Slåen er ud over at være lægivende og lækkeri til fuglene også yderst fremragende til at lave en velsmagende kryddersnaps af
Kend dine vildtplanter: Slåen – både til fugle og til snaps
Af Peter Thisted
Slåen har det hele; den giver læ, har blomster til insekterne, og sidst men ikke mindst, gode bær til fuglene – og så er den også god til snaps og slån-gin. Hvad kan man forlange mere af en plante til sine remiser eller læhegn?
Slåen er en én til tre meter høj busk med lange spidse torne. Den er meget lyskrævende og tåler fint vind.
Planten trives bedst på frodig, middelfugtig såvel som på tør lerjord.
Den kan dog også plantes på sandjord, omend væksten her vil være mere moderat. Planten sætter med tiden mange rodskud og den tåler fint selv en kraftig beskæring.
Slåen kan danne endog meget tætte krat og er af den grund særdeles velegnet i skovbryn og som randbeplantning i vildtremiser.
Den blomstrer før løvspring i april og maj. De kuglerunde bær får en dugblå farve hen over efteråret og ædes gerne af fuglene, efter at frosten har sat ind, hvor den beske smag i bærrene så forsvinder.
Det er så samtidig på dette tidspunkt, man må plukke lidt om kap med fuglene – for det er netop også tidspunktet, hvor du skal plukke bær, hvis du vil lave din helt egen slåen-snaps.
Det er bestemt en snaps, som er en lille arbejdsindsats værd. Du kan se den meget enkle opskrift her under:
Slåensnaps
200 gram slåenbær plukkes, når du med sikkerhed ved, at bærrene har fået frost i nogle dage. Alternativt kan du plukke dem, og så lægge dem i fryseren i nogle dage. Herefter puttes de i et henkogningsglas.
Bærrene overhældes med en neutral snaps som f.eks. Brøndum eller en god vodka.
Trækketiden for denne kryddersnaps er 1-2 måneder i stuetemperatur og gerne på et mørkt sted.
Efter at kryddersnapsen har trukket, filtreres den gennem et kaffefilter og hældes på flaske.
Snapsen vinder i smag ved længere tids lagring, så det kan være en god undskyldning for at lave en ekstra flaske.
Hvis du har lidt hang til ekstra sødme, så prøv at tilsætte snapsen en smule honning.
LÆS OGSÅ: