Duejagt

duejagt - nyheder og aktuelt

Jagt og jagthund. Det er titlen på ny digital hundebog, der kan ses på Netnatur.dk. Formålet er at gøre det nemmere for nye jægere at vælge den rigtige jagthund og dermed komme bedst mulig fra start

Apportering af nedlagte duer volder sjældent jagthunden vanskeligheder. Alligevel er det vigtigt at komme godt fra start

En af de vildtarter, som vi har allermest glæde af, er skovduen eller ringduen, og netop nu varsler duerne en ny tid

Bøgens og egens frø eller frugter kaldes olden og i et desideret oldenår med ekstra mange frø fra de store løvtræer, er der dækket op til fest for både fugle og hjortevildt …

Ringduer, skovsnepper og sangfugle blev tidligere fanget i tusindvis, når de på trækket til og fra overvintringssteder i Afrika, passerede hen over Pyrenæerne

De fleste jægere har et mere eller mindre veldefineret jagtbudget og når det gælder jagtudstyr er velovervejede valg og fravalg meget væsentlige, hvis der også skal være råd til at gå på jagt

Den danske artsrigdom er i krise. Det budskab gentages stort set dagligt. Men  hvor nedgangen virker størst blandt arter, som vi ikke rigtig bemærker, tegner der sig på flere områder en helt anden tendens, når vi åbner øjnene og ser os omkring 

udstyr

Ung, dansk iværksætter har udviklet “Geværhandsken” – et patenteret produkt, som løser problemet med kolde hænder under jagt

Read More

duejagt udvalgt

Uffe Lohmann Rasmussen har skrevet en fin bog med oplevelser fra sit jægerliv, som tog sin begyndelse midt i tresserne …

duejagt regulering

duejagt arkivartikler

100 duer på bare én dag er en drøm, som mange duejægere jagter hele livet. I denne film tilsmiler lykken jægeren i skjulet – men alle nedlægges med bue og pil

Duejagt og jagthund

Apportering af nedlagte duer volder sjældent jagthunden vanskeligheder. Alligevel er det vigtigt at komme godt fra start

Duejagt: Netnatursektion, der samler alt om duejagt i en slags hjemmeside i hjemmesiden. Her kan læses alt om duer, duejagt og regulering af duer i både Danmark og andre lande

Duejagt

Bemærk: Nyheder og oversigt over artikler om duejagt, starter efter denne korte introtekst.  

I denne sektion – kun om duejagt – kan man læse alt om duejagt.

Sæson for duejagt

Duejagt i Danmark er lokkefuglejagt. Ved hjælp af vellignende lokkeduer placeret i træer og på jorden lokkes duerne på sludhold. Duejagten på ringdue – af jægere oftest omtalt som skovduer – indledes medio oktober og på det tidspunkt kan duerne være vanskelige at få til at slå på lokkerne. Derfor er duejagt også blev synonymt med vinterjagt. 

En kold vinter med sne kan samle trækket og give flere skudchancer. Især hvis man er i klædt tøj i passende camouflage og kilder sig ansigtsmaske og handsker.  

 

Duejagten i dag udøves andeledes end den duejagt man kunne opleve før duejagten, blev flyttet fra høstmånederne august og september til oktober. Dette afspejler sig i vildtudbytte statistikken. 

Hvornår er duejagt bedst


Kombinationen af milde vintre og sene sæsonstart betyder, at der i dag kun nedlægges omