Den lille asiatiske hjorteart, der på ganske få årtier blev Englands måske mest talrige hjortevildtart, yngler nu i Danmark

Af Redaktionen

Det skulle være ganske vist.

“Omkring Rørbæk Sø ved Nørre Snede i Midtjylland er den lille asiatiske muntjac både set og skudt flere gange siden i fjor.” Det skriver DR.dk

De fleste jægere kender den lille asiatiske hjort fra England, hvor den har spredt sig efter udslip i tyverne. I dag er den måske landets mest talrige hjorteart. Desuden breder sin sig nu til Irland og Skotland.

Nu er den cirka 10-12 kilo tunge hjorteart på vej til at sætte sig på endnu et europæisk land.

Hvor dyrene ved Rørbæk Sø kommer fra kan der endnu kun gisnes om, men i Holland optræder sporadiske bestande etableret på udspil eller udsætninger fra private farme.

Det begyndte med, at én af vore opsynsmænd havde set en mærkelig hjort. Han havde også fotograferet den, og ved at se på nettet fandt han ud af, at det måtte være en muntjac, fortæller vildtkonsulent Steen Fjederholt fra Naturstyrelsen Midtjylland.

Blandt jægere er den lille hjorteart populær. Den er meget aktiv, flytter sig meget og kan være vanskelig at få hold på. Dertil er den ganske velsmagende ligesom hjortearten er et eftertragtet trofæ.

Hvert år rejser et ikke ubetydeligt antal danske jægere til England for at jage muntjac og den hornløse asiatiske fætter. Dog er det kinesiske vandrådyr ikke nær så udbredt.

SE VIDEO

Er ikke velkommen

Men de danske jægere bør ikke hilse den nye vildtart velkommen i den danske natur, mener den midtjyske vildtkonsulent.

Jægerne burde i mine øjne have en interesse i, at den fauna, der er i Danmark, er den, der hører til her, lyder det fra vildtkonsulent Steen Fjederholt.

I England betragtes arten da også mange steder som en pest. Den høje formeringsevne betyder, at de hurtigt bliver så talrige, at de bliver en udfordring for skovbundens vegetation og selvforyngelse. Ikke mindst skovenes oprindelige bundbeplantning lider under trykket fra den invasiv art.

Den danske vildtkonsulent frygter, at noget lignende kan ske i Danmark.

“Det kan altså gå rigtigt hurtigt, og når den samtidigt er god til at skjule sig, kan det gå alt for galt, inden man bliver klar over, at man er ved at have et problem.”

Sådan lyder det fra den vildtkonsulenten, som endvidere oplyser, at man allerede har konstateret de første kalve i området.

LÆS OGSÅ: Muntjak – invasiv og uønsket i dansk natur

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version