Leje af jagt er en nødvendighed for de fleste, der vil drive jagt i Danmark, men hvad skal man være opmærksom på, når man søger jagt?

Leje af jagt

Af Netnatur 

Vil man drive jagt i Danmark er der to muligheder: enten må man eje et tilstrækkeligt stort areal egnet til jagt. Eller også må man leje et jagtområde – alene eller sammen med andre jagtkammerater.

Med stigende priser på landbrug- og skovejendomme og de forpligtelser, der følger med ejerskab, vælger de fleste jægere at leje jagt på private grunde eller statsejede områder.

LÆS også: Hvad trækker jagtlejen op?

Jagtkonsortier er populære i Danmark, da der er forholdsvis mange jægere pr. arealenhed. I alt cirka 230.000 personer har ret til at indløse jagttegn. Det presser priserne og derfor er der mange, der vælger at organisere sig og drive et jagtområde i fællesskab.

Men inden du kaster dig ud i en lejeaftale, er der flere faktorer, der bør overvejes.

Fordele ved at leje jagt

  1. Økonomisk fleksibilitet: En af de største fordele ved at leje jagt frem for at eje er den økonomiske fleksibilitet. At eje en jagtejendom kræver en betydelig kapitalindsats og vedligeholdelse, mens jagtleje typisk kun kræver en årlig betaling. Dette gør jagtleje til en oplagt mulighed for jægere, der ikke har midlerne eller ønsket om at investere i fast ejendom, men som stadig ønsker adgang til deres “egne”  jagtoplevelser.
  2. Adgang til forskellige jagtområder: Når du lejer jagt, har du mulighed for at afprøve forskellige typer terræn. I stedet for at være bundet til én ejendom kan du afprøve forskellige jagtområder – evt. fra år for år del om de fleste i dag foretrækker jagtleaftaler baseret på flerårige aftaler. Fleksibiliteten forbundet med at leje jagt giver en større variation og mulighed for at udvide dine jagterfaringer. Nogle jægere vælger endda at leje flere forskellige jagtområder på én sæson. F.eks. et område særlig velegnet til bukkejagt om foråret. Et andet oplagt til gåsejagt eller aftentræk efter ænder.
  3. Ingen vedligeholdelse: Når du lejer jagt, slipper du for de forpligtelser, der følger med vedligeholdelse af bygninger og forvaltning af lovområder etc. Det betyder, at du kan koncentrere dig om selve jagten og bruge din tid på at forbedre levevilkårene for vildtet i stedet for at skulle bekymre dig om ejendommens tilstand.
  4. Mulighed for kortvarige lejemål: En anden fordel ved at leje jagt er, at du ofte kan indgå kortere lejeaftaler. Hvis du kun jager i bestemte perioder af året eller ønsker at prøve jagt i et nyt område, kan du leje jagten på bestemte vilkår. F.eks kan du vælge kun at leje fasanjagt eller hjortejagt på en ejendom. Dette giver større fleksibilitet end ejerskab, hvor du er bundet til ejendommen året rundt.
Ud over at drive jagt på eget jord eller på lejet areal er der en tredje mulighed for jagt i Danmark og det er jagt på Fiskeriterritoriet, hvor jagten med visse begrænsninger er fri …

 

Overvejelser før du lejer jagt

Selvom leje af jagt kan være en god løsning for mange, er der nogle vigtige overvejelser, du bør gøre dig, inden du underskriver en lejeaftale.

