En dygtig hornblæser giver ikke blot jagten et ekstra løft af den totale oplevelse. Hornet er også et godt kommunikationsmiddel under jagten, og er helt uafhængig af mobildækning
Jagthornet – det ekstra krydderi til jagten
Af Peter Thisted
Det bliver mere og mere populært at blæse jagthorn, og det forstår man så udemærket.
Mange jægere kender de muntre toner af “Frokostsignalet”, der på festligste vis annoncerer tidspunktet for “den sikre såt”.
Men signaler som “Jagt begynd” og “Løs hundene” kan nu også være med til at hæve adrenalin-niveauet, når man efterfølgende hører drivernes hunde give hals i starten af såten.
Det er også rart og navnligt sikkert for alle, når såten tydeligt blæses af.
Slutteligt er en vildtparade, hvor vildtet æres med strofer for hver vildtart og en afslutning med “Jagt forbi” altid en fornem afslutning på en forhåbentlig dejlig jagtdag blandt gode venner.
“Husk – godt jagtvejr er blæsevejr!”
Lidt om jagthornet
Jagthornet er et messing blæseinstrument. Da et jagthorn ikke har ventiler, er man begrænset til kun at bruge naturtonerne.
Naturtoner er de toner, man kan frembringe på en messingblæser uden brug af ventiler. Der er stor afstand mellem de dybeste naturtoner, mens de høje ligger tættere på hinanden.
Den dybeste tone hedder grundtonen, de højere naturtoner (kaldes partialtoner), ud fra grundtonen C, bliver de første naturtoner:
C, c, g, énstrøget c, énstrøget e, énstrøget g, énstrøget b (lidt for lav), énstrøget c.
Jagthornet findes i to typer: Fürst Pless og Parforce.
Fürst Pless-hornet er det lille horn og er den foretrukne under jagterne. Det er stemt i tonen B og har en rørlængde på ca. 135 cm. Denne findes i øvrigt også i en lomme-udgave.
Parforce-hornet findes i to udgaver med en diameter på henholdsvist 51 og 34 cm. Disse horn er også stemt i B. Hornet har en rørlængde på ca. 270 cm. Parforce-hornene klinger en oktav dybere end Fürst Pless-hornet.
Der findes jagthorn, som er forsynet med ventil(er), men disse anvendes mere sjældent under jagterne i Danmark.
Har du mere interesse i jagthornsblæsning, så besøg eventuelt facebook-gruppen “Os der blæser jagthorn” via linket her under, hvor du helt sikkert også kan finde et sted med undervisning i nærheden af din bopæl:
Valg af jagthorn
Påtænker du at begynde med at blæse, så er her et par enkle råd:
Køb et godt horn. Det er dumt at spare de sidste hundrekronesedler. Et godt horn kan du have hele livet. Skal du blæse sammen med andre, så sørg for, at hornet er udstyret med et stemmetræk.
Mundstykket. Køber du et nyt horn, så tilkøb et godt mundstykke. Du går ikke helt fejl i byen, hvis du køber et sølvmundstykke i størrelse 7c.
Under jagten. Hold dit mundstykke varmt ved at opbevare det i din bukselomme, når du ikke skal blæse. Det er meget vanskeligt at blæse i et koldt eller direkte frosset mundstykke.
Rengøring. Hold hornet rent både ind- og udvendigt. Nødvendigt udstyr er en lille flaskerenser til mundstykket, brasso til messing samt naturligvis en blød pudseklud. Skyl gerne hornet indvendigt med håndvarmt vand.
pt@netnatur.dk