Havørn troede, at lokkeænder af plastic var et godt måltid og prøvede at tage en lokkeand i toppen af en stage, men væltede den blot

Af Henning Kørvel, 25. oktober 2008

Strandjæger Claus From Jensen, Øster Toreby, Lolland, havde en usædvanlig oplevelse, da han i i midten af oktober var på andejagt fra skydepram i det sydlige Guldborgsund.

For at drive jagt på trækkende ænder havde han lagt lokkeænder ud på vandet og suppleret med lokkeænder med henholdsvis udslåede og roterende vinger, sat på stager. Claus From Jensen har erfaring for, at specielt snurrebasser – lokkeænder med roterende vinger – er effektive til at lokke trækkende ænder ind på skudhold.

To havørne på jagt efter et bytte ude over Guldborgsund kom imidlertid før ænderne. Da Claus From Jensen spottede dem, fumlede han i det, da han skulle have fat i sit digitalkamera for at forevige situationen. – Jeg havde derfor ikke held til at tage et billede, da den ene havørn angreb en af snurrebasserne og væltede den, så den lå på vandspejlet, fortæller Claus From Jensen, hvis foto til gengæld viser den anden havørn, som forholdt sig passivt.

– Efter at have angrebet snurrebassen fløj havørnen ind og satte på kysten få meter fra det sted, jeg lå i skydeprammen. Efter at have sundet sig lidt, kom den tilbage igen og prøvede nu at tage nogle af lokkeænderne, der lå på vandet.

– Jeg ser næsten havørne hver gang, jeg er på strandjagt i farvandet omkring Lolland-Falster. Her er havørne alle vegne, og da jeg tit har været ude for, at de prøver at tage lokkeænderne, så er mange af dem, jeg har, ridsede efter at have været i berøring med deres lange spidse kløer.

– Netop fordi der er mange havørne på Lolland-Falster, så er ænderne blevet vanskeligere at jage ved kravlejagt. Forklaringen er, at de frygter havørnene og er blevet mere agtpågivende. Ænder og gæs i farvandet omkring Lolland-Falster får derfor ikke den samme ro som tidligere på grund af ørnene. Og man ser i højere grad end før ænder og gæs lette umotiveret, hvilket jeg føler mig overbevist om, skyldes den konstante trussel fra havørne, siger Claus From Jensen, der har drevet strandjagt i over 50 år i farvandene omkring Sydhavsøerne.

Han mener, at blot én havørn forstyrrer fugle i det marine miljø ligeså meget, som hvis der i et område blev drevet jagt af 20 strandjægere. Men han ser positivt på havørne som maritim renovationstjeneste.

– Havørne er udstyret med et støvsugerblik, og der er ingen tvivl om, at de under deres afsøgning af vores kyster og havområder spotter og tager de fleste svage vandfugle, som for nogles vedkommende også kan være anskudte. Havørne spiller derfor en ligeså vigtig rolle som renovationsarbejdere i det marine miljø som ræve inde på land, mener Claus From Jensen.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 141)

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version