Fasanjagtsektion om jagt på fasaner i Danmark og i andre dele af verden, hvor fasanjagt er en del af jagtkulturen
Fasanjagt nyhedsoversigt
Fasaner - mest læste lige nu
Fasanjagt arkiv
– Den her slags fasanjagt, ser man måske ikke andre steder i verden. I hvertfald…
Af og til fremføres det, at jagtlysten hos en jagthund kan blive for stor. Dette er dog sjældent tilfældet
Forfatterparret Lene Fruelund og Mogens Lyngsdal kalder røgede fasan og andebryster for den ultimative snack, som slår alle andre former for snacks …
Har man ferske fasaner eller nogle stykker liggende i fryseren, så er her et godt alternativ til de traditionelle grydestegte fasaner
“Glem jagt til husbehov” lyder synspunktet fra Henning Kørvel, som mener, at jægere ofte tager et forkert udgangspunktet i debatten og derfor kommer til at tale jagten ned …
Fasanjagt
I Netnaturs sektion kun om fasanjagt kan læses om alt fra udsætning af fasaner, jagtformer og lækre opskrifter.
Fasanjagt er den måske mest betydningsfulde danske jagtform. I hvert fald hvis man måler på antal nedlagte stykker vildt.
En meget stor del af de fasaner, der skydes, stammer fra udsætninger selv om bestanden af vilde fasaner er betydelig. Fasanjagt er dog mange ting. For nogle er fasanjagt først og fremmest forbundet med godsjagt og jagt på drevne fugle. Altså fugle der jages op af skovbunden af klappere eller kortsøgende hund som f.eks. spaniels eller retrievere. Fuglene drives frem mod skytterne, der nedlægger fuglene i høje spidsskud eller i sideskud.
Udtrykket en høj fasan relaterer sig til, at fuglene nedlægges på forholdsvis lang afstand. Også selv om fuglene kun sjældent er så langt fra skytterne, at de ikke kan dræbes øjeblikkeligt med et velplaceret skud fra en haglbøsse. Når det alligevel ikke altid sker, bunder det ofte i flere ting F.eks. at jægeren ikke nåede at få det rigtige sving i bøssen kombineret med den rigtige skuldring o g aftrækkerteknik. Jagt på høje fasaner kræver øvelse og træning på lerduebane. Især hvis man vil have det fulde udbytte af jagtformen og levere en fugl i f.eks. hvert andet eller tredje skud. Klapjagt – som også anvendes om jagt på drevne fugle – praktiseres ofte som godsjagt og den britiske inspiration fornægter sig ikke. En jagtdag er en festdag og passende påklædning forventes af værten og dennes gæster. En decideret dresscode knytter sig ikke til jagtformen, men som hovedregel er camouflage og halvautomatiske haglbøsser anses som no-go. Slips og tweed anses som mere passende og almindelige påklædning.
Fasanjagt er dog også jagt med hund. Det er jagt med stødende hund, der søger tæt på jægeren og rejser fuglene indenfor skudafstand. Og det er jagt med stående hund, der tager stand for den tikkende fasaner og først rejser fuglen, når jægeren er fremme og giver tilladelse – rejseordre.
Både jagt med hund (Rough Shooting) og jagt på drevne fugle (klapjagt) praktiseres i Danmark som betalingsjagt. Og på en betalingsjagt betaler jægeren en aftalt pris pr. nedlagt fugle. Eventuelt i kombination med den såkaldte 3-skudsregel.