Er det mindre smertefuldt for det store hjortevildt at blive skudt med bue end med riffel? Ny rapport har set nærmere på spørgsmålet, som snart fremlægges for den nye miljøminister

Buejagt – stort hjortevildt
bueskud vs riffelskud

Af Redaktionen

Hjorte skudt med bue og pil løber længere, før de dør, end hjorte skudt med riffel.

Sådan lyder det i presseskrivelse fra Miljøministeriet, det tilføjer et “men” og på påpeger, at døden måske er mere skånso, for det hjortevildt, der nedlægges med bue contra hjortevildt skudt med riffel.

Den antagelse bygger på evalueringen af fire års forsøg med buejagt på det store hjortevildt.

Læs rapporten her

Forsøgsperioden med buejagt på det store hjortevildt er evalueret af DCE – Aarhus Universitet på bestilling af Miljøstyrelsen.

Evalueringsrapporten ”Effektiviteten af buejagt – opfølgende undersøgelser,” som netop er blevet offentliggjort, er den mest omfattende undersøgelse af buejagt på større hjortevildt i Danmark.

Den bygger på 104 buejægeres indberetning af data for 282 krondyr, dådyr og sika skudt med bue og pil i perioden 2018-2022.

Buejagt medfører måske mindre smerte

Den væsentligste konklusion i rapporten er, at flugtafstanden for hjortevildt skudt ved buejagt er længere end ved riffeljagt.

Det betyder, at de påskudte dyr løber længere, fra de bliver skudt, til de falder om (foreneder), og denne afstand bliver større, jo større dyret er.

Data fra Schweissregisteret, som også indgår i rapporten, peger desuden på, at det også er sværere for en schweisshund at finde et dyr påskudt med bue, sammenlignet med dyr påskudt med riffel.

Til gengæld får dyr skudt med bue og pil muligvis en mere skånsom død.

“Forskerne bag rapporten har ikke grundlag for at vurdere dette på baggrund af data fra forsøgsperioden, men de er dykket ned i faglitteraturen og vurderer på den baggrund, at det er sandsynligt.”

Sådan lyder det i udsendelsen fra Miljøstyrelsen.

I rapporten indgår også en faglig vurdering fra retsmediciner Peter Juel Thiis Knudsen, som er vicestatsobducent ved Syddansk Universitet.

Han vurderer, at det tager lidt længere tid at dø af et pileskud i forhold til et riffelskud, men han antager, at selve pileskuddet påfører mindre smerte.

Formålet med forsøgsordningen buejagt på stort hjortevildt var at undersøge, om det kan være relevant at ændre loven, så buejagt på det store hjortevildt bliver tilladt.

Den nye rapport kommer dog ikke til at stå alene. Først skal rapporten udsættes for meningsudveksling i Vildtforvaltningsrådet.

Her vil man nemlig diskutere spørgsmålet på baggrund af rapporten ved det første møde i rådet 2023. Og først herefter vil man fra rådet komme med en indstilling til den nye miljøminister Magnus Heunicke.

Ministeren vil på den baggrund tage stilling til, om buejagt på det store hjortevildt i fremtiden skal være lovlig i Danmark.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Document
Se mere
Exit mobile version