Hvordan finder man den hunde”type” og den hunde”race”, der skal være med til at berige ens dagligdag og jagtoplevelser i de næste mange år?

Af Michael Sand 

Selv med et indgående kendskab til jagthunderacerne og de jagtformer, man driver eller agter at drive, kan det være vanskeligt at vælge type og race, men bruger man de fire t’er som indgang til beslutningen, er der en god chance for at man får en god begyndelse. Læs evt. nedenstående intro til denne artikel via link herunder. 

HUNDEVALGETS FIRE T’ER

Første artikel i serien handlede om “tid”, det næste “terræn” og det tredje “tilgang af vildt” og det fjerde i denne “hvad skal jeg købe” analyse er her kaldt “talent“.

De fire t’er er kun en rettesnor for den, som ikke ved, om han eller hun skal vælge en ruhår, labrador eller springer spaniel for nu at nævne de mest populære racer inden for de omtalte typer.

Tid, terræn, talent og tilgang af vildt er meget objektive størrelser. Desværre er et hundekøb alt andet end objektivt.

I sidste ende er valg af type og race et spørgsmål om smag og behag.

Det siges ofte, at der generelt opnås størst succes med den hund, som man selv og ens familie synes bedst om. Noget er der om snakken. Men desværre er det modsatte oftere tilfældet.

Nemlig at hverken jæger eller familie bliver tilfreds med anskaffelsen, selv om de oprindelig følte sig tiltrukket af racen.

Annonce: Gør lidt ekstra for din hund! Se mere her

I dag er hundekøbet blevet en kollektiv proces, hvor hele familien søger indflydelse.

Derfor er det naturligvis vigtigt, at hund og familie går godt i spænd.

Langt de fleste jagthunde har dog forudsætninger for at blive behagelige og velfungerende familiehunde, forudsat at hjemmets jæger stimulerer de anlæg, som hunden er født med.

Både af hensyn til familien, hunden og én selv er det derfor vigtigt, at man starter sin overvejelser omkring valg af hund med at forholde sig kritisk til de fire t’er.

Ingen hund er perfekt til det hele, men ved at analysere behov og muligheder kan man i det mindste håbe på en perfekt begyndelse i forhold til de realistiske mål, man har sat sig.

Først når man har skudt sig ind på type, bør man sætte sig ind i de enkelte racer og forsøge at finde den hund, som passer bedst til ens aktuelle situation.

Ved at besøge biblioteket og internettet og ved at kontakte de enkelte racers specialklubber kan man skaffe sig et detaljeret racekendskab.

LÆS også HUNDELEKSIKON på Netnatur.dk

 

Bedst er det som altid at se et udvalg af forskellige hunde i forskellige situationer. Allerbedst er det, at se racerne på jagt. Da vil man erfare, at der findes et utal af afvigelser.

Måske vil man opleve settere, som henter ænder som en labrador, labradorer, som søger som spaniels, og spaniels som står for vildtet som en stående hund.

Det er dog alt sammen undtagelserne, og det er de renavlede egenskaber hos typerne og ikke mindst racerne, man skal koncentrere sig om, når man skal forsøge at finde den jagthund, som skal berige ens jagtoplevelser de næste mange år.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version