  1. Størrelsen på jagtområdet: Det er vigtigt at sikre, at det jagtområde, du lejer, er stort nok til at dække de forestillinger du har om hvad du ønsker at nedlægge. Få altid arealets størrelse oplyst, og ved mere uformelle aftaler bør du sikre dig, at der ikke er andre jægere, der også har tilladelse til at bruge området lejlighedsvis. Det kan være familiemedlemmer eller venner, som har lov til at bruge området ”en gang imellem”. Et jagtareal til udlejning skal være mindst 5 ha. Men derudover er der ikke arealbegrænsning i Danmark.
  2. Vildtbestand: For at få det maksimale ud af din jagtleje er det vigtigt at undersøge vildtbestanden på området. Spørg udlejer om, hvilke vildtarter, der findes på terrænet og om der er en stabil bestand af det vildt, du ønsker at jage. Det kan også være en god idé at tage på en forudgående besigtigelse for at vurdere terræn og tegn på vildt og snakke med naboerne om hvad de har af ønsker til et godt naboskab. Måske kan jagten kun drives bæredygtig hvis den drives i fællesskab med naboterrænerne på en eller anden måde.
  3. Juridiske forhold og jagtretten: Det er afgørende at sikre sig, at udlejer har de nødvendige rettigheder til at leje jagt ud. I nogle tilfælde kan jagtretten være delt mellem flere parter, og det er derfor vigtigt at have klarhed over, hvem der har den juridiske ret til jagten. Sørg også for, at lejeaftalen indeholder klare vilkår om lejeperioden, betaling, og hvad du præcist har adgang til under lejemålet.
  4. Faciliteter og adgangsforhold: Spørg ind til, hvilke faciliteter der er til rådighed på jagtområdet. Er der jagttårne, foderpladser eller overnatningsmuligheder? Desuden er det værd at tjekke, om der er gode adgangsforhold til området, især i regnfulde perioder, hvor veje kan blive ufremkommelige.
  5. Prisen for jagtleje: Prisen på jagtleje varierer meget afhængigt af beliggenhed, vildtbestand og størrelsen på området. Før du indgår en aftale, er det en god idé at undersøge markedet og få en fornemmelse af, hvad der er en rimelig pris. Nogle gange kan du forhandle prisen, især hvis lejemålet er for en længere periode, eller hvis du er villig til at dele jagten med andre jægere. Priser på mellem 500 kr. og 1.000 kr. pr. ha er almindelige for attraktive jagtområder.
  6. Vildtforvaltning og etiske overvejelser: Det er vigtigt at sikre sig, at området har en bæredygtig vildtforvaltning. For høje afskydningstal kan skade bestanden på lang sigt, så sørg for, at der er klare regler for afskydning, og at udlejer opfordrer til etisk og bæredygtig jagt – gerne i samråd med naboarealer.

    Inden man lejer jagt i Danmark er der nogle nøgleord, man bør være opmærksom på i forhold til lovgivningen og der er arealets størrelse, regler for udsætning af vildt, biotoppleje, regler for opsætning skydetårne, regler for fodring af vildt og herunder regler for fordring af kronvildt.

 

Tips til at finde og leje jagt

  1. Kontakt lokale jagtforeninger: Lokale jagtforeninger kan ofte være en god kilde til information om ledige jagtlejemål. De kan også hjælpe med at formidle kontakt til professionelle udlejere eller tilbyde deltagelse i foreningsjagter.
  2. Brug online platforme: Der findes flere online platforme og hjemmesider, hvor jagtområder bliver annonceret til leje. Læs f.eks.om netnatur.dk/MARKED. Her kan du finde alt fra små private jagtområder til større statsejede arealer. Husk dog at være kritisk og grundig, når du vælger et lejemål ubeset.
  3. Undersøg muligheder for delejagt: Hvis prisen for en privat jagtleje virker uoverskuelig, kan det være en idé at undersøge muligheden for jagt delejagt eller jagtleje i fællesskab med andre. Men ikke alle udbydere af jagt tillader flere jægere at deles om lejen og jagtretten, selv om det har indlysende fordele for jagtlejerne. Udover det bliver mere øknomisk overkommeligt kan man i fællessskabet omkring jagten møde andre jægere og dele erfaringer. Men sørg for at der er klare aftaler. I modsat fald kan det ødelægge den gode stemning .
Uanset om du er på udkig efter en kortvarig jagtoplevelse (dagjagt) eller en årelang lejeaftale, er det vigtigt at undersøge om der er harmoni mellem det som sættes i udsigt og det som rent faktisk tilbydes.

En stor del af de danske jægere vælger at bruge en ikke ubetydelige del af jagtbudgettet på jagt i udlandet. Vores nabolande Sverige og Tyskland er f.eks. særlige populære.

Men også lande som Polen, Storbritanien og Sydafrika etc. besøges af danske jægere i betydeligt omfang – også målet i forhold til jagtturister fra andre, og større lande …

Den store interesse for jagt i udlandet blandt danske jægere har betydet, at udbuddet af jagtrejseudbydere er stort. Dertil kommer muligheden for at anvende udenlandske agenter eller booke jagtrejsen direkte hos udbydere af jagt i f.eks. Ungarn, Spanien eller Norge, som også hører til blandt særligt populære rejsemål for jægere i Danmark …

LÆS også: Valg af jagtrejseudbyder

 

Bliv en del af Netnatur

Ønskes der information om kommercielle samarbejdsaftaler herunder mulighed for effektive og budgetvenlige kampagner på Netnatur.dk kontakt Christian Balzarsen for uforpligtende snak med mulighed for efterfølgende rådgivning  …

Netnatur blev stiftet i 2001 og personerne bag Danmarks største uafhængige online magasin for jægere og andre naturentusiaster kender jagtbranchen, som kun de færreste kender den …

Christian Balzarsen

cb@netnatur.dk

2230-2291 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version