Kronvildt

Sektion om kronvildt

Efter nedlæggelse af en kronhjort i det skotske højland modtog Henning Kørvel en bonusgevinst, da den britiske kronprins dukkede op og sendte den danske jæger en lykønskning med den smukke hjort

Kronvildt

Nyheder og oversigt over artikler om kronvildt

På sektionen netnatur.dk/KRONVILDT kan man læse stort set alt om kronvildt – fra biologi og adfærd til jagt og regulering. Sektionen indeholder en samling af nyheder, faglige artikler samt beretninger, reportager og spændende billeder og video-optagelser af krondyr optaget i både Danmark og i udlandet.
Læserbreve om kronvildtjagt samt betragtninger om jagt på både kronhind, kronkalv og kronhjort er også at finde på Netnatur.dk’s store sektion om kronvildt.  
Den danske bestand af kronvildt er den måske største succes i dansk jagt- og naturhistorie i nyere tid. Bestanden er mangedoblet over de seneste årtier og flere steder i landet kan man nu se kronvildt hele dagen. Det gælder ikke mindst i områderne i og omkring Danmarks kronvildtreservat ved Oksbøl i Vestjylland. 
Alligevel har debatten om om fremtidens jagt og forvaltning været en af de meste debatterede natur-emner i nyere tid. Dette ses også på netnatur.dk, hvor der er samlet en hel sektion kun om hjortedebat
En af de mange ting, der har været debatteret, er naturligvis afskydningen. Hvornår er en hjort klar til at blive nedlagt? Er det som spidshjort, som såkaldt mellemhjort eller er det som voksen kapitalhjort på otte år eller mere. Jagt på kronvildt er ikke kun et spørgsmål om forvaltning. Det er også et spørgsmål om etik og holdning til hvilken jagttid, der opfattes som den rigtige.
Nogle mener, at en fuldvoksen hjort bør nedlægges i brunsten, mens andre mener, der er bedre at nedlægge hjorten under efterårets drivjagter, da kødet da med sikkerhed er uden bismag af brunst.
Hjortene betegnes ofte efter antallet af ender på deres gevir: Spidshjort, 8-ender, 10-ender, 12-ender eller ulige 18-ender etc.
En ruddel kronvildt bestående af hinder og kalve ledes ofte af en førerhind. Hjortene lever i reglen for sig selv hele sommerhalvåret. Først i årets første efterårsmåneder september og oktober begynder de at bryde ud af hjorterudlerne for alvor at søge kontakt med hinderne, som på det tidspunkt går i brunst.  

udstyr

Tid, hygiejne og bedre udskæringer er de tre nøgleord, som udvikler Kennet Brask fremhæver ved den patententerede skindaftrækker, der kan trække skindet af en kronhind på 25 sekunder

Read More

Digital bog af Michael Sand

Fokus – digital bog kun om hjortejagt

kronvildt - udvalgte artikler

Der skal nu indføres adaptiv forvaltning på det store hjortevildt og dermed kastes jagtdanmark ud i et omkostningstungt forsøg uden tilstrækkelig politisk debat og afklaring

Hvad må man nedlægge hvor og hvornår. Se oversigt over generelle og lokale jagttider for kronvildt og dåvildt her

top 10

En stærk midtjysk råbuk, nedlagt af Jørgen Bjerre, er optaget på Alle tiders Top 10. Læs beretning om jagten på den smukke buk, der lod sig lokke på falderebet af sæsonen 2023 

Read More

egon bennetsen

kronvildt - arkiv udvalgte

Vildtbiologen og skovejeren Egon Bennetsen har gennem en årrække lavet amatørvideoer af kronvildtbrunsten i Hjardemål Klit. Nu er dette års optagelser lagt op på Youtube …

wildlife
wildlife

Del gerne artiklen hvor du ønsker...