Organisationen Bæredygtig Jagt, der arbejder for retten til at opdrætte og udsætte fugle til jagt, må fremover fortsætte deres arbejde uden deltagelse af Danmarks Jægerforbund

Danmarks Jægerforbund trækker sig fra Bæredygtig Jagt

Af Redaktionen

Danmarks Jægerforbund trækker sig fra Bæredygtig Jagt, som er en sammenslutning, der i følge egen hjemmeside har til formål at

“samarbejde tværfagligt for at fremme forståelsen for jagt i den brede befolkning og på Christiansborg, hvor vi driver et netværk for jagt- og naturinteresserede politikere og embedsfolk”

Bæredygtig Jagt har især fokus rettet mod retten til at opdrætte og udsætte fuglevildt til jagt.

Jægerforbundets ønske om at trække sig fra samarbejdet blev besluttet på et møde i forbundets hovedbestyrelse den 27. oktober 2023. Beslutningen er præsenteret for Bæredygtig Jagt på møde i november.

Bæredygtig Jagt består af tre organisationer, der bl.a. arbejder for retten til at opdrætte og udsætte fugle til jagt. Desuden mener Bæredygtig Jagt, at jægernes store arbejde med vildt- og naturpleje skal mere frem i lyset – bl.a. via en allerede udviklet mærkningsordning.

 

Baggrunden for at DJ vælger at trække sig begrundes ifølge referat med flere ting – blandt andet, at Bæredygtig Jagt udvikler sig i en retning, som forbundet finder betænkeligt.

I alt opridses fire begrundelser for at trække sig fra samarbejdet, som alt i alt kan koncentreres til følgende hovedpunkter:

  1. Bæredygtig Jagt hævdes at udvikle sig i en retning af en egentlig jagtorganisation, som vil være med til at definere politiken. Dette er ikke en retning jægerforbundet ønsker.
  2. Jægerforbundet vil lægge profilmæssig afstand til Sektionen for Større Jordbrug (Landbrug & Fødevarer), da DJ “oplever”,  at sektionen ikke vil levere på øget natur i det åbne land.
  3. Jægerforbundet hævder, at de bruger for mange ressourcer på samarbejdet i forhold til det, de får tilbage.
  4. Forbundet begrunder desuden bruddet med, at “der fra nogle sider ikke har været loyalitet omkring de aftaler, der er truffet i Bæredygtig Jagt i forbindelse med udsætningsforliget”
Dansk Skovforening, Danmarks Jægerforbund og Sektion for Større Jordbrug – en sektion under Landbrug & Fødevarer – har siden stiftelsen i 2007 været de tre bærende organisationer i sammenslutningen Bæredygtig Jagt. Fremover bliver samarbejdet i Bæredygtig Landbrug reduceret fra de tre organisationer til to eftersom Danmarks Jægerforbund har valgt at trække sig fra samarbejdet.

 

Jægerforbundet hævder, som begrundelse for at trække sig, at Bæredygtig Jagt er ved at dreje sig i retning af en egentlig jagtorganisation. Dette konflikter med DJ’s ønsker med samarbejdet i Bæredygtig Jagt.

Forbundet ønsker ikke, at Bæredygtig Jagt kan og skal være med til at definere politikken.

Dette selv om både Dansk Skovforening og Landbrug & Fødevarer allerde har kraftig indflydelse på landets førte jagtpolitik, da de har plads og stemmeret i Vildtforvaltningsrådet, som rådgiver miljøministeren i spørgsmål om jagt.

Jægerforbundets ønske om at trække sig fra Bæredygtig Jagt kommer efter det såkaldte udsætningsforlig, som foreslår at udsætning af gråænder udfases om fem år og retten til at udsætter fasaner og agerhøns lever på afmålt tid. (10 år)

 

Med til beslutning om at trække sig hører også, at forbundets ønske at lægge afstand til Sektionen for Større Jordbrug, der udgør den ene tredjedel af Bæredygtig Jagt. Det handler om forbundets vil skabe en tydeligere grøn profil.

DJ forklarer, at deres grønne profil i højere grad bliver “kompromitteret”, hvis forbundet ikke trækker sig fra samarbejdet med Bæredygtig Jagt.

Jægerforbundet oplever nemlig, at Sektionen for Større Jordbrug ikke vil levere på øget natur i det åbne land.

Sammenslutningen “Bæredygtig Jagt” har udviklet en mærkningsordning, der forpligter deres medlemmer til at overholde etiske og lovgivningsmæssige retningslinjer for udsætning af vildt til jagt. I følge Bæredygtig Jagt er dette et kvalitetsstempel, der garanterer:

1.

At vildtet er frembragt under de lovmæssige krav for udsætning af fjervildt

2.

Respekt og ordentlig hygiejne ved håndtering af nedlagt vildt

3.

At jagtvæsenet kontinuerligt tilstræber at sikre den bedst mulige dyrevelfærd

 

Fordele ved at jagt distrikterne anvender mærkningsordningen, er i følge Bæredygtig Jagts hjemmeside flere som herunder ses gengivet:

Et kvalitetsstempel af jagtvæsenet

Bedre muligheder for at markedsføre og sælge vildtprodukter

Virksomheder køber ofte jagter på ejendomme med krav til opdræt, udsætning og biotopplaner

I følge Peter Arnold Busk fra Dansk Skovforening, er Bæredygtig Jagts arbejde afgørende for, at der også i fremtiden kan udsættes fuglevildt til jagt … og at skovejere fortsat kan bruge deres skove til den form for jagt, han eller hun ønsker.

 

 

 

 

Læs mere på netnatur.dk/FASANJAGT

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version