Juletiden står for døren, men alt hvad det indbærer af ekstra mad – et godt råd er, at du fodrer din hund som sædvanligt og så lader os mennesker om at mæske os i slik, sild og flæskesteg

Jul, hund og og julemad – Pas godt på din bedste ven i den søde juletid

Af Peter Thisted

Det er al mulig god grund til at passe på sin bedste ven i juletiden. For faktisk forholder det sig således, at nogle af de ting vi mennesker sætter overordenlig stor pris på, kan være direkte skadelige for vores firebenede venner.

Rosiner og vindruer er direkte giftige for hunde, da de indeholder blåsyre. Hunden kan få opkast, diarré og i de værste tilfælde også nyresvigt.

Chokolade

Chokolade indeholder det for hunde giftige stof teobromin. Hvis hunden indtager 40-100 gram chokolade pr. kilo hund, så er forgiftningen dødelig.

Det er selvfølgelig meget chokolade, som der skal til ved det værst tænkelige – men omvendt – en labrador kan altså hurtigt nappe nogle plader – med eller uden indpakning!

 

Hvilken dosis den enkelte hund kan tåle at indtage, svinger fra hund til hund den enkelte race imellem. Mørk chokolade indeholder mere teobromin end lys chokolade, og er dermed mere farlig.

Andet guf

Andre søde sager er ikke direkte livsfarlige for din hund – hvis man ser bort fra, at det sætter sig på sidebenene og sukkeret danner grobund for caries i tænderne.

Nødder er ikke giftige i sig selv, men de kan sætte sig fast i tarmsystemet, og det er derfor ikke nogen speciel god idé at lade hunden opsamle nødder, hvis du spilder nogle på gulvet.

Pas i øvrigt også på med madresterne – andefedt og fede sager i samme kaliber, kan hurtigt give en hund diarré, når ikke den er vant til den slags kost.

Mørk chokolade indeholder mere teobromin end lys chokolade.

 

Kulde og sne

Stærk kulde er normalt ikke det store problem i Danmark, men skruer Kong Vinter for alvor op for dybfryseren, eller skal du jage med hunden hos vore naboer med nord, så anbefales det ikke at drive med hunden, hvis temperaturen går under minus 15 grader.

Det er værd at huske, at også i koldt vejr skal hunden have vand – så en god idé her er at medbringe en termokande med vand til hunden. Er den svær at få til at drikke, så tilsæt vandet lidt bouillon eller oprørt leverpostej.

Sørg for, at hundens poter ikke har for meget hår mellem trædepoterne. Meget hår her imellem kan samle masser af sne og is, som både kan være smertefuldt for hunden, men også i høj grad hæmme dens mobilitet.

Læs mere på netnatur.dk/HUND

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version