På opfordring fra en dansk jagtjournalist har CIC – det internationale jagtråd – på ny behandlet spørgsmålet om, hvorvidt trofæer fra vilde geder (Feral goats) bør anerkendes som vildt, der kan opmåles som trofæ
Trophy Evaluation Board (TEB) i CIC har igen haft spørgsmålet om anerkendelse af vildgeder som trofædyr på agendaen. Men især var de engelske repræsentanter i bestyrelsen så store modstandere af vildgeder, at de ikke blev anerkendt. Trofæer fra vildgeder kan imidlertid opmåles uofficielt efter en dansk regel, som Finn Kristoffersen (”Stoffer”) har opfundet, og herudover kan vildgeder opmåles officielt efter Safari Club International (SCIs) regler.
Tekst: Henning Kørvel
På opfordring fra en dansk jagtjournalist (ego) har Trophy Evaluation Board (TEB) i CIC – det internationale jagtråd – på ny behandlet spørgsmålet om, hvorvidt trofæer fra vilde geder (Feral goats) i Europa, primært Wales, England, Skotland, nogle skotske øer samt Irland, bør anerkendes som trofædyr, og de således kan opmåles officielt.
”Uden held har vi tidligere prøvet, og i denne omgang var holdningen ganske klar, at hvis vi anerkender et ”forvildet tamdyr” som trofædyr, vil der sikkert komme flere krav om anerkendelse af andre bestande af forvildede tamdyr.
Englænderne betragter gederne som et onde, der burde fjernes fra landkortet, og de er absolut modstandere af gederne, men de anerkender også, at de desværre har fået en status hos visse engelske jagtudbydere, som kan se en kommerciel udnyttelse af dem, og ifølge englænderne forekommer der også jævnligt manipulation af nogle bestande, hvor særligt gode trofædyr opdrættes og udsættes med henblik på større trofæer (og flere penge i kassen). Jeg fik derfor en markant tommelfinger nedad, og vi bliver nok nødt til også i fremtiden at forlige os med en uautoriseret opmåling efter Stoffers regler, siger jagtkonsulent Fritz Heje Hansen, der er selvstændigt medlem af Trophy Evaluation Board.
De regler, som han henviser til, som trofæer fra vilde geder kan opmåles efter, er opfundet af Finn Kristoffersen – ”Stoffer – (1915 – 1990). Efter disse regler måles længden af højre og venstre horn, omkredsen ved basis på begge horn og det udvendige udlæg. Hertil kan der gives ni skønhedspoint for farve, riller og form.
Herudover kan trofæer fra vildgeder opmåles officielt efter Safari Club International (SCIs) regler. SCI er således den eneste organisation i verden, der anerkender vildgeder som trofædyr. I USA kaldes vildgeder ofte for ”Blue Ibex”.
Efter de regler, som Finn Kristoffersen har udviklet, skal der 150 point til guldmedalje. Stoffer udviklede reglerne, efter at han selv havde nedlagt vildleder i Skotland, fordi CIC ikke har opmålingsregler for vildgeder og næppe heller får det med den holdning, som briterne lægger for dagen i Trophy Evaluation Board.
LÆS mere om TROFÆ
Vilde geder har levet i dele af England, Wales, Skotland, på flere skotske øer og Irland i hundreder af år som ”den fattige mands køer”. Flere steder blev de i stenalderen afløst af får og blev derefter sluppet fri.
Stenalderfolk holdt geder for mælkens, skindets, uldens og kødets skyld. Nogle steder er gederne sat ud, og mens de er elsket flere steder, er de til gengæld hadet andre steder, hvor de efterstræbes intenst.
Den første naturhistoriske beskrivelse af vilde geder findes i Turbervile’s ”The Noble Arte of Venerie or Hunting fra 1576.
Endvidere har G. Kenneth Whitehead (16. maj 1913 – 8. juni 2004) skrevet bogen ”The Wild Goats at Great Britain and Ireland (David & Charles Newton Abbot, 1972).