Baseret på en klar mission producerer Isle of Møn Spirits en helt anderledes, men alligevel helt klassisk funderet gin
Af Redaktionen
Lokalt og bæredygtigt. Det er de to helt overordnede nøgleord bag Isle of Møn Spirits, der holder til i Askeby på Møn, hvor destilleriet producerer flere forskellige varianter af gin og snaps samt sodas i form af limonade og tonics.
Det er dog den klassiske gin, der er destilleriets absolutte bestseller og alle ingredienser i en klassisk gin fra Isle of Møn stammer fra øen, som man finder omkring en times kørsel syd for København.
– Men selv om vores klassiske gin er baseret på f.eks. enebær, urter og kalk, som vi alt sammen indsamler her omkring, hvor vi bor, er vores gin brygget efter en traditionel opskrift.
Sådan lyder det fra Uffe Skaaning Lind, som vi fangede på telefonen en blæsende dag først i april, hvor det var for koldt til det meste.
Sammen med Sara Skaaning Lind har han stiftet destilleriet med en klar målsætning om, at alt i produktionen skal være lokalt og bæredygtigt funderet.
Målet er dog ikke at producere en alternativ gin, men derimod at producere en klassisk gin, hvor alle ingredienser er lokale.
– Faktisk begyndte Isle of Møn Spirits som et eksperiment. Vi ville undesøge om det var muligt at fremstille en traditionel gin udelukkende med de lokale, botaniske ingredienser, som vokser naturligt på Møn. Og med hjælp fra Wililam, der bor på øen og ved alt om de mange forskellige vildtvoksende planter, fik vi snart indsigt i, hvad vi skulle bruge.
– Vi erfarede hurtigt at f.eks. rejnfang, smager af kanel og citronmelisse af citrus. Strandtrehage smager som koriander og gråbynke af peber. Derfor kaldes det også for fattigmandspeber. Udover enebær og kalk fra øen indgår der i alt 11 ingredienser i en klassisk gin fra Isle of Møn Spirits.
Det oplyser Uffe Skaaning Lind, der startede sit arbejdsliv med at uddanne sig som cocktail- bartender i London. Efterfølgende blev det til en tilværelse indenfor reklamebranchen indtil han sammen med Sara, der er uddannet kunstmaler, søsatte Isle of Møn Spirits i 2016.
Og hvis godt begyndt, er halv fuldendt, kan ægteparret næppe have ønsket sig en bedre start.
– Det var udsolgt i maj, 3 måneder inden vi kunne producere anden årgang, så vi havde udsolgt hele sommeren, lyder det fra Uffe Skaaning Lind, som efter den fantastiske begyndelse begyndte at se frem mod næste års produktion.
– Vores gin er en årgangs-gin. Udsvingene i de forskellige vækst-sæsoner er med at afgøre udfaldet af de gins, som vi producerer, oplyser Uffe Skaaning Lind, som dog mener, at den bedste gin, som de til dato har produceret, er årgang 2019.
– Når årgang 2019 er særlig god, hænger det naturligvis sammen med, at vi bliver bedre i produktionen og det er mit klare indtryk, at de forskellige gins, som vi har på hylderne i dag, er de bedste, som vi til dato har produceret.
– Vi lærer hele tid nyt, men er meget principfaste, når det gælder virksomhedens værdisæt, forklarer Uffe Skaaning Lind.
– Det skal være bæredygtigt og det skal være lokalt.
– Og nej, jeg savner bestemt ikke livet som grafisk designer i København, og slet ikke den daglige køretur frem og tilbage.
– Der er altid noget at lave i vores produktion og vi har beregnet, at vi har de færdige flasker i hånde ikke færre end ni gange. Udover etiketter og isætning af korkpropper, skal der f.eks. knyttets knuder til hver eneste flaske gin elle snaps.
– I løbet af en vinter bliver det til trods alt til omkring 20.000 af slagsen, lyder det afslutningvis fra Uffe Skaaning Lind.
KLIK og læs mere om Isle of Møn
Kort om ægteparret Skaaning Lind
Uffe Skaaning Lind er vokset op i Sønderjylland – i en mindre by, i et kuperet landskab, som på mange måder minder om landskabet på Møn. Det giver han som en af forklaringerne på, hvorfor det har været meget nemt for ham at falde til i naturen og samfundet på Møn.
Sara Skaaning Lind er født i området, og efter en årrække og karriere på fastlandet, valgte hun at flytte tilbage.
Parret bag Isle of Møn Spirits har fire voksne børn og med fælles hjælp er alle kræfter sat ind på at drive destilleriet. Vel at mærke ud fra de to afgørende søjler, som de startede virksomheden på.
Isle Of Moen Gin
Ægteparret plukker selv slåen og enebær og finder selv de urter, som de skal bruge. Dog i reglen hjulpet af venner og kursister, der kommer til øen for i de dage, hvor der høstes slåen og enebær.
På hjemmesiden Isle of Møn kan f.eks. læse:
De slåen der en anvendt i vores slåengins er plukket på de tre største godser på Møn. Hvert gods har derfor sin egen slåengin som varierer lidt i sødme, tørhed og frugtighed. Nordfeld Sloe Gin, Klintholm Sloe Gin og Marienborg Sloe Gin—alle er sødet med honning fra vores lokale biavler.
Kom forbi og oplev vores destilleri. Det kan være vi er i fuld gang med at ordne de nyplukkede urter, eller vi destillerer urteudtræk til årets Gin. Måske kan man også opleve flaskerne blive tappet. Vi inviterer dig til at se, dufte og smage og så er det selvfølgelig også muligt at undersøge hvad vi har på hylderne og købe lidt lækre sager med hjem.
Hele året tilbyder vi rundvisninger og workshops for grupper, efter aftale. Her viser vi rundt i vores produktionslokaler, indvier jer i ideen og konceptet bag vores virksomhed og deler ud af vores erfaringer omkring brugen af de lokale, vildtvoksende urter – fra sankning til fremstilling af den helt unikke smag. Vores workshops og rundvisninger tager form i forhold til den gruppe vi viser rundt og de faglige vinkler og områder, der er særlig interesse for.
KLIK og læs mere om Isle of Møn