Vildsvinet er kommet til Norge for at blive, og det betyder også, at den nuværende bestand vil vokse hurtigere end hidtil antaget af myndighederne

Af Peter Thisted

I 2015 regnede man med, at der i et rundt tal var en fast bestand på 300 vildsvin i Norge. Når man så påregner, at en so under optimale forhold kan få to kuld om året med 6-10 smågrise, så spår den svenske vildsvineekspert Henrik Thurfjell, at den norske bestand vil være på omkring 100.000 dyr inden der er gået 25 år.

I dag er bestanden afgrænset til et område i Østfold, omkring Halden og Aremark, men det er kun et spørgsmål om tid, inden den spreder sig yderligere. Man regner med, at bestanden i Norge p.t. (2019) er vokset til omkring 1.000 vildsvin. Da vildsvin formerer sig hurtigt, vil det ikke være urealistisk at antage, at bestanden er vokset til 40.000 inden der er gået yderligere 10 år.

Det norske Miljødirektorat afskrev ellers tanken om, at den norske bestand skulle eskalere voldsomt.

Vi tror ikke vildsvinet vil trives lige så godt i de norske skove som i Sverige, specielt når man påtænker vore klimatiske forhold, udtalte Erik Lund, seniorrådgiver hos Miljødirektoratet til NRK i 2015.

Regning uden vært

Til dette siger Henrik Thurfjell, at de norske myndigheder har glemt at tage vildsvinene i ed. I Sverige blev der i forrige jagtsæson nedlagt ikke færre end 103.000 dyr. Det er 20.800 flere dyr, end der blev nedlagt af elg.

Jo flere vildsvin vi får i Sverige, jo mere vil de flytte på sig for at søge føde i nye områder – og jo flere vil derfor emigrere til Norge.

Og jo, Henrik Thurfjell mener nok, at vildsvinene vil kunne trives i de norske skove. Svinene er utroligt tilpasningsdygtige, og de formår altid at klare sig.

Men indtil videre mener han, at deres udbredelse vil begrænse sig til det sydlige Norge.

Klimaargumenter holder ikke

Henrik Thurfjell er blandt de bedste i Sverige med ekspertise i vildsvin. Han har blandt andet studeret hvilket terræn de bedst trives i, hvordan de spreder sig geografisk, og også hvordan de reagerer på jagt og trafik. Klimaargumentet fra de norske myndigheder holder ikke længere, påpeger han.

Klimaændringerne er kun til fordel for vildsvinet, fordi de trives ikke så godt med kulde og dyb sne. Men mildere vintre vil sikre lettere adgang til føde, og så står man altså i en helt anden situation.

Norge2

I Norge har der ikke været vildsvin i naturen i de sidste tusinde år, og derfor betragter myndighederne den derfor som en invasiv art.

Det her er dog ikke bare sort/hvidt. Ja, vildsvin kan gøre skade på landbrugsarealer, men de er altså også en fantastisk kødressource, når man tænker på jagt, fortæller Pål Sindre Svae, konsulent hos Utmarksavdelingen i Akershus og Østfold, til NRK.

De norske myndigheder kører da heller ikke nogen egentlig udryddelsespolitik på vildsvinet, som den der praktiseres i Danmark. I Norge begrænser man sig til, at der blot er fri jagt på vildsvinet året rundt.

På sigt er der dog ingen tvivl om, at myndighederne kommer til at lave en forvaltningsplan – for eet er sikkert: Vildsvinet er kommet til Norge for blive.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version