Der nedlægges færre gråænder end nogensinde og udbyttet er nu historisk lavt

Gråand: Vildtudbytte er nu historisk lavt

Af Redaktionen

Ser man bort fra sæsonen 1960 nedlægges der nu færre gråænder end nogensinde tidligere siden afslutningen af 2. Verdenskrig.

Det viser netop offentliggjort udbyttestatistik fra DCE …

Udbyttet er afrundet opgjort til 313.000 nedlagte gråænder … Sammenholdt med året 1988, hvor der blev indrapporteret 766.000 nedlagte, er udbyttet altså mere end halveret.

Nedgangen i det danske udbytte starter for alvor i 2004. (se oversigt nederst i denne artikel) Herefter er det – enkelte sæsoner undtaget – kun gået nedad til det nu historisk lave udbytte på godt 300.000 gråænder.

Hvorfor falder udbyttet af gråænder?

Udbyttestatistikken giver ikke svar på hvorfor udbyttet er faldende. Det kan heller ikke aflæses om det er den danske ynglebestand, der svigter. Eller det er tiltrækkende ænder, der er i tilbagegang og dermed fylder mindre i udbyttestatstikken.

Klimatiske forandringer kan måske påvirke antallet at vinterænder og ænder på gennemtræk … Ligeledes kan strammere regler vedr. udsætning af gråænder spille ind på oversigtens fremstilling.

Den danske ynglebestand er opgjort til 20.000 par og dertil kommer udsætninger på hobbyplan såvel som på mere kommercielt niveau med hensyn til udlejning af andejagt på f.eks. daglejeniveeau.

Nedlæggelse af udsatte ænder fra hobbyopdræt såvel som fra mere kommercielt niveau påvirker udbytteoversigt og gør det vanskeligt at vide, hvor det er skoen trykker mest i forhold til den negative udvikling i udbytte fremstillingen.

Netnatur kommentar:

Vildtforvaltningsrådet har foreslået at udsætning af gråænder til jagt indstilles om fem år.

Hvorvidt dette vil påvirke bestanden af “vilde”, ynglende gråænder, kan der kun gisnes om. Sandsynligt er det dog, at bestanden af ynglende gråænder vil falde, når der ikke længere udsættes ænder.

På netnatur lyder spørgsmålet i flere artikler da også:

” Er 20.000 ynglende gråænder tilstrækkelig til at tillade jagt i september og oktober? Vil jagten påvirke bestandens størrelse og dermed antallet af yngleænder den efterfølgende ynglesæson? 

Hvis stop for udsætning af gråænder til jagt medfører færre yngleænder, kan jagt i sæsonens første måneder hænge i en tynd tråd. Da kan andetræk, som vi kender det i september og oktober, måske se frem mod debat om eksistensberettigelse.

Det er op til den siddende minister at afgøre om han vil følge anbefalingen fra Vildtforvaltningsrådet.

Han har naturligvis muligheden for at træffe sin egen beslutning. Vildtforvaltningsrådet er trods alt kun et råd og af og til sker det, at en minister for området jagt træffer sin egen afgørelse.

En netop afslutte afstemning i Folketinget viser, at holdningen til udsætning af vildt er positiv. Og det giver de danske andejægere en vis grund til optimisme – hvis man vel at mærke mener, at udsætning af gråænder er afgørende for andejagt i sæsonens første måneder.

Når efterårstrækket fra nord og nordøst indledes, kan de danske ænder så at sige skjule sig lidt i mængden af tiltrækkende ænder. Dermed er de ikke de eneste gråænder, der så at sige står for skud, når den første stjerne tændes og aftentrækket begynder …

KLIK og gå til det undermagasin, som du ønsker.
Undermagasinerne på netnatur.dk samler og organiserer nyheder og aktuelt indhol

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version