Hvalpesyge er en frygtet sygdom blandt hundeejere, og den kan ramme både hunde, ræve og dyr i mårfamilien

Af Redaktionen

Sygdommen findes i Danmark som ”hvalpesyge” hos mårfamilien og “hundesyge”, når det drejer sig om hund og ræv

Hunde-/hvalpesyge er forårsaget af en Morbilli-virus, som forekommer i hele verden og som i øvrigt er beslægtet med den virus, der forårsager mæslinger hos mennesker.

Denne virus kan overleve i flere uger i miljøer under gunstige forhold. Tørre, varme og lyse omgivelser nedsætter dog overlevelsesevnerne for denne type virus.

Smitten overføres ved direkte kontakt med inficerede dyr eller via kontakt med virus i miljøet. 

Sygdommen kan smitte til mange forskellige rovdyr heriblandt forskellige mårdyr, ræve, hunde og sæler (”sælpest”). 

Symptomer på sygdommen

Hunde-/hvalpesyge viser sig oftest i form af en alvorlig lungebetændelse med høj feber og flåd fra øjnene. Drægtige tæver aborterer eller får svage eller dødfødte unger.

Neurologiske symptomer, som kramper og permanente hjerneskader, eller symptomer fra mave-tarm-kanalen, som opkastning og diarré, kan ligeledes opstå. Unge hvalpe kan få vedvarende smertefulde tandskader.

Voksne hunde med et godt immunforsvar er mindre disponerede end yngre hunde og hvalpe. Hunde, som overlever infektionen, udvikler immunitet.

Diagnosen

Den sikreste måde at stille diagnosen på er gennem en obduktion, hvilket kan være aktuelt, hvis et hvalpekuld eksempelvis rammes af sygdommen.

Hos levende dyr er diagnosen sværere at stille. I den akutte fase kan man forsøge at påvise virus i prøver fra slimhinder. Der er dog en risiko for, at prøven giver et negativt resultat, da virus ikke er tilstede i de pågældende væv hele tiden. 

En sandsynlighedsdiagnose af hunde-/hvalpesyge kan stilles gennem såkaldte parrede prøver, hvor blodprøver taget med et par ugers interval analyseres for antistoffer mod hvalpesyge. Ved et positivt resultat forekommer stigende niveauer af disse antistoffer.

Ingen helbredende behandling

Da hunde-/hvalpesyge er forårsaget af en virus, findes der ikke nogen helbredende behandling. 

Syge dyr får understøttende behandling med drop, smertelindring, antibiotika mod sekundære bakterieinfektioner og medicin mod kramper, opkastning, utilpashed, diarré m.v.

Det er vigtigt at holde dyret isoleret og opretholde en god hygiejne for at mindske risikoen for smittespredning.

Virus kan smitte i udendørsmiljøet i op til nogle uger.

Desinfektionsmiddel mod hunde-/hvalpesygevirus kan anvendes indendørs.

Forebyggelse

Vaccination mod hunde-/hvalpesyge giver en effektiv beskyttelse mod sygdommen. Vaccinen gives ved 8 og 12 ugers alderen.

Er du på nogen måde i tvivl, om din hund er dækket, så vil det være en god idé at konsultere din dyrlæge. Specielt jagthunde er i højrisikogruppen.

Prognose ved smitte

Mange hunde dør indenfor nogle uger som følge af komplikationerne forbundet med de neurologiske skader.

Hunde, som overlever sygdommen, kan udvikle alvorlige neurologiske problemer, og i så fald vil en aflivning være nødvendig.

Nedlagt vildt eller faldvildt

Nedlægger eller finder man vildt, hvor der er mistanke om hundesyge/hvalpesyge, skal hele dyret indsendes til undersøgelse på DTU Veterinærinstituttet.

Se mere herom på vildtsundhed.dk

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version