Mens svenske myndigheder med stor hjælp fra jægerne kæmper med at holde afrikansk svinepest under kontrol er der konstateret nyt sygdomsudbrud
Vildsvin i Sverige atter i søgelyset
Af Redaktionen
Sverige, som i dette år for første gang blev ramt af den smitsomme Afrikansk Svinepest, der er ekstremt dødelig, har nu fået et nyt sygdomsudbrud at forholde sig til.
Læs mere om Afrikansk Svinpest i Sverige:
Sverige i chok: Konstaterer afrikansk svinepest
Det oplyser SVA.se, der beretter om et nyt fund af salmonella. Denne gang af typen Salmonella choleraesuis, som er konstateret hos hos vildsvin i Östergötland.
Læs mere om jagt i Sverige:
Salmonellatilfælde af den nuværende type er tidligere rapporteret i blandt andet Skåne, Sörmland, Halland og Östergötland. Nu er et nyt tilfælde blevet bekræftet på Vikbolandet i Östergötland.
Ifølge SVA er det ikke farligt at spise kød fra et vildsvin, der har vist sig at have salmonella.
– Så længe dyret har udvist en sund adfærd og kødet er tilberedt på en passende måde, kan kødet spises, oplyses det.
Ifølge SVA har mange jægere udtrykt bekymring for, at reduktionen i vildsvinebestanden kan begrundes med den pågældende salmonella. I følge kilden er denne sammenhæng dog påvist.
Jonas Malmsten, som er ekspert i veterinærmedicin ved Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, glæder sig derfor over, at flere jægere sender prøver ind i det pågældende område men også fra Småland og Västergötland, hvor der stadig er hvide pletter.
Ros til de svenske jægere
De svenske jægere roses af SVA for deres indsats i forbindes med indrapportering af syge og døde vildsvin.
– Det kan ikke understreges for mange gange, hvor vigtigt jægernes rapportarbejde er, og hvor godt de gør dette. Det er vi meget taknemmelige for
Det siger Jonas Malmsten til Svensk Jakt.
Alle vildsvin, der findes døde eller syge, skal anmeldes til SVA på reportervilt.sva.se .
For at få et præcist billede af, hvor mange vildsvin der hidtil er blevet testet og vist at have salmonella, kan du besøge SVAs hjemmeside
Kort om Salmonella
Salmonella kan kolonisere stort set alle dyr, således er der et stort reservoir for bakterien. Nogle arter af Salmonella er adapteret til mennesker, mens andre arter kun findes hos dyr.
De fleste infektioner sker som følge af indtagelse af fødevarer dr indeholder bakterien. Almindeligst sker det via fjerkræ, upastauriserede æg og svinekød der ikke er ordenligt tilberedt.
Der ses også person-til-person smitte, særligt med arten Salmonella Typhi
Salmonellaens vækst er påvirket af opbevaringstemperaturen. Risikoen for smitte er også præget af hygiejnen under tilberedning. Er køkkenet dårligt rengjort, har salmonellaen bedre mulighed for at spredes fra urene til rene fødevarer (krydskontamination).
Danske myndigheder og industri har indført salmonellakontrolprogrammer i løbet af 1990’erne. Disse har resulteret i, at markant færre mennesker i dag bliver syge af salmonella fra danske fødevarer, men i julen 1999 døde to personer af salmonellainficeret kiksekage. Kilde: Wikipedia
Læs mere på netnatur.dk/VILDSVIN