Skovgæster bør tjekker kroppen for flåter, når man har været ude i naturen. For skovens farligste dyr – skovflåten – er tidligt på færde

Skovflåterne er tidligt fremme

Af Redaktionen

– Skovflåten er klar til at hægte sig på sine byttedyr, langt tidligere end normalt. Hvis de får lov at sidde, kan det få nogle ret alvorlige konsekvenser, så derfor er det vigtigt at være opmærksom. Heldigvis kan man minimere risikoen ved at følge nogle enkle råd, fortæller naturvejleder Jes Aagaard fra Naturstyrelsen i Hovedstaden.

Flåten kan smitte mennesker og dyr med en række sygdomme, og derfor er det vigtigt, at man opdager, hvis man er blevet bidt.

Det er blandt andet sygdommen Borealia, der kan overføres til mennesker fra flåterne, og det kan være forbundet med længerevarende sygdomsforløb og delvis lammelse.

Skovflåt bedøver med spyt

Den bedste forebyggelse mod flåter, og de sygdomme flåtbid kan medføre, er, at man undersøger kroppen efter et besøg i skove og naturområder. Husk også at undersøge børn, da det ofte er dem, der er mest udsat.

– Det er vigtigt at undersøge hele kroppen, da flåterne typisk sætter sig varme steder som for eksempel i lyskeregionen, armhuler, knæhaser og hårbund, så tjek en ekstra gang efter der, siger Jes Aagaard.

Læs mere på netnatur.dk/FLAAT

 

 

Man mærker ofte ikke, når skovflåten bider, fordi skovflåtens spyt virker lokalbedøvende. På den måde kan de kan nemt sidde i mange dage og mæske sig i blod, hvis man ikke får dem fjernet.

Flåttang kan være en hjælp

Opdager man en skovflåt, der har bidt sig fast, skal man fjerne den hurtigst muligt. Det gøres nemmest med en flåttang, som man kan købe på apoteker og i større supermarkeder – hvis altså ikke man bare vil bruge fingrene.

Få fat om flåten med tangen så tæt på huden som muligt og drej flåten rundt, så den slipper.

Har man ikke en tang, kan man også kradse skovflåten væk med neglen. Sørg altid for, at der ikke sidder munddele tilbage ved biddet. Og vask altid bidstedet med sæbe.

Når nattefrosten forsvinder, er det atter sæson for skovflåten, der ofte kaldes for Danmarks farligste dyr, da den er i stand til at overføre bl.a. Borealia.

 

Gummistøvler og langærmede bluser og bukser er måske ikke så rart at have på i skoven når det er varmt, men det kan være med til at forhindre, at man overhovedet bliver bidt at skovflåter. Desuden kan man med fordel anvende nogle af de bukser, skjorter, og hatte etc., der er behandlet med insektbeskyttelse.

Men det er vigtigt at være opmærksom på, at man kan blive bidt uanset beklædning. Derfor bør man altid undersøge kroppen efter en tur i skoven, engen eller områder med højt græs.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 73)

Læs mere på netnatur.dk/FLAAT

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version