Sommervarmen påvirker både mennesker og dyr. Dyrene må klare sig som de kan, mens vi andre kan krybe under parasollen og finde noget læskede i køleskabet
Vildt i sommervarme: Vi sukker ofte efter sommervarmen, men hvordan klarer vildtet sig i sommervarmen?
Af Peter Thisted
Dyr kan ikke svede på samme måde som mennesker, hvilket de fleste nok også kender fra deres hund, når den prustende sidder med en dryppende tunge ud af munden. Vildtet har dog alligevel fundet andre løsninger, for at klare varmegraderne.
Haren har faktisk ører, som er opbygget på samme måde som elefanten. Så når varmen plager, vil blodgennemstrømningen i de store ører være med til at køle dyret ned.
Et dyr som vildsvinet finder sig et godt mudderhul. Her forener den afkølingen med det praktiske, for mudderet sørger for, at den slipper af med en masse skadedyr i pelsen, og når den efterfølgende gnider det størknede mudderlag af på et træ, får den sig også en god gang massage.
Krondyrene finder sig slet og ret en sø eller et mosehul, og tager sig et ordenligt bad – de står gerne i vandet helt op til halsen.
Godt med et køligt hjem
Grævling og ræv tilbringer i forvejen dagen i deres kølige grave under jorden, så de går blot senere ud og tidligere tilbage igen, når de har været ude og søge føde om natten.
Man ser ikke så ofte, at råvildtet direkte drikker vand på vore breddegrader – men når varmen er intens og længerevarende, så vil de dog tiere opsøge vand, da de ikke alene vil kunne få væskebehovet dækket gennem føden, som de ellers normalt gør her i Nordeuropa. Ved længere tørkeperioder er der ikke så mange friske skud, som råvildtet jo ellers foretrækker.
Vildt i sommervarme og adgang til vand
Mindre pattedyr, som eksempelvis pindsvinet, kan derimod komme i klemme i de varme perioder. Har de ikke umiddelbart adgang til vand, kan de faktisk dø af tørst.
LÆS OGSÅ: STORE BADEDAG HOS EGON BENNETSEN
Vil man gerne hjælpe pindsvinet, som blandt andet kvitterer for hjælpen ved at æde snegle, så sørg for, at du har en skål vand eller et fuglebad stående i haven. Her gælder det i øvrigt om at sørge for, at vandet altid er rent. En stærk sol giver hurtigt både algedannelser og god grobund for bakterier.