Flere og flere ønsker at være buejægere og antallet af personer, som har bestået buejagtprøven er steget med ca. 50 procent inden for de seneste godt tre år …
Af SVANA.DK
Interessen for buejagt er steget enormt. I slutningen af 2013 var der ca. 1500, som havde ret til at gå på buejagt. I dag er tallet steget til ca. 2250.
Den populære fritidsaktivitet er dog stadigvæk mest forbeholdt mændene, da kun ca. 70 kvinder jager med bue og pil.
– Vi mærker stor interesse for buejagt og i forbindelse med buejagtprøverne, er der mange henvendelser. Vi kender ikke den præcise årsag, men jeg oplever, at det både er erfarne jægere, som ønsker nye udfordringer og nye jægere, som aldrig har gået på traditionel jagt, der har fået øjnene op for buejagt, siger Mikkel Friberg, kontorchef med ansvaret for jagt-og vildtforvaltning i Miljøstyrelsen.
Der stilles store krav til buejagtprøven, så tilladelsen til at jage med bue og pil er ikke noget, man kommer sovende til.
En betingelse for at blive buejæger er, at man har bestået jagtprøven, og herefter skal man have deltaget i et obligatorisk buejagtkursus, og endelig skal man have bestået buejagtprøven, som består af en skriftlig og praktisk del.
Den praktiske del gennemføres med den specifikke buetype, man ønsker jagttegn til.
Fakta om buejagtDer findes tre forskellige buetyper til buejagt: langbue, recurvebue og compoundbue. Jagttegn til den enkelte buetype kræver sin egen buejagtprøve. De to første kræver særlig meget træning at mestre, så langt de fleste har valgt at gå til buejagtprøve med compoundbue. Af de ca. 2.250 personer må ca. 2.230 gå på jagt med compoundbue. Kun fem personer i Danmark har ret til at bruge alle tre buetyper til jagt. Det er ikke alle, der kommer glat igennem prøven. Hvert år dumper cirka 10-15 procent af dem, som går op til en buejagtprøve. Andelen er lavest for prøver med compoundbue. Buejægere skal op til fornyet praktisk buejagtprøve hvert 5. år for fortsat at måtte gå på jagt med bue. |