Når den danske jagtsæson går på hæld, er der mange danskere, der vender blikket mod udenlandske jagtrejser, hvor spændende destinationer som det sydlige Afrika står højt på listen. Men hvad med påklædning, kryb og helbred?
KLIK og læs mere om JAGT I AFRIKA
Af Henning Kørvel (Juli 2013)
Når den første rejse til Afrika er bestilt, begynder forberedelserne og hurtigt melder spørgsmålene sig om jagt tøj, fodbeklædning og vel især den kriblende nysgerrighed omkring slanger, insekter og fødevarer.
De fleste er jo nok klar over, at det gammeldags billede af mænd iført solhjelm, lys kakijakke med patronholdere over brystlommen og enorme moskitostøvler eller damer i omfangsrige skørter og hatte på størrelse med parasoller ikke længere er hverken nødvendigt eller praktisk.
Ikke desto mindre forbereder nybegynderen sig på at gå ud og bruge en formue på at købe den helt store safarigaderobe. Men det er absolut ikke nødvendigt, da de fleste allerede har størsteparten af det nødvendige udstyr.
Bukser og skjorte
Både bukser såvel som skjorter bør være af bomuld, der er det absolut mest behagelige og praktiske materiale både hvad angår varme- og svedproblemer samt nok tåler ”afrikansk vask” bedre en de nymodens syntetiske stoffer, som det er bedst at holde sig lang væk fra, da de kan blive ulideligt varme.
Skjorterne bør have lange ærmer og bukserne være lange, både for at beskytte mod eventuelle torne, men først of fremmest for at beskytte mod solen der hurtigt kan angribe blegt skandinavisk hud og gøre de følgende dages jagt til et mareridt.
Hvis man er nogenlunde hærdet hjemmefra kan det dog være praktisk at bruge bukser med aftagelige bukseben og skjortens ærmer kan jo altid rulles op, hvorimod korte ærmer er svære at rulle ned. Farven bør være mørke afdæmpede som grønt eller mørk kaki og undgå den lyse ”Hollywood stil”
Kamuflage var tidligere forbudt i det sydlige Afrika, men er nu almindeligvis tilladt, check dog altid for lokale regler. Der bør medbringes tre par bukser og skjorter, da der normalt vaskes hver dag og et frisk sæt tøj efter aftenens brusebad er mest behageligt, ikke mindst af hensyn til eventuelle ledsageres næser.
Jakke
Højsæson for jagt i det sydlige Afrika ligger i vinterhalvåret med dagtemperaturer der let kan komme et stykke op over de tredive, mens let nattefrost på Highveld kan forekomme især omkring juli og august. En let jakke af bomuld eller fleece er derfor nødvendigt, men undgå tøj med membran, der bestemt ikke er behageligt. En jersey vil også være praktisk.
Hovedbeklædning
Det bedste ville faktisk være den gode gamle solhjelm af lærredsbeklædt kork, da den giver maksimal beskyttelse mod solen og god ventilation, men både mode og plads i bagagen er løbet fra den.
En bøllehat er det bedste valg til nutidens jagtrejse. Den har skygge hele vejen rundt og beskytter derfor både øjne, nakke og ører mod solen. Da kroppen udskiller en meget stor del af overskudsvarmen via hovedet, skal hatten have gode ventilationshuller. En anden fordel ved bøllehatten er, at den let kan foldes sammen i bagagen.
Fodbeklædning
Det vigtigste ved fodbeklædningen er, at det skal være veltilgået og uden membran.
Et par almindelige lærredssko i afdæmpede farver ville sagtens kunne bruges. I områder med klipper eller anden ujævn jordoverflade, ville et par lærreds- eller læderstøvler med halvlange skafter være at foretrække. Der bør medbringes to par støvler og mindst tre par sokker af uld. Nylon sokker er bestemt ikke egnede.
Solbriller
Der er ikke det store behov for solbriller, da solen, i modsætning til Danmark, står næsten lodret over hovedet det meste af dagen og derfor ikke giver de samme refleksioner, som vi er vant til hjemmefra. Desuden har de en irriterende evne til at komme i vejen.
Slanger og andet kryb
Danskere der rejser til Afrika er altid dybt fascineret af historier om slanger, skorpioner, insekter og andet kryb. Men sandheden er, at langt de fleste kommer hjem efter et par uger uden at have set en eneste slange eller skorpion, Det skader selvfølgeligt ikke at ryste skoene hver morgen inden man tager dem på (jeg har selv gjort det i tyve år, men der er aldrig faldet noget spændende ud!) Spørg dog altid den lokale PH’er til råds, for om ikke andet giver det ham anledning til at affyre nogle gode skrøner, der jo som regel bliver bedre efter de første tre, fire gin and tonic!0
Helbred og hygiejne
Der er meget få helbredsproblemer i det sydlige Afrika, men vaccination mod leverbetændelse (hepatitis) og stivkrampe bør foretages og kolera/paratyfus vaccinationer er også en god idé. I visse dele er malaria profylakse nødvendigt, men spørg rejsearrangøren.
Tic-fever (flåtfeber) er altid en risiko, men der er jo også borreliose i Danmark, så her gælder de samme forholdsregler. Et godt råd bland folk der er vant til at bo i Afrika er, at koge vandet tre gange, filtrere det og opbevare det i køleskab.
Når man så bliver tørstig smider man vandet væk og drikker en øl. På den mere alvorlige side gælder det selvfølgelig om, som ved rejse de fleste steder i verden, at være forberedt på lidt maveproblemer, så medbring et par pakker Imodium eller lignende. Inden hjemrejse kan det anbefales at købe nyt tøj på stedet, da det normalt er både bedre, mere praktisk og billigere end det der kan købes i Danmark og det gamle udslidte vil blive modtage med glæde af trackers eller anden stab man måtte være kommet i nærheden af.