Muntjak er konstateret i Danmark flere gange. Arten er invasiv, og kan blive noget nær en katastrofe for den danske natur

Muntjak – invasiv og uønsket i dansk natur

Af Redaktionen

Muntjakken (Muntiacus reeversi) er en lille hjort, der stammer fra lande som Kina og Taiwan i Asien. Hjorten blev indført til forskellige dyreparker i Europa i det 20. århundrede, hvorfra den har spredt sig til naturen.

Muntjak: Udseende og adfærd

Muntjakkens pels er rødbrun, og den har tydelige, mørke tegninger i hovedet. Hannen har to karakteristiske horn og lange hjørnetænder på cirka 2-5 centimeters længde, der bruges i kampen om territorium og hunner.

Læs også: Muntjak som trofæ

En fuldvoksen muntjak er cirka 40-45 centimeter høj, og en nyfødt muntjak er ikke meget større end et stort marsvin. Hjortekalvene har hvide pletter i pelsen, og de dier normalt, til de er cirka fire måneder gamle. Hunnerne er kønsmodne, når de er seks måneder gamle, og hannerne når de er otte måneder gamle.

En voksen muntjak kan veje mellem 12-28 kilo, og hannen er både større og tungere end hunnen.

Muntjakker er såkaldte omnivorer, hvilket betyder, at de kan spise både planter og dyr. De lever dog hovedsageligt af planter, men kan også spise nedfalden frugt, svampe, fugleæg og ådsler.

Muntjakken kaldes også for den gøende hjort, da den udsender en gøende lyd, når den føler sig truet. Hannerne gør også, når de kæmper mod hinanden.

Læs også:

Naturstyrelsen: Bortskyd danske Muntjacs

Findes der (stadig) muntjak i Danmark?

Muntjakken er enkelte gange observeret i Danmark. Det formodes, at muntjakker i den danske natur er undsluppet fra dyreparker eller ulovligt udsat. I foråret 2023 blev der nedlagt et eksemplar på Sydfyn.

LÆS også:

PORTRÆT AF MUNTJAC

I foråret 2023 blev der skudt en Muntjak på Sydfyn

Forvekslingsmuligheder

Muntjakken kan ikke forveksles med hjemmehørende hjortearter som for eksempel rådyr eller dådyr, da muntjakken er langt mindre, har sorte tegninger i hovedet, og hannen har markant synlige hjørnetænder.

Derfor er arten uønsket i Danmark

Muntjakken er uønsket i den danske natur, fordi den er til fare for planter og træer i skovene.

Muntjakken kan desuden få kalve året rundt, og da den tidligt bliver kønsmoden, kan den hurtigt formere sig og sprede sig i naturen.

I England har muntjakken spredt sig voldsomt i det 20. århundrede.

LÆS OGSÅ:

Muntjak yngler nu i Danmark

Har du set en invasiv art?

Naturstyrelsen vil gerne vide, hvis du har set en invasiv art.

Indberet din observation på styrelsens hjemmeside.

10 ting om jagt på Muntjac 

 

netnatur.dk/Fauna – oversigt over de mange fugle, pattedyr, fugle, fisk og krybdyr og insekter man finder i Danmark og i andre lande

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version