet. I perioden for ålestop er alt fiskeri og opbevaring af ål forbudt og der er et forbud mod brug af ruser.
Mindstemål, fredningstider og fiskeredskaber.
Regler for fiskeri efter ål for lystfiskere og fritidsfiskere, er beskrevet herunder. Der gælder særlige regler for erhvervsfiskere med ålelicens.
Lystfiskeri efter ål
Bekendtgørelse nr. 1615 skelner mellem lystfiskere og fritidsfiskere.
En lystfisker er defineret som en person, der anvender en stang med snøre og krog eller lignende lette håndredskaber.
Lystfiskeri efter ål er ikke berørt af forvaltningsplanen og må udøves hele året i ferskvand, men i saltvand er der forbud mod fiskeri fra og med den 1. november 2022 til 31. januar 2023.
Forbuddet er midlertidigt.
En fritidsfisker, der fisker i saltvand, må højst anvende seks redskaber ad gangen af følgende redskabstyper:
- krogliner á 100 kroge
- kasteruser (enkelte eller dobbelte) hvoraf én af ruserne må være en rejepæleruse
- tejner
- garn (højst tre stk.)
En rejepæleruse skal anmeldes hvert år til Fiskeristyrelsen. Rejepæleruser skal opfylde bestemte krav (jf. § 22 i bekg. 1615).
En fritidsfisker må ikke længere:
- Fiske med ruse eller fange ål i saltvand perioden 1. november 2022 til og med 31. januar 2023
- Anvende kasteruser (enkelt eller dobbelt) i perioden 10. maj – 31. juli
- Sætte krogliner i perioden 1. maj – 30. september
Fritidsfiskeri – ferskvand
- I ferskvand aftales antallet af redskaber med den person der ejer fiskevandet
- Kasteruser (enkelte eller dobbelte). Tilladt 1. august til 15. oktober
Afstandsreglerne for redskaber angiver, at der skal være 100 meter mellem hvert redskab og redskabet må kun dække 1/3 del af vandets bredde. Reglerne er beskrevet i bekendtgørelse 1615 af 11/12/2015.
Erhvervsfiskeri
En person, der har ret til at drive erhvervsfiskeri i salt – eller ferskvand eller har en tilladelse til at omsætte fisk fra ferskvand, kan ansøge om en tilladelse til ålefiskeri hos Fiskeristyrelsen. I tilladelsen er det specificeret hvor mange redskaber, der må anvendes til ålefiskeri.
I vandløb er erhvervsruser kun tilladt fra den 1. juni til den 30. november.
Mindstemål for ål
I ferskvand er mindstemålet for gule ål på 45 cm. I saltvand er det generelle mindstemål 40 cm, med enkelte undtagelser som angivet i nedenstående tabel 1.
Tabel 1: Mindstemål for gule ål.
Fiskeperiode for fiskeri efter ål
Bemærk at der kan være særregler, som regulerer fiskeriet mere restriktivt i et lokalområde, og der gælder i øvrigt særlige regler for bredejere og erhvervsfiskere. De generelle regler for perioder, hvor det er tilladt at fiske ål, er beskrevet i tabel 2.
Tabel 2: Den tilladte fiskeperiode.
Mere information om ål
- Læs mere om ålens biologi
- Ålepas til glasål
- Læs om indvandringen af ålelarver
- Læs mere i bekendtgørelse om ålepas, ungfiskesluser samt afgitringer i ferske vande
Den europæiske ålebestand er på et faretruende lavt niveau. Mængden af yngel fra Sargassohavet er faldet 90 – 99 procent siden slutningen af 1970’erne. Derfor har EU-Kommissionen pålagt medlemslandene at udarbejde en genopretningsplan for ålebestanden.
Målet med genopretningsplanen er at øge mængden af blankål, der forlader Europas vandsystemer og kystvande og derved forøge antallet af ål som gyder i Sargassohavet. EU-Kommissionens forordning til genoprettelse af ålebestanden beskriver rammerne for, hvordan ålebestanden i saltvand og ferskvand skal forvaltes.
I saltvand skal fiskeriindsatsen halveres i forhold til niveauet for perioden 2004-2006. I ferskvand er målet at øge biomassen af udvandrende blankål, indtil de udgør 40 procent af den biomasse, som var til stede, da bestanden havde en sund størrelse, hvilket i Danmark regnes som tiden mellem 1920 og 1960.
Den danske genopretningsplan er udarbejdet efter en offentlig høringsfase og er i 2009 godkendt af EU-Kommissionen.
- Bekendtgørelse om rekreativt fiskeri i salt- og ferskvand samt redskabsfiskeri mv. i ferskvand (BKG nr. 1615 af 11/12/2015) (pdf – 0,4 mb)
- Bekendtgørelse om betingelserne for erhvervsmæssigt fiskeri af ål i saltvand og ferskvand ” (BKG nr. 1551 af 11/12/2015) (pdf – 0,4 mb)
Lokale vedtægtsbestemmelser kan afvige fra det generelle regelsæt og er ikke beskrevet i ovenstående bekendtgørelser. Regler der vedrører placering af ruser, maskemål m.m. henvises til bekendtgørelsen. Er man i tvivl, bør man henvende sig til fiskerikontrollen på telefonnummer: 72185600.Fiskeri