I efteråret bugner naturen af urter og bær, og så er det tiden, hvis du gerne vil lave din helt egen snaps. Her er et par snapse som kan være klar til juletiden
Lav din egen jule-kryddersnaps
Af DrinkMeister
Når man taler om snaps er der mange der får flakkende øjne og begynder at skære tænder eller blot associationer af begrænset glæde fra sidste julefrokost, hvor man blev påtvunget den skarpe væske fra højre og venstre. Dog er der ingen grund til at bide sammen, hver gang der er tale om snaps. Snaps er meget mere end en kilde til vilde branderter og tømmermænd. Det er grundlag for manges hobby og store passion!
“Det er dig, der skal trylle smagen frem … Selv den billigste vodka kan blive den fineste snaps”
Der kan gå mange hyggelige timer med at lave sin egen snaps. Lige fra at man skal finde ud af, hvad der skal i blandingen til man får valgt den rigtige spiritus at blande det op med.
Når aroma og synet alene er nok til at få din gæsts tunge til at løbe i vand, og smagen frembringer en rar summen, ved du, du har ramt rigtigt! Alt dette bliver du klogere på, når du har læst artiklen, samt får et par gode opskrifter og tips til, hvor let det er at gå selvstændigt til værks.
Når du skal benytte en spiritus er det stort set lige meget hvilken én du vælger, den skal bare helst være neutral i smagen, altså en variant uden for mange tilsatte krydderier.
Det er nemlig dig, der skal trylle smagen frem i din snaps. Derfor kan du faktisk lige så godt gå ud og købe den billigste vodka du kan finde, da den altid vil være noget af det mest rene, du finder.
Mange benytter også snapse, såsom Brøndum eller en akvavit til at blande op med.
Når du vælger spiritus vil der være forskel på intensiteten af den alkohol du kan smage, men det lærer man, når man har gjort det nogle gange. Til at starte med kan man blot se på alkohol-procenten og vælge derefter – en lav alkoholprocent giver mild skarphed. Hold dig gerne fra 30-40%.
“Når du er på jagt efter ingredienser til at gøre snaps silkeblød, vælger du samtidig, om den skal trække i én dag eller 3 måneder”
Vær ude i god tid, hvis du vil lave en snaps til en bestemt højtidelighed. Det er forskelligt alt efter hvor hurtigt dine ingredienser lader smagen trække ud. Persille skal kun have én dag, blander du en snaps med rødder i, skal de gerne have 2-3 måneder.
Det er helt sikkert den bedste oplevelse selv at hente alle ingredienser udendørs, men lad sæsonen afgøre, hvad du gør. Der er altid noget særligt ved jagten til snapsen.
Afslutningsvis er her et par af de personlige favorit opskrifter:
Fede dråber af lykke
En dejlig velbalanceret julesnaps, der falder godt i jord hos alle julegæster. Den har en rig duft af appelsin og mildt af spiritus, der sender dig lige tilbage under de brasilianske palmer. En dejlig fyldig smag, hvor kaffe og vaniljen samtidig vinder vej. Serveres helst for sig selv eller til chokoladerne.
1 stk. appelsin
40 stk. kaffebønner
80 g sukker
1 stk. vaniljestang
1 flaske Brøndum snaps
Hæld sukker, kaffebønner og vaniljestang i samme luftfaste beholder. Stik 40 små huller i appelsinen og kom den ned i samme beholder. Herefter tilsættes brøndumssnapsen. Lad snapsen stå stille og trække i 40 dage, hvorefter appelsinen presses ud i snapsen for at få alt med. Herefter kan snapsen sies groft, så der er mulighed for lidt fint kød fra appelsinen og hældes derefter på flaske.
Den bedste julefrokost-ven til tobenede sild
En gennemtrængende smag af honning gør snapsen meget mild og sætter den godt i spænd med alt, hvad der serveres på det rige julebord. Det kan nu være første gang du kan smile ærligt efter at skylle silden ned, men pas nu på, det er jo stadig snaps!
Snapsen er normalt en sikker vinder både til silden og efter selve frokosten.
70 cl Akvavit
70 g honning
Opvarm snapsen i en gryde og læg honningen ned i den varme snaps.
Rør til honningen er opløst i snapsen. Lad det køle ned og hæld det derefter over i en flaske.
Snapsen skal herefter gerne have 3 uger for at den ikke skiller. Hav derfor flasken stående et sted du tit går forbi, så du kan vende den ofte, gerne mindst 3 gange om dagen. Herefter er den klar til servering direkte fra flasken.
Lavet i samarbejde med Midtjysk Akademisk Jagtforening