Selv om jagten på kronhjorte i Danmark kan være fire måneder lang, er der navnlig én måned, som bidrager med “voksne” hjorte til det rekordhøje udbytte af nedlagte krondyr

Hvornår skydes kronhjortene?

Af Redaktionen

Hvornår nedlægges kronhjortene?

Det kan man få en idé om ved at se nærmere på Vildtudbytte-statistikken udarbejdet og udgivet af DCE, Aarhus Universitetet.

Heraf fremgår det, at omkring af 44% af hjorte over to år falder i sæsonens første måned. Den resterende del af udbyttet fordeler sig over de øvrige måneder frem mod årsskiftet …

Det kan ses i model nederst i denne artikel.

Her af fremgår det, at op i mod halvdelen af hjortene skydes i september. (624/1387)

Læs mere på netnatur.dk/HJORTEJAGT

Ses der alene på hjorte over 2 år, fremgår det, at op i mod halvdelen af hjorte over to år skydes i september. (624/1387)

 

Uanset hvornår en jagtsæson begynder, må det antages, at jagttrykket er størst i begyndelsen af sæsonen. Dette kan naturligvis påvirke udbytteoversigten.

Det er dog ikke alle områder i Danmark, der tillader jagt på hjort i september. I Nordjylland og på Sjælland indledes jagten første senere på sæsonen.

Den succesrige sæson-start ser dog ikke umiddelbart ud til at slå igennem på samme måde, når der ses på områder, der først tillader jagt, når brunsten er ved at klinge af. Det ser ikke ud til på samme måde at afsløre sig i udbyttet.

F.eks. nedlægges der for landet som helhed lige så mange hjorte i oktober, som der gør i november. Her skal det dog nævnes, at oktobersæsonen kun er halv så lang som novembers jagttid. Men selv om oktober og november lægges sammen overgår de ikke det samlede udbytte for september.

Vildtudbytte statistikken udarbejdet af DCE, Århus Universitet viser at der aldrig tidligere tidligere er nedlagt så meget kronvildt som der går på nuværende tidspunkt

 

Årsagen til at der falder så mange hjorte i september, som tilfældet er, skal efter alt at dømme forklares med at hjortene på dette tidspunkt er i brunst.

Dette gør dem af flere forskellige årsager nemmere at nedlægge de hormonpåvirkede hjorte. Desuden er hind og kalv fredet i samme periode.

Det kan naturligvis diskuteres om den såkaldte udvidede vildtudbytte-statistik er retvisende. Den er alene baseret på de informationer, som en del af jægerne har indsendt som supplerende oplysninger til deres jagtaktiviteter.

Det samlede udbytte af krondyr har aldrig været højere … I alt er der indberettet over 10.000 dyr til vildtudbytte statistikken.

Det bør ses i forhold til at råvildt udviser modsatte tendens.

“Tabel og figur viser data for indberetninger med detaljer og udgør IKKE det totale udbytte. Der vises kun data for indberetninger for den periode arterne har en jagttid.” Kilde: DCE

 

Man skal være meget forsigtig med at konkludere alene på udbyttestatistik. DCE’s anbefaling til generel jagtsæson for kronhjort er dog 1.november – altså efter krondyrene er færdige med at brunste. Der er mange ubekendte i oversigten. F.eks. antal dyr i de forskellige områder. Er der generelt flere dyr i de områder, der tillader brunstjagt, vil det naturligvis slå igennem i den samlede oversigt og fremstille september som en mere effektiv jagtmåned end tilfældet måske er.

 

Modsat udbyttet af hundyr, der fordeler sig forholdsvis jævnt fra sæsonstart frem mod sæsonens afslutning tegner hjortene en anden tendens. Der skydes lidt flere hinder i januar, hvor “voksne” kronhjorte ikke længere er jagtbare.

Læs mere på netnatur.dk/HJORTEJAGT

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version