Et dump og et støvet aftryk på glasset afslører, at der er fløjet en fugl mod ruden. Dette er en ubehagelig oplevelse for enhver fugleven, og ikke mindst for fuglene selv. Der er heldigvis meget, man kan gøre for at forhindre dette

Af Andrea Bak, dof.dk

Fugle ser absolut ikke dårligt – tværtimod. Langt de fleste fugle har øjne på siden af hovedet (rovfugle og ugler er en undtagelse), hvilket giver dem op til en 360 graders synsvinkel. Det gør, at de er supergode til at spotte farer, rivaler og potentielle mager, men ikke særlig gode til at se det, der er lige foran dem, som fx vinduesruder.

Desuden er vinduer en relativt ny opfindelse, så i tusindvis af år har det aldrig været nødvendigt for fuglene at skulle undgå at flyve ind i dem. Studier tyder da også på, at det især er trækfugle og unger, der flyver mod ruder, da de voksne standfugle i højere grad har haft tid til at vænne sig til ruderne.

Kunstigt lys er en anden, knap så kendt årsag er kunstigt lys fx fra gadelamper og huse. Dette er især farligt for de trækfugle, der flyver om natten, og som bruger lyset fra månen og stjernerne til at navigere efter. Fuglene risikerer at blive desorienterede af lyset, eller ligefrem at blive tiltrukket af det, så de flyver mod ruden. Risikoen øges, når der fx er tåge og sigtbarheden er lav.

Jo større glasflade, jo værre for fuglen, ligesom vinduer med ”gennemkig” til det fri er en risiko. Så skyskrabere, huse med glasfacader, busskure, udestuer osv. er til fare for fuglene, hvis de ikke sikres. Dette er heldigvis relativt nemt at gøre.

Nogle myter om fugle og vinduer

Bliver fuglene skræmt af rovfugle-formede silhuetter?
Ja, men ikke fordi den ligner en rovfugl. En hvilken som helst figur, der kan bryde overfladen i glasset, er fint. Fuglene bliver nemlig ikke skræmt af faconen, men opdager ruden, når der er noget, der bryder den glatte overflade. Så du kan i princippet selv klippe silhuetter af selvklæbende vinduesfolie – eller få børn eller børnebørn til at hjælpe. Så kan du få lige præcis de figurer, du har lyst til.

Er en silhuet pr. vindue nok?
Nej. Jo større dit vindue er, jo flere silhuetter skal du bruge. Ca. 50 cm. mellem hver silhuet er passende.

Kan fuglene bedst se de sorte silhuetter?
Nej. Silhuetten skal helst være rød eller orange, da dette er en advarsels-farve for fuglene. Du kan købe røde rovfuglesilhuetter hos f.eks. Naturbutikken her.

Skal silhuetten sidde på indersiden af ruden?
Nej. Det vigtigste er at sætte den på ydersiden af ruden, så den blanke, glatte overflade bliver brudt.

Hvad du ellers kan gøre?

Udover silhuetter kan du også hænge persienner eller tynde, hvide gardiner op for vinduerne, så fuglene ikke kan kigge igennem og tro, at der er fri passage. På den måde får du stadig lys ind i rummet.

Sluk lyset, når du ikke er i rummet. Det er både godt for miljøet, din pengepung og for de aften- og nataktive fugle, der ellers bliver tiltrukket af lyset og flyver mod ruden. Flere skyskrabere står med slukket lys om natten, som fx Posttårnet i Bonn, hvor lyset bliver slukket hver aften i træk-perioden.

Fugle der overlever kollision med vinduer, har brug for nogen tid til at komme til hægterne. Hvis du finder sådanne tilskadekomne fugle på jorden, kan du evt. sikre dem mod rovdyr ved at sætte dem i en mørkelagt kasse.

Fugle der har været udsat for en kollision med vinduer, har ofte pådraget sig en hjernerystelse, men overlever dog i mange tilfælde, hvis blot de får lov at komme til hægterne en times tid.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version