Ønsker man sig en helt igennem dansk jagthund, så bliver det særdeles svært at komme uden om en race som gammel dansk hønsehund

Af Redaktionen

Gammel dansk er enten noget, man elsker eller afskyr. Sådan forholder det sig ikke, når den “gamle danske” er forsynet med fire poter. 

Gammel dansk hønsehund er dejlig hunderace, som generelt både er behersket og ligevægtig af sind.

Den er rolig og stilfærdig i familien, overbærende og tålmodig over for familiens børn og omgængelig i forhold til både fremmede og andre hunde.

Med sit tiltalende væsen er den velegnet som familiehund – dog helst hos aktive mennesker med interesse for jagt, markprøver eller lyst til at færdes meget i naturen.

Under jagt bevæger den sig forholdsvis langsomt. Den arbejder selvstændigt, men bevarer altid kontakten med jægeren og løser sin opgave som stående hønsehund uden at skabe unødig uro i terrænet.

Den er sjældent tilbøjelig til at gå sine egne veje

Specielle behov

Gammel dansk hønsehund har brug for masser af fysisk motion, hvor den både får mulighed for at bevæge sig frit, bruge sin fine lugtesans og apportere.

Nær menneskelig kontakt er også vigtigt for hundens trivsel i det hele taget.

Pels og pleje

Den korte og tætte pels føles hård. Den beskytter ikke meget mod vejrliget, men hunden er robust og ikke kuldskær.

Løse hår og støv fjernes let med en gummibørste eller et fugtigt vaskeskind.

Gør det dagligt, ellers ses navnlig de hvide hår tydeligt på møbler og tæpper

Indlæring

Den er opmærksom, lærevillig og glad for at samarbejde. Den hurtigste og mest holdbare indlæring får man, når træningen gennemføres med hensynsfuld, venlig og motiverende konsekvens.

Beløn hurtigt og varieret og skift ofte træningsmiljøet.

Har man adgang til en roemark med agerhøns eller fasaner, så er gammel dansk hønsehund virkelig i sit es, når den efter et grundigt søg pludselig tager stand for fuglene. Dette er for mange jæger noget nær den ultimative jagtform.

Oprindelse

Nordens eneste stående jagthunderace opstod tidligt i 1700-tallet mellem Hobro og Randers, hvor en mand ved navn Morten Bak lavede en krydsning af omrejsende tateres hunde med lokale gårdhunde. 

Taterhundene, der formentlig havde et væsentligt islæt af spanske pointere, var kraftige og blev foruden til jagt også anvendt som træk- og lastdyr.

Gårdhundene var støvere af en type som forfaderen til blodhund.

Racens gode næse og evnen til at holde kontakt med jægeren gjorde den i 1800-tallet til Danmarks mest anvendte jagthund, og den er stadig meget populær herhjemme.

Dimensioner

Hanner måler mellem 54 og 60 centimeter i højden. Tæver lidt mindre, 50 til 56 centimeter. Vægten ligger mellem 26 og 35 kilo.

Farver

Hvid med brune aftegninger, som enten er store og få eller mange små pletter.

Oprindelsesland

Danmark.

Internationalt racenavn

Gammel dansk hønsehund

FCI-gruppe

Gruppe 7 – Stående jagthund

Specialklub

Klubben For Gamle Danske Hønsehunde

Også hos vore nordlige naboer er racen populær. I denne svenske video kan du se hunden i arbejde.

Kilde: DKK

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version