Råvildt
Bemærk: Nyheder og oversigt over artikler om råvildt, starter efter denne korte introtekst.
Råvildt (Capreolus capreolus) kalder jægerne det danske rådyr og er den mindste af Danmarks i alt fire store hjortevildtarter, og i denne sektion kan man læse alt om råvildt og råvildtjagt. Selv om rådyret er den mindste hjortevildtart, er den efter alt at dømme den mest populære. Råvildtet er endda Danmarks måske mest populære vildtart overhovedet. Både jægere og ikke jægere værdsætter synet af en råbuk eller en rå med lam etc.
Råvildtet kan ses stort set alle steder og hele året rundt – både på mark og i skov og mose etc. Ja selv i sommerhusområder og i bynære områder er dyrene flyttet ind.
Vores mindste hjortevildtart jages både med jagtriffel, haglgevær og jagtbue og hvilken jagtform, der er den mest populære er vanskeligt at udtale sig om. Dog syntes bukkejagt om foråret i perioden mest medio maj til midt juli at nyde særlig stor opmærksomhed. Både hos buejægere og riffeljægere. Modsat buejagt og riffeljagt er hagljagt er ikke tilladt om foråret og andes kun om efteråret under selvskabsjagter efter fuglevildt – samt ræv og råvildt.
Råvildt er udbredt over det meste af Europa og ikke mindst vores nabolande Sverige, Tyskland og Polen er kendt for tætte bestande. Men også i Finland og Spanien finder man bestande af rådyr.
I Danmark har bestanden været præget af stor fremgang målt hen over de seneste årtier. Lokalt og regionalt har der dog de seneste år været nedgang i nogle bestande. Dette afspejler sig blandt andet i vildtudbyttet. I dag nedlægges der mindre end der gjorde for nogle få år siden.
Jægerne har udviklet deres eget sprog, når de omtaler rådyrene. Rådyr omtales konsekvent som råvildt og en råbuk bærer ikke et gevir, men en opsats. En gruppe dyr sidst på efteråret eller om vinteren kaldes ofte for et spring og en rå som endnu ikke har født (sat lam) kaldes for et smaldyr.
Bukkene indledes i reglen i grupperne spidspuk, gaffelbuk og seksender. Men ikke alle bukke kan placeres i de grupper og blandt andet abnorme bukke omtales for det de er nemlig abnorme eller atypiske.
Dette og meget mere kan der læses om i Råvildt – sektion kun om råvildt
Det er koldt at være agerhøne, hare eller hjortevildt, når østenvinden iskoldt rasper hen over landskabet med de afhøstede marker og suser gennem skovenes nøgne grene
Jagtudbyder anklaget for at sælge jagt og anvise jægere til terræner, som denne ikke havde jagtrettigheder til
udstyr
– Målet er at producere verdens bedste fodtøj, lyder det fra indehaveren af hjemmesiden Tasko,…
råvildt
Henning Kørvel udbyder ikke mindre end syv nye foredrag om alt fra jagt i Grønland til jagt på råvildt …
Hvordan bedømmes alderen på en råbuk, når bukken er nedlagt? Jack Hansen gennemgår en lang række konkrete situationer
Kraftige storme, der lægger masser af træer ned i skovene, kan være medvirkende til mere vildt i skovene

Råvildt - udtalte artikler
Går de danske bukkejægere en lysere tid i møde med adaptiv vildtforvaltning eller har de…
Bilister skal være på vagt over for hjorte på vejen – året rundt. Ikke kun, når vi går til og fra sommertid …

TOP 10 - artikler om danskernes største jagttrofæer
Hvordan placerer de 10 største danske råbukkeopsatser sig, når de sammenlignes med de største opsatser i andre europæiske lande?
Hvordan placerer de 10 største danske råbukkeopsatser sig, når de sammenlignes med de største opsatser i andre europæiske lande?


