Kritikken regner ned over resolut borgmester fra Holland, der gav tilladelse til at skyde ulv, som havde bidt landmand, men glem ikke, at danske myndigheder også handlede resolut, da der blev råbt ulven kommer lidt uden for København
Ulv ved København –
en kommentar til aktuel sag om hollandsk ulvebid.
Bemærk at “Ulven fra Holland” omtales som en ulv – i lighed med omtale i hollandske medier, – selv om igangværende DNA analyser stadig holder en dør åben for teorien om, at det ikke var en ulv, men måske en hund eller en ulvehybrid, der bed landmanden.
Kommentar af Netnatur
Hvad gør myndighederne, hvis de mener, at en ulv kan være til fare for offentligheden?
Borgmester for hollandsk diskret rystede ikke på hånden, da en landmand blev bidt af en formodet ulv. Overfaldet skete, da hobby-landmanden en tidlig søndag morgen i juli 2023 forsøgte at jage ulven væk fra sine får ved landsbyen Wapse …
Læs mere: netnatur.dk/ULV
Borgmesteren handlede efter samråd med sin viceborgmester hurtig og krævede ulven nedlagt allerede kort tid efter sammenstødet … To timer efter var ulven nedlagt.
Borgmesteren fandt beslutningen nødvendig, da han var bange for, at ulven havde tillagt sig atypisk adfærd og ikke udviste normal adfærd overfor mennesker. Derfor ville han ikke risikere, at ulven angreb flere mennesker.
Beslutningen har udløst kritik.
Dyreværnsorganisation har anmeldt borgmesteren for ikke at følge proceduren i forbindelse med nedlæggelse af problemulv. Samme organisation har også anmeldt landmanden, der forsøgte at forsvare sine får. Udstyret med skovl og høtyv prøvede han at jage ulven ud af det ulvesikrede hegn, som ulven åbenbart havde gravet sig under. Organisationen mener, at det var landmanden, der angreb ulven og ikke omvendt.
Detaljerne omkring hændelsen virker lidt uklare, da landmanden ikke har ønsket at udtale sig til medierne. Det samme gælder borgmesteren, der har ytret, at han holder sig tavs, da der nu er iværksat en undersøgelse.
Hvorvidt borgmester og landmand i Holland kunne og burde have handlet anderledes, er på baggrund af de nuværende oplysninger, nok i høj grad en personlig vurdering mere end det er en juridisk.
Burde landmanden i stedet have set til, mens ulven dræbte og skambed hans får? Burde Borgmesteren havde rådført sig med de “rigtige” eksperter inden han traf beslutningen?
Inden man retter alt for meget kritik mod den hollandske borgmesters håndtering af den fælles europæiske ulvebestand, bør vi måske se nærmere på én på flere områder tilsvarende dansk sag fra 2014.
I april 2014 troede de danske myndigheder, at der var en ulv løs i Dyrehaven lidt udenfor København. Mistanken udløste straks Naturstyrelsens dødsdom over ulven.
Hvorvidt ulvefrygten fra Dyrehaven kan sammenlignes med den meget faktuelle sag fra Holland kan diskuteres. Dyrehaven besøges af flere tusinde mennesker dagligt og ulven i Holland blev nedlagt i et tyndt befolket område.
Omvendt havde ulven i Dyrehaven ikke angrebet eller truet noget menneske. Faktisk var der ikke nogen, der havde set ulven. Det eneste man havde oplevet, der kunne tolkes som ulv, var et dådyr ædt af et stort rovdyr. Dette var tilstrækkeligt til at udløse dødsdommen og en reguleringstilladelse fra Naturstyrelsen.
“Ulven” viste sig i øvrigt senere at være en hund, men på det tidspunkt var der altså allerede givet tilladelse til at regulere ulven i Dyrehaven. Naturstyrelsen ventede – i følge offentlig tilgængelige oplysninger – ikke på DNA-resultaterne, som blev taget samme dag som regulerings-tilladelsen blev udstedt.
Den altså ubegrundede ulvefrygt uden for København er den eneste sag, der har udløst en reguleringstilladelse til ulv i Danmark.
Som konsekvens af den udstedte tilladelse “hoppede” de danske myndigheder også med på den stærkt kritiserede teori om udsætning af ulve i Danmark. Kun via udsætning er det med de nuværende klimatiske forhold sandsynligt, at Sjælland vil opleve fritgående ulve.
Reguleringstilladelsen ses herunder.
Læs mere om ulvesagen fra Holland og en lang række andre nyheder og faktuelle opdateringer om ulv i Danmark og resten af verden på
netnatur.dk/ULV