“Dyret døde i knaldet” er et udtryk anvendt af jægere, når et dyr døde i skuddet – altså forendte i det øjeblik, det blev ramt af et projektil eller en pil. Men holder antagelsen også i virkeligheden?

Kan dyr dø i knaldet?

Af Redaktionen – lettere redigeret version DTU-notat udarbejdet af professor i patologi, dyrlæge, PhD Tim Kåre Jensen; Seniorforsker i patologi, dyrlæge, Phd Mette Sif Hansen; Dyrlæge, PhD–stud i patologi Godelind Wolf-Jäckel; Specialkonsulent, Koordinator for faldvildtundersøgelserne i Danmark, dyrlæge, PhD Mariann Chriél

Kan dyr dø  af schok?

Udtrykket “shock” bruges ofte, når man sammenligner effekt af forskellige patroner og projektiler. Producenter af jagtammunition anfører ofte, at deres projektiler leverer enorme shock ved anslaget og derfor indtræder døden hurtigere.

Men når man sammenligner effektiviteten af projektiler (i dette tilfælde patroner og pilespidser) skal man inddrage sårballistik.

Sårballistik er betegnelsen for effekten af et penetrerende projektil i vævet og inkluderer kun de primære virkninger af projektilet (sår, kavitation (hulrumsdannelse) og effekter på nerverne. De sekundære virkninger (blodtab, nedsat blodtryk og nedsat ilttilførsel til vævet) opstår senere.

Læs mere om CNS-kuglen

Hvad er en shockbølge?  

En shockbølge optræder ved projektilets højhastighedspassage gennem vævet og består af shock- og trykbølger. Shockbølgen varer i mikrosekunder, medens en trykbølge optræder i millisekunder.

En shockbølge er en type lydbølge (akustisk kompressionsbølge), der passerer gennem legemet med en hastighed på omkring 1500 m/s (Stokke og Anemo, 2012).

Læs også læserbrevet:
Den bedste kugleplacering til råvildt og kronvildt

Hvad er den perfekte placering på dyrekroppen, når der tales riffeljagt og buejagt? Klik her og læs mere om den seneste tids debat om samme

 

Den shockbølge der frembringes af projektilet (som vævsskader) udbredes foran det gennemtrængende projektil og der transporteres ikke væv ved denne bølge. Derimod kan en trykbølge flytte væv og der skabes trykændringer, som skaderne udbredes i.

Således vil et højhastighedsprojektil løsne og accelerere elastisk væv vinkelret på projektilets fremadgående bevægelse og bag projektilet vil der dannes et hulrum, der er meget større end projektilets diameter. Således vil kræfterne fra projektilets inerti skabe en trykbølge i vævet, der vil udbredes i hele dyrets krop (Anemo et al, 2012).

Ved denne proces presses vævet sammen efterfulgt af et voldsomt stræk, men det elastiske væv vil hurtigt trække sig tilbage til den oprindelige position.

Et penetrerende projektil vil forårsage en shockbølge, der overføres til hele kroppen. Både nerver og kroppens celler påvirkes af shockbølger, og beskadiges hvis projektilets hastighed er høj. Påvirkning af nerverne er øjeblikkelig, hvorimod skader på kroppens celler først opstår mange timer efter passage af projektilet (Stokke og Anemo, 2012). 

Dør dyret i skuddet?

”Dyret døde i skuddet” er en misforståelse. Når dyret falder umiddelbart i tilslutning til skudafgivelsen kan det skyldes en påvirkning af centralnervesystemet (CNS), enten som følge af samlet tab af den motoriske funktion eller som følge af vævsskader på grund af dannelsen af midlertidige hulrum.

Den hurtige omplacering af vævsmasse kan forårsage fraktur af knogler eller påvirke CNS og andre følsomme organer, således at dyret øjeblikkeligt besvimer eller ”falder i skuddet”.

Dyr dør ikke knaldet. Det er en misforståelse. Det fremhæves i DTU notat, der ser nærmere på dyrs reaktion ved træf med kugle og pil

 

Hvis projektilet har ramt vitale dele af dyret, der medfører en dødelig blødning, vil dyret dø før det kommer til bevidsthed, og jægeren står tilbage med det indtryk, at dyret døde af shockeffekten. Denne umiddelbare reaktion er derfor resultatet af en ren mekanisk påvirkning. 

Vi har derfor to mulige dødsårsager som følge af at gennemtrængende kugle eller pil: 

1. Kollaps af kredsløbet efter af tab af blod (shock) 

2. CNS traumer, der forårsager tab af motoriske funktioner 

 

Hvad betyder udtrykket kardiogent og Hypovolæmisk chock? 

Kardiogent kredsløbsshock opstår, når hjertets pumpeevne svigter, hvilket fører til faldende blodtryk og nedsat vævsgennemblødning. Dette ses bl.a. ved svækkelse af hjertemusklen ved traume. 

Kardiogent kredsløbsshock opstår, når hjertets pumpeevne svigter, hvilket fører til faldende blodtryk og nedsat vævsgennemblødning. Dette ses bl.a. ved svækkelse af hjertemusklen ved traume. 

Hypovolæmisk chock hos pattedyr udgør mængden af blod 6-9% af kropsvægten (blodvolumen(L) =0,08 * kropsvægt(kg)). Risikoen for udvikling af kredsløbsshock er størst ved et hurtigt blod- eller væsketab og døden indtræffer ved tab af mere end 40%.

En stor del af den erfaring, man har i Europa om jagt med bue, er hentet fra Nordamerika. Igangværende finsk undersøgelse vil desuden forsøge at bringe nyt til debatten om bue contra pil

 

Shock er defineret som utilstrækkeligt flow af iltet blod til vitale organer (inklusiv hjerne og hjerte).

Hypovolæmisk shock skyldes et absolut reduceret blodvolumen. Tilstanden vil ses ved blødning efter traumer, hvor der ses omfattende tab af blod.

Den nedsatte blodtilførslen udløser en række fysiologiske respons i hjerte, lunger, nyrer og hormonsystemet. Reduceret vævsgennemblødning giver lokal iltmangel. Hjertefrekvensen øges gradvist initialt, og blodtilførslen omfordeles til fordel for hjerte og hjerne med nedsat gennemblødning af tarm og nyrer.

Den reducerede blodgennemstrømning giver utilstrækkelig ilt og næringstilførsel til perifert væv herunder muskelvæv.

Når et projektil rammer hjertet og lungen, vil det medføre pludselig tab af store mængder blod, dvs. der opstår hypoxæmi (nedsat iltindhold i blodet) og hypovolæmisk shock med bevidstløshed som følge, desuden vil penetration af brystvæg og lunge resultere i akut pneumothorax (”punkteret lunge”).

Hvornår dør (forender) dyr egentlig, når de træffes i vitale dele som hjerte og lunger? Placering af skud er ikke den eneste, man bør se på i den diskusion?

 

Shock er aldrig øjeblikkelig og udvikler sig over tid. Alle dyr, der tilhører kategori 1, vil i sidste ende gå i shock og dø, når blodtab, faldende blodtryk og nedsat ilttilførsel har nået et kritisk lavt niveau. Dette er ikke en tilstand der sker momentant, men kan vare flere sekunder op til nogle minutter, før dyret falder om i bevidstløs tilstand. 

 

Regler for tab af bevidsthed efter skud 

Der findes ingen direkte information om tid fra tab af bevidsthed til død for dyr nedlagt med bue. Men der er nogle generelle regler. Tid fra bevidsthedstab til død afhænger af omfanget af beskadiget væv og ikke mindst mængden og hastigheden af blodtab, da det forårsager iltmangel i hjernen. Gennemskud af hjertet resulterer ikke i øjeblikkelig død, men vil medfører gradvis nedsat hjertefunktion og dermed iltmangel. 

Der er 3 anatomiske faktorer, der kan forsinke tid til bevidstløshed i dyr af hjorteslægten.

For det første findes der en ekstra (mindre) blodforsyning til hjernen, hvorfor overskæring af halspulsårerne ikke afbryder blodforsyningen til hjernen (Circle of Willis) (Du Boulay et al 1973).

For det andet er venerne i lungerne omgivet af kraftig muskulatur i forhold til andre dyrearter, der betyder at beskadigede vener kan trække sig sammen ved skader og derved reduceres blødningen (Ferencz & Greco 1969).

For det tredje har hjortedyr en milt med særdeles stor kapacitet til at lagre røde blodlegemer (Hartwig & Hartwig 1985), hvorfra der kan ske en hurtig frigivelse af blodceller til blodkarrene som kompensation for blodtab. 

Hvornår mister dyret bevistheden?

Videnskabelige undersøgelser har vist, at får mister bevidstheden efter 2 til 15 sekunder efter gennemskæring af begge halspulsårer (Nangeroni and Kennett, 1963; Gregory and Wotton, 1984).

Studier af voksent kvæg og kalve viser at de generelt mister bevidstheden hurtigt, men på enkelte dyr sker det først op til et minut efter overskæring af begge halspulsårer (Daly et al, 1988) og samtidig ses større variation i den tid det tager for opnåelse af bevidsthedstab hos kreaturer end for får og geder (Munk et al., 1976; Gregory and Wotten, 1984).

Denne forskel antages at skyldes forskelle i anatomien på arterierne (tilstedeværelse af Circle of Willis hos kreaturer ). 

Kan studier af tamdyr under slagtning bringe viden om vildtets reaktion i forbindelse med træf medspil eller riffelkugle?

Observationer af kreaturer har vist, at rolige dyr mister bevidstheden hurtigere og har mindre risiko for sammentrækning af blodkarrene, der kan forsinke en afblødning, og dyret vil normalt miste bevidstheden efter 10 til 15 sekunder (Grandin & Regstien, 1994

Studier af rotter viser at hurtigt og massivt blodtab (mindst 60% af blodvolumen) sikrer at alle dyr dør prompte (tabel 1) (Gregory, 2005), hvilket hos rådyr vil svare til et blodtab på omtrent 2 liter.

Hvad ved forskerne om blodtab og stort hjortevildt?

Ved skud mod elg med dobbelt lungeskud er det antaget, at dyret er ved bevidsthed i ca 30 sekunder efter skudafgivelsen (Röken, 1969).

Det betyder, at elgen vil løbe maksimalt 300 meter før den mister bevidstheden og falder om (flugtstrækning). Ved længere flugt, er der tale om anskydning, ifølge definition af Stokke et al (2012). Da størrelsen af den kavitat pilespidsen fremkalder er uafhængig af organstørrelsen vil størrelsen af den relative sårskade reduceres med øget organstørrelse.

Ydermere er blodvolumen ligefrem proportionalt med kropstørrelsen, mens cirkulationstiden for blodet øges med stigende vægt. Derfor vil afblødningstiden aftage med stigende kropsstørrelse. 

Kan man udarbejde en formel for skud og flugtafstand?

Det antages, at den maksimale flugt efter påskydning er 

𝑛𝑓𝑒300= 𝑛𝑓𝑖𝑚𝑓𝑖 

hvor nfe er normal flugtstrækning for voksen elg, 300 er den maksimale flugtstrækning for voksen elg, nfi er normal flugtstrækning for art i og mfi er maksimal flugtstrækning for art i. Med denne tilnærmelse kan man beregne andelen af nedlagte dyr pr dyreart som havde længere flugtstrækning end den estimerede grænseværdi ved påskydning (figur 2) (Anemo et al, 2012). 

LÆS mere om CNS-Kuglen

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Document
Se mere
Exit mobile version