Den livstruende parasit, som kaldes babesia, er konstateret i Øresundsområdet og tusindevis af mennesker kan allerede være smittet

Af Redaktionen

Svenske forskere har opdaget en farlig parasit, der spredes med skovflåt. Det oplyser Videnskab.dk.

Parasitten er navngivet babesia og har indfundet sig i Skåne i Sydsverige tæt ved Øresund, hvorfra den ifølge forskerne er ved at brede sig til resten af Skandinavien herunder Norge, hvor man allerede har konstateret, at den farlige parasit spreder sig.

Parasitten kan vær livstruende, hvis den overføres til mennesker med nedsat immunforsvar, oplyser Videnskab.dk

Livstruende parasitter breder sig
»Babesia er meget mere almindeligt, end vi tidligere har antaget, og vi mener, at der i Sverige hvert år kan være flere tusinde tilfælde af smitte«. Dette vurderes ifølge en pressemeddelelse fra Lunds Universitet. Men da smitten ifølge forskerne har været underdiagnostiseret, er det vanskeligt at udlede konsekvenserne af smitten.

Blodpis

I Danmark er den omtalte variant af babesia endnu forholdsvis ukendt. Til gengæld har vi allerede to andre varianter af samme parasit. Men de angriber kun de røde blodlegemer i dyr, hvilket kan føre til, at dyrene kan tisse “rødt”. Populært går den lidelse under betegnelsen “blodpis”.

Parasitten, der nu er konstateret i det sydlige Sverige, er derimod farlig for mennesker. Og såfremt man bliver bidt af en flåt, der har overføret den farlige parasit, kan symptomerne minde om dem, der opstår i forbindelse med malaria. Men ofte vil det kun føre til hovedpine, feber og influenza-lignende tilstande.

Tusinde kan være smittet med babesia

Hvor stor risikoen er for at blive smittet, har de svenske forskere også vurderet.

Det viser sig nemlig, at 16% af de personer, som i det sydlige Sverige allerede er behandlet for den flåtoverførte borelia, allerede bærer den frygtede parasit.

Også mange hunde er i Sverige ramt af babesia. Så har du din hund med til Sverige, så er der alt mulig grund til at være påpasselig.

Det får forskerne til at konkludere, at tusindvis af svenskere allerede kan være smittet. Dermed ikke sagt, at tusindvis af mennesker også er i overhængende livsfare.

Bahandling i tide

En af de vigtigste ting i forskernes studier er nemlig konstateringen af smitterisikoen. Dermed er der langt større chance for sætte ind med korrekte diagnoser. Dette er ikke mindst vigtigt, når det drejer sig om personer med nedsat immunforsvar.

Men en korrekt diagnose er det forholdsvis let at behandle parasitten, oplyser Vindeskab.dk.

Dog skal den smittede patient behandles med en anden type antibiotika end den, som anvendes til bekæmpelse af borreliose, som stammer fra den flåtoverførte bakterie borrelia.

KLIK og læs også. FILM går helt tæt på flåt 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »

direkte i indbakken!

Hold dig opdateret om jagt, natur og vildt.
 Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!
Exit mobile version