Prøver afslører bly i vildtkød, der overskrider de grænseværdier, som er defineret for svensk oksekød. Bly i kødet kan dog forholdsvis let undgås
Af Redaktionen 26.08.2020
Vildt nedlagt med blyholdig riffelammunition kan indeholde store mængder bly.
Det oplyser Svensk Jakt, der opfordrer jægerne til at tage vare om det nedlagt hjortevildt på en måde, så man ikke får mere bly med i kødet end højst nødvendigt.
LÆS mere om bly i jagt ammunition til
riffel og haglbøsse
Konkret betyder det, at man fjerner mere kød omkring ind- og udgangshul end man måske plejer at gøre.
Det er især i hakket vildtkød, at der er risko for, at der ophober sig bly, da hakket kød ofte laves af fraskåret kød og herunder også af kød, der måske er påvirket af selve skuddet.
Men det går altså ikke …
En alt for stor andel vildtkød indeholder bly, viser en undesøgelse gennemført af svensk fødevarestyrelse.
15 af de 100 prøver afslører blyniveauer over de grænseværdier, som gælder for oksekød. Dog er der ingen tilsvarende grænseværdi for vildtkød.
– Ved jagt bør jægerne derfor primært bruge blyfri ammunition, lyder myndighedernes anbefalinger.
Og hvis de fortsat anvender blyholdig ammunition, bør de blive bedre til at kassere skudskadet og skudpåvirket kød.
– Gå under udskæringen ud fra en margen på op til 10 cm, lyder anbefalingen.
Læs også: ER DIN RIFFEL STOR NOK TIL JAGT MED BLYFRI AMMUNITION?
Det er især i hakket vildtkød, at de svenske myndigheder har fundet bly i en andel af det undersøgte kød fra vildt nedlagt med blyholdig riffelammunition