Bøgens og egens frø eller frugter kaldes olden og i et desideret oldenår med ekstra mange frø fra de store løvtræer, er der dækket op til fest for både fugle og hjortevildt …

Oldenår

Af Redaktionen

I reglen er der ikke meget føde for vildtet under bøgetræernes tætsluttende trækroner. Men i år med oldenår er situationen dog en helt anden.

Det enorme overskud af næringsholdige frø kan vende op og ned på situationen.

Fasaner, duer og hjortevildt går nærmest i rundkreds om de store træer alt i mens træerne drysser deres frugter mod skovbunden.

Det hævdes, at der i årene efter oldenår opleves råbukke med særlig stærke opsatser alene af den grund, at dyrene har fået et ekstra næringstilskud fra de mange frø på skovbunden.

Det kræver meget energi at sætte en stærk opsats og har råbukken adgang til alt det føde, som den har brug for – og mere til – kan det sammen med fred og ro være med til, at den kan udnytter det potentiale, som den genetisk er født med

 

Bøgetræer og egetræer er dog ikke kun vigtig for råvildtet og det større hjortevildt, der også nyder godt af bøgetræernes frø. Også ringduerne – eller skovduerne – har en fest i de år, hvor skovene kaster så mange frø af sig, at man kalder det et decideret oldenår.

Ofte betyder det bugnende udbud af frø fra bøgetræer og egetræer, at det enorme træk af ringduer, der går over Danmark fra medio oktober til hen over efteråret, vælger at blive i Danmark i længere tid end normalt.

Først når der er spist op eller sneen dækker skovbunden trækker de sydpå …

Store bøge- og egetræer kan kaste ganske mange kilo frø af sig og kan – ikke mindst i olden år – være fødegrundlaget for et mindre økosystem

Klasser af olden – her agern – venter på modning og efterårets blæst, hvorefter de drysser mod skovbunden til glæde for en lang række fugle og dyrearter 

Ringduer mestre kunsten at plukke bog og agern direkte på træerne, men hen på efteråret søger de i stigende grad også efter olden på skovbunden

 

Fasaner elsker også olden og i de år, hvor skovenen kaster ekstra meget frugt af sig, kan det påvirke en hel jagtsæson og føre til at fuglene i udpræget grad opholder sig i skovene

 

I oldenår har det store hjortevildt – som f.eks. dåvildtet – ikke i samme udstrækning behov for at søge føde uden for skovområderne.

 

I oldenår er der mange, som samler frø fra egetræer – eller som vist herover – fra bøgetræer til udplantning og etablering af nye skove eller solitære træer …

 

Udover de nævnte jagtbare arter er olden også føde for fugle som skovskader, mejser, finker samt gnavere som skovmus, rødmus, halsbåndsmus og egern etc.

Træernes formål med frugterne er naturligvis at sprede sine gener og især skovskaden bidrager til plantningen af bøge- og egetræer, når den samler depoter til vinteren.

Et godt oldenår kommer også ræv, mårdyr til gode. Det samme gælder fugle, der lever af gnavere, som eksempelvis musvåger og ugler, da et godt oldenår sikre en ekstra stor bestand af gnavere.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version