Kronvildt

Sektion om kronvildt

“Jeg vidste godt, den var stor … men ikke så stor.” Sådan skriver Bjarne Thomsen, der i 2024 nedlagde en af de største danske hjorte på Top-10 Alletiders

kronvildt - udvalgte artikler

Hvad sker der lige med kronhjortene i Den Jyske Ås? Flere af de øverste pladser på TOP 10 Alletiders stammer fra højderyggen i Nordjylland

De høje majsmarker, som står og venter på at blive høstet, er gode gemmesteder for…

Bilister skal være på vagt over for hjorte på vejen – året rundt. Ikke kun, når vi går til og fra sommertid …

egon bennetsen

Krydsninger mellem sika- og kronvildt kan blive ødelæggende for kronvildtet, advarer vildtbiolog Egon Bennetsen, der med udgangspunkt i internationale observationer påpeger, at risikoen er til stede

kronvildt - arkiv udvalgte

Kronvildt

Nyheder og oversigt over artikler om kronvildt

På sektionen netnatur.dk/KRONVILDT kan man læse stort set alt om kronvildt – fra biologi og adfærd til jagt og regulering. Sektionen indeholder en samling af nyheder, faglige artikler samt beretninger, reportager og spændende billeder og video-optagelser af krondyr optaget i både Danmark og i udlandet.

Læserbreve om kronvildtjagt samt betragtninger om jagt på både kronhind, kronkalv og kronhjort er også at finde på Netnatur.dk’s store sektion om kronvildt. 

Den danske bestand af kronvildt er den måske største succes i dansk jagt- og naturhistorie i nyere tid. Bestanden er mangedoblet over de seneste årtier og flere steder i landet kan man nu se kronvildt hele dagen. Det gælder ikke mindst i områderne i og omkring Danmarks kronvildtreservat ved Oksbøl i Vestjylland. 

Alligevel har debatten om om fremtidens jagt og forvaltning været en af de meste debatterede natur-emner i nyere tid. Dette ses også på netnatur.dk, hvor der er samlet en hel sektion kun om hjortedebat og herunder jagt på kronvildt.

En af de mange ting, der har været debatteret, er naturligvis afskydningen. Hvornår er en hjort klar til at blive nedlagt? Er det som spidshjort, som såkaldt mellemhjort eller er det som voksen kapitalhjort på otte år eller mere? Jagt på kronvildt er ikke kun et spørgsmål om forvaltning. Det er også et spørgsmål om etik og holdning til hvilken jagttid, der opfattes som den rigtige i forhold til forvaltning af kronvildt. Nogle mener, at en fuldvoksen hjort bør nedlægges i brunsten, mens andre mener, der er bedre at nedlægge hjorten under efterårets drivjagter, da kødet da med sikkerhed er uden bismag af brunst. 

Hjortene betegnes ofte efter antallet af ender på deres gevir: Spidshjort, 8-ender, 10-ender, 12-ender eller ulige 18-ender etc. Den største danske kronhjort nedlagt uden for hegn er på over 235 CIC point. 

En ruddel kronvildt bestående af hinder og kalve ledes ofte af en førerhind. Hjortene lever i reglen for sig selv hele sommerhalvåret. Først i årets første efterårsmåneder september og oktober begynder de at bryde ud af hjorterudlerne for alvor at søge kontakt med hinderne, som på det tidspunkt går i brunst.  

Krondyr i Danmark

Krondyr, også kendt som den europæiske hjort (Cervus elaphus), har en lang historie i Danmark, hvor det har været en del af landskabet i flere tusinde år.

I middelalderen var krondyr populære vildtarter blandt adelen …

Krondyr foretrækker skovområder med adgang til åbne enge og dyrkede marker, hvor de kan finde føde. Om sommeren består deres kost hovedsageligt af græs, urter og løv fra træer og buske. Om vinteren skifter de til f.eks. kviste og lyng. Krondyr er sociale dyr, der ofte danner store flokke, især om vinteren, hvor de søger sammen for beskyttelse.

Reproduktion og livscyklus

Parringssæsonen for krondyr, også kendt som brunst, finder sted om efteråret, typisk fra september til oktober. I denne periode kan man høre de karakteristiske brøl fra hjortene, der konkurrerer om hunnernes (hindernes) opmærksomhed.

Efter en drægtighedsperiode på omkring 240 dage føder hunnen normalt en enkelt kalv.

Bevaringsstatus og udfordringer

Selvom krondyrbestanden i Danmark er stabil, står den over for flere udfordringer. Habitatfragmentering, forårsaget af menneskelig udvikling og landbrug, kan begrænse deres naturlige levesteder. Desuden kan trafik påvirke bestanden negativt. Alt i alt er bestanden dog sund og i fortsat vækst. I nyere tid har der ikke været flere krondyr end der i dag.

Krondyr og mennesket

Krondyr spiller en vigtig rolle i økosystemet, idet de hjælper med at opretholde balancen i skovområder ved at kontrollere vegetationen. For mange mennesker er de også en kilde til fascination og glæde, enten gennem observation i naturen eller som et populært jagtdyr.

Jagt på kronvildt i Danmark

Jagt på kronvildt, også kendt som hjortejagt kombinerer naturforvaltning med tradition og meget spændende og udfordrende jagt. Krondyrjagt er ikke blot en fritidsbeskæftigelse, men også en vigtig del af vildtforvaltningen, der hjælper med at opretholde en sund bestand og minimere markskader forårsaget af de mange krondyr.

Jagtsæsoner og metoder

Jagt på kronvildt kan finde sted på forskellige tidspunkter af året, afhængigt af jagtformen og målene.

Anstandsjagt er en almindelig metode, hvor jægeren venter på et strategisk sted, ofte en skydestige eller jagttårn, indtil dyret kommer inden for skudafstand. Denne form for jagt kræver tålmodighed og gode kendskab til dyrenes bevægelsesmønstre.

Brunstjagt foregår i efteråret, typisk fra september til oktober, når kronvildtet er i brunst. I denne periode er hjortene mere aktive og mindre forsigtige, hvilket kan give jægeren en bedre chance for at nedlægge f.eks. en medaljehjort, et udtryk der refererer til en stor og imponerende hjort, hvis gevir kan opnå medaljestatus ved opmåling af trofæet. En rigtig stor kronhjort, der vis CIC metoden kan måles op til 210 CIC point kaldes en guldhjort.

Trofæjagt og opmåling

For mange jægere er trofæet en vigtig del af jagtoplevelsen. Et hjortegevir er ikke blot en souvenir, men også et symbol på jagtens succes og dyrets alder og sundhed.

Efter jagten bliver geviret målt og bedømt af eksperter – eller trofæopmålere ((SCI, CIC, Rowland Ward), en proces kendt som opmåling af trofæ. Geviret kan tildeles en medalje – guld, sølv eller bronze – baseret på dets størrelse og symmetri. Et medaljetrofæ er en eftertragtet præmie for enhver hjortejæger.

Vildtforvaltning og markskader

Hjortejagt spiller en central rolle i forvaltningen af kronvildtbestanden. Uden regulering kan bestanden vokse uhæmmet, hvilket kan føre til markskader og overgræsning i skovområder. Ved at tillade kontrolleret jagt hjælper man med at holde bestanden på et bæredygtigt niveau, hvilket er til gavn for både landbruget og naturen.

Etik og jagtens fremtid

Etisk jagt er vigtig for at sikre dyrevelfærd og bevarelse af naturressourcerne. Jægere følger derfor etiske retningslinjer for kronvildtjagt ligesom de naturligvis følger de love og vedtægter, der sikrer, at jagten foregår på en bæredygtig og human måde.

 

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...