Det er mere end 25 år siden Nightvison.dk så dagens lys og her fortæller Eddie Sten Kofoed om virksomheden og det han mener man bør være opmærksom på ved køb af udstyr til natjagt

Af Netnatur. Foto: Nightvison. Annonce

Nightvision.dk har specialiseret sig i forhandling af kikkertudstyr, der dels forstærker lyset og gør det muligt at se i mørke samt salg af termisk udstyr, der aflæser temperaturforskelle og afslører praktisk talt alt vildt i søgefeltet ganske tydeligt. Sidst nævnte bruges i Danmark til at spotte med og en mårhund kan praktisk talt ikke gemme sig i mørket, når der anvendes termisk udstyr. Det samme kan ikke helt siges om brug af lysfortærkende udstyr. Selv med en god lysforstærker kan det af og til være vanskeligt at se en mårhund eller et mørkt vildsvin, som bevæger sig med skov som baggrund. 
Denne præcisering finder Eddie Sten Kofoed, en af grundlæggerne bag firmaet Nightvison, vigtig at få plads inden man læser svar på rejste spørgsmål herunder.

KLIK her og se VIDEO med Eddie Sten Kofoed optaget under Jagt og Outdoor 2022 i Odense:

Netnatur: Hvad kan jeg som kunde forvente, hvis jeg vælge at handle hos Nigtvison.dk?

Eddie Sten Kofoed:

– Først og fremmest så ved vi bogstaveligt talt alt om udstyr til natjagt. Vi har været med fra starten og har fulgt udviklingen indenfor lysforstærkende optik og termisk udstyr på tætteste hold i mere end 25 år. Vores historier starter længe før det termiske udstyr indtog dele af markedet og det har givet os tid til at udvælge de rigtige produkter og samarbejdspartnere.

– Det betyder, at vi ikke alene læner os op af producenternes egne informationer. Vi tager det ikke nødvendigvis for gode vare, at producenten kalder udstyret for det nyeste nye, hvis vi kan se, at udstyret indeholder ældre hardvare og software.

– Derfor er mit råd til jægere, der gerne vil starte med natjagt: Kig ikke alene på tal og informationer. Det er fint nok at støtte sig til, men hvis kikkertens optik er middelmådig, hjælper en fin censor alligevel ikke. Da er det faktisk ligegyldig.

– Der er i sidste ende mængden af flere faktorer, der gør, om man får det udstyr, som man forventer.

Termisk spotter, kikkert og sigtekikkert – alle fra firmaet Pulsar, der er på listen over samarbejdesparnere hos Nightvison.dk, som er en hjemmeside med fokus på udstyr til natjagt. Hjemmesiden Nightvision.dk så dagens lys første gang i 1997. Nightvison har en adresse på Sjælland og en i Nordjylland, lidt uden for Aalborg. Begge steder er der showroom og mulighed for at teste udstyret efter aftale.  

 

Netnatur: Hvorfor har I startet Nightvision?

Eddie Sten Kofoed:

– Det var nok lidt af en tilfældighed. Jeg har en baggrund i Forsvaret og har bl.a. arbejdet med militær sikkerhed.

– I den forbindelse fik jeg kontakt med et amerikansk firma, og det begyndte vi at samarbejde med tilbage i 1997. Men på det tidspunkt var der stort set ingen, der købte vores udstyr.

– Faktisk var der mange jægere, der fnyste lidt af os. De mente det var snyd at drive jagt med lysforstærkere og i mange år var udstyret faktisk ilde set i jagtmiljøet.

– Men sandheden er også den, at mange ikke viste, hvad det var vi arbejdede med. De fleste kendte kun natjagtudstyr som grålige optagelser anvendt i diverse film.

– Men tiden ændrede sig. Jægerne erfarede, at lysforstærkende udstyr kunne være en del af værktøjskassen. Jægerne bruger jo allerede mange penge på udstyr og rejser. Alligevel kan de risikere at jage vildsvin om natten i fire, fem dage uden at se noget som helst, da de ikke i tilstrækkelig grad er i stand til at se alt det, der udspiller sig foran dem, når det er mørkt.

– I dag har de fleste erfaret, at udstyret kan være et godt hjælpemiddel, da oplevelsen ved at spotte om natten er meget større. Faktisk bliver de fleste overrasket over, hvor meget der egentlig sker, når natten falder på. Det betyder også, at vi har en del ikke jægere, der køber vores termiske udstyr og blandt vores kunder finder man bl.a. politiet, personer indenfor skibsfart og sikkerhed, men også en del almindelig naturinteresserede.

Blandt danske jægere blev invasionen af mårhund og tilladelser til at skyde de nye invasive rovdyr om natten en ny epoke for salg af udstyr til nattejagt.

– Men tilladelsen blev ikke et kæmpe bost for os. Vi havde gode år op til de første tilladelser i 2014-2015. Men det var naturligvis især jagt på vildsvin, der trak salget.

– Salget tog dog endnu en sving op ad kurven, da reglerne for brug af udstyr til natjagt blev harmoniseret. Indtil da var det op til de enkelte 52 politikredse at vurdere om de ville tillade udstyr til natjagt. Det betød i praksis, at hver kreds havde sin egen lov. Nogle steder måtte det anvendes, andre steder måtte det ikke.

– I 2015 blev Politiets Administrative Center (PAC) dog centraliseret og samlet i en øst og vest afdeling. Herefter blev der udarbejdet ensartede regler og det medførte et stort boost for salget.

Netnatur: Hvilke unikke kompetencer vil I påpege ved Jeres virksomhed?

Eddie Sten Kofoed:

– Først og fremmest vil jeg fremhæve vores baggrund. Vi ved hvordan det udstyr vi forhandler rent faktisk virker. Vi ved også hvornår det modsatte måske kan være tilfældet. Det er vores største styrke og kompetence. Vi ved mao, hvad vi snakker om. Denne rådgivning, vi kan give,  kan man ikke forvente at få hos alle de butikker, der forhandler udstyr til natjagt.

– Det betyder også, at vi af og til oplever jægere, som kommer lidt skævt i gang. Måske blev de lovet lidt for meget, og måske var det udstyr de investerede i alligevel for billigt.

– Men vores rådgivning går ikke kun på at købe det dyreste udstyr på hylerne. Ofte går rådgivningen den modsatte vej.

– Af og til oplever vi jægere, som har forelsket sig i udstyr til måske 35.000-40.000 kroner – men hvis de kan nøjes med udstyr til 15.000 kroner, der kan det samme i forhold til deres behov, er det naturligvis vores råd at investere i dette istedet.

– Men mere almindeligt er det dog, at folk øger deres budgetramme, når først de begynder at sætte sig ind i forskellen på det udstyr, der tilbydes. F.eks. bliver de opmærksomme på betydning af bedre billedekvalitet – eller på værdien af længere batterilevetid, når man skal sidde ud i flere timer. Da er det ærgerligt, at kikkerten pludselig går ud.

Netnatur: Hvem er I personen bag opstarten af Nightvisoen ?

Eddie Sten Kofoed

– Jeg kommer oprindeligt fra Bornholm, men bor nu sammen med min kone og tre drenge i Storevorde lidt uden for Aalborg og har rundet de 50 år og er naturligvis selv jæger. Men må dog indrømme, at det kniber med tiden. Jeg kommer ikke så meget af sted, som jeg gjorde tidligere. Men når jeg er på jagt, står vildsvinejagt i Sverige højt på listen. Her må man bruge det udstyr, vi forhandler, da myndighederne ønsker at decimere bestanden.

– I Tyskland er det ikke tilladt. I hvertfald ikke i alle delstater og ikke helt med samme adgang til brug af udstyr, som i Sverige. Heller ikke selv om de udfordringer, Tyskland har med de store bestande af vildsvin, mange steder er identiske med de svenske. I nogle områder tillades dog anvendelse af lysforstærkende frontmontager.

Er det noget nyt på veje Nightvison.dk?

Eddie Sten Kofoed

– Ja. Vi er på vej med et termisk riffelsigte, som er endnu mindre end de mindst nuværende modeller. Man kan sige, at hele bevægelsen inden for udstyr til natjagt går i retning af mindre og mindre udstyr.  Det kommer mere og mere til at ligne almindeligt udstyr til riffeljagt.

– Censorerne blive også bedre, og optikken går samme vej. Og sidst, men ikke mindst, der bliver hele tiden udviklet nyt og bedre software. Man skal huske på, at software er en KÆMPE stor del af det her. Den software, som Pulsar allerede har udviklet, mener jeg efter bedste overbevisning, ikke fåes bedre. Alligevel sker der hele tiden forbedringer.

Læs mere:Nightvision.dk

KLIK på foto og start video

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version