Medlemslandene i FN’s Miljøforsamling er blevet enige om at sætte en stopper for plastik i verdenshavene. Resolutionen bygger på et forslag fra WWF

Af WWF

– Det er fantastisk og noget, som WWF har arbejdet for i lang tid. Endelig har verden nået en erkendelse af, at plastikforurening i havet er et globalt problem, som kræver globalt samarbejde – præcis som klimaforandringerne gør. Vi kan kalde dette et første skridt på vej mod en Paris-aftale for havene, siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg om den nye resolution.

Hvert eneste minut havner 15 ton plastikaffald i verdenshavene. Over alt på kloden mister dyr, fugle og fisk livet, når de vikles ind i fx gamle fiskenet og plastikposer eller får fyldt maverne med kapsler, tandbørster og sugerør.

WWF lancerede idéen om en international aftale om havaffald i sommer. Derefter blev den bragt videre af den norske klimaminister. Nu har FN-medlemslandene, som mødes i Nairobi i denne uge, samlet sig om det norske resolutionsforslag, som blev formelt vedtaget i går.
Resolutionen, der ikke er juridisk bindende, indebærer blandt andet etableringen af et internationalt taskforce, der skal rådgive lande og industrier om, hvordan de kan tackle plastikforurening.

– Det er en stor sejr for livet i verdenshavene, men det haster med at komme i gang. I årtier har vi behandlet havene som en kæmpestor skraldespand – det ser vi konsekvenserne af nu. Havene har aldrig haft det værre, siger Bo Øksnebjerg.

Plastikforurening rammer mindst 700 af havets dyrearter. 100.000 havpattedyr og skildpadder samt én million havfugle dør hvert år på grund af plastikforurening. Det er ikke kun en trussel mod livet i havet, men også mod os mennesker. I dag får cirka tre milliarder mennesker mere end 20 procent af sine proteiner fra fisk.

– Nu skal vi vende os mod næste milepæl: Vi skal have en bindende global aftale, hvor landene juridisk forpligter sig til at bekæmpe plastik-forureningen, påpeger Bo Øksnebjerg.

Også de danske farvande flyder med plastik. 39 procent af torsk i Nordsøen har plastik i maven, viser dansk forskning. Ikke mindst derfor bør Danmark – såvel politikere og erhvervsliv som forbrugere – sætte ambitionsniveauet højt, mener WWF Verdensnaturfonden. Det indebærer blandt andet at afsætte en pose penge til at bekæmpe plastikforurening i vores egne farvande og til at følge op på Folketingets egne anbefalinger fremsat til EU i sidste uge.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version