Antallet af skovsnepper er vanskeligt at opgøre, men i det store billede står det alligevel klart, at de danske jægere kun nedlægger en beskeden andel af det samlede sneppetræk

Sneppebestand – så mange snepper er der måske 

Af Redaktionen

Hvor mange snepper er der?

Det spørgsmål er ikke mindst aktualiseret i forhold til debat om jægernes afskydning. Er denne indenfor skiven af bæredygtig jagt … eller bliver der i Europa nedlagt for mange snepper, som f.eks. fransk jagt-hjemmeside hævder er tilfældet.

LÆS også:

SÆSON FOR SKOVSNEPPER

I Danmark nedlægges der – aflæst i dette århundrede – fra omkring 25.000 til godt 60.000 snepper årligt, dog svingende fra sæson til sæson.

Se herunder udbyttestatistik år for år i nedenstående tabel udarbejdet af DCE.

LÆS mere om:

SNEPPEJAGT

Bestanden af skovsnepper regnes som stabil og det danske udbytte afspejler at jagtsæsonens udbytte er vejrbestemt. Tabel: DCE

 

Hvor meget udgør den danske afskyning af den samlede bestand? Det spørgsmål er nemmere at rejse end det er at besvare.

Skovsneppen er nemlig vanskelige at tælle. Den eurasiske skovsneppe har et omfattende udbredelsesområde og i Europa yngler fuglene fra Fennoskandien og Rusland til Middelhavsområdet og De Kanariske Øer.

Det sige næsten sig selv, at skovsneppen med dette enorme udbredelsesområde og meget spredte trækmønstre er en fugl, der er svær at tælle bare nogenlunde nøjagtigt.

 

Birdlife.com har dog anslået den europæiske ynglebestand til mellem 13,800,000-17,400,000 voksne fugle baseret på sneppeenes yngleaktivitet.

Altså afslører opgørelsen et betydeligt spænd og dermed også en vis usikkerhed i vurderingen af den samlede bestands størrelse.

Efterårsbestanden skal desuden ganges med en faktor, der må svare til ynglesuccesen den pågældende sæson og det gør det endnu vanskeligere af estimere efterårstrækkets størrelse.

Skovsneppen lægger normalt fire æg og yngleforholdende den aktuelle sæson afgør hvor mange fugle, der optræder, når jagtsæsonen går ind. Ungerne er i reglen flyvedygtige 15-20 dage efter klækning – dog berettes der også om flyvende snepper, som blot er 10 dage gamle.   

 

Den internationale fugleside Birdlife skriver, at sneppetrækkets ruter over Europa afhænger af fuglenes yngleområde.

Den skandinaviske ynglebestand trækker mod sydvest for at overvintre hovedsageligt i Storbritannien og Frankrig.

Finske fugle bevæger sig hovedsageligt sydpå og overvintrer mest i Italien og Balkan. Efterårstrælkket starter efter frostens begyndelse.

Fugle fra den store russiske bestand er registreret overvintrende over det meste af Vest- og Centraleuropa. De fleste fugle ankommer til deres vinterkvarter i november, men selv et storstilet træk  kan udløses som reaktion på koldt vejr.

Returtrækket mod yngleområder starter i februar i Middelhavsområdet og første halvdel af marts andetsteds.

Sneppejagt er for mange forbundet med en tillægsjagt, når man alligevel er på jagt efter f.eks. fasan eller råvildt – læs mere på netnatur.dk/SNEPPEJAGT

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version