En af verdens mest anerkendte forskere indenfor hjortevildt tror ikke rigtig på forkert afskydning som årsag til råvildtsygen
Vildtforsker frikender jægere i sag om råvildtsyg
LÆS også: Hans Helmuth Strandgaard er død
Af Redaktionen (september 2017)
Danmarks ubetinget største internationale navn indenfor forskning i råvildt tror ikke rigtig på forkert afskydning af råvildtet som årsag til råvildtsygen.
Det kan man læse i medlemsbladet for Danmarks Jægerforbund, der tegner et portræt af den nu pensionerede Helmuth Strandgaard, der bl.a. er kendt for sine studier af råvildtet omkring Kalø og Borris. Studier der har ført til meget stor international anerkendelse.
Helmuth Strandgaard er i dag (september 2017) 90 år, men følger nøje med i den nyeste forskning og ikke mindst i de forskellige debatter, der rører sig vedrørende jagt- og naturforvaltning, kan man læse i portrættet.
Men han tror altså ikke rigtig på, at jægerne er årsag til, at de danske rådyr bliver syge og i visse områder falder drastisk i antal.
Synspunktet virker som kontrast til Jægerforbundets opfattelse, hvor man i foråret kunne få det indtryk, at forbundets jagtfaglige chef mener, at jægerne bærer hovedansvaret for rådyrenes trivsel.
Læs mere: Bliver jægerne gjort til syndebukke i råvildtsygen?
– Råvildtsygen er meget mystisk, udtaler Strandgaard til bladet Jæger og undrer sig over, at bestanden ikke rejser efter kollapset.
Strandgaard byder ikke ind med teorier om hvad der kan være årsag til sygen, men ser ud til at frikende jægernes afskydning.
Han henviser bl.a. til, at der er i områder med meget hård beskydning ikke er set gavnlige effekt på dyrenes tilstand.
Dr. Phil. Hans Helmuth Strandgaard satte dansk vildtforskning på verdenskortet og i Danmark blev han bl.a. kendt for at indføre høstprincippet, som en forudsætning for bæredygtig jagt