I weekenden lykkedes det at sætte satellit-mærker på de første fem blåfinnede tun. Mærkerne skal afsløre, hvorfor tunen er vendt tilbage til Norden efter 50 års fravær

Tekst og foto af wwf.dk

I weekenden lykkedes det forskere fra DTU Aqua, WWF og Sveriges landbrugsuniversitet i samarbejde med en lang række sportsfiskere at fange, mærke og genudsætte fem blåfinnede tun i Skagerrak. De mærkede tun vejer mellem cirka 130 og 285 kilo og er dermed nogle af de allerstørste rovfisk i vores farvande.

Det er første gang nogensinde, at blåfinnede tun mærkes i dansk og svensk farvand. De avancerede satellit-mærker lagrer oplysninger om lysforhold, dybde og vandtemperatur. Disse data vil kunne hjælpe forskerne med at beskrive fiskenes vandringsruter, og dermed afsløre, om de stammer fra Middelhavet eller Den Mexicanske Golf, der er to selvstændige – og pressede – bestande. Samtidig vil de indsamlede data kunne bidrage til at forklare, hvorfor tunen er kommet tilbage til Skagerrak og Kattegat efter mere end 50 års fravær. Informationerne fra satellit-mærkerne vil dermed kunne bruges til at passe på bestandene og bevare den blåfinnede tun fremover.

Hektiske dage

Det har været nogle hektiske dage med hård vind og vanskelige forhold for os. Derfor er vi ekstra glade for, at vi har fået en god start på projektet, og at flere tun allerede nu svømmer rundt med vores sendere og indsamler viden til os. Den viden er vigtig for, at vi kan passe bedre på vores sårbare tun, og at tunen forhåbentlig igen kan blive en fast bestanddel af den danske havnatur. Alle danskere har ret til at kunne se en tun i Danmark, siger generalsekretær i WWF Bo Øksnebjerg.

Blåfinnet tun er tilbage i danske farvande efter årtiers fravær.  De mærkede tun vil hjælpe os med at forstå, hvorfor de er kommet tilbage, og hvordan vi kan sikre, at de kommer igen og igen i de kommende år.  De er en fantastisk art, som svømmer tusindvis af kilometer hvert år for at komme her.  Vi kan næsten ikke få armene ned igen, fordi vi endelig har tunen i danske farvande og har fået denne mulighed for at lære mere om deres biologi, siger Brian MacKenzie, Professor ved DTU Aqua.

Mærkningsprojektet har fået en særlig tilladelse fra Den Internationale Kommission for Bevarelse af Tunfiskebestanden i Atlanterhavet (ICCAT) til at fange, mærke og udsætte 40 blåfinnede tun (20 i Danmark og 20 i Sverige).

Mærkningsprojekt, som fortsætter til den 21. september, er kun muligt på grund af en entusiastisk støtte fra over 100 sportsfiskere og andre i både Danmark og Sverige. Projektet er et samarbejde mellem WWF, DTU Aqua og SLU Aqua.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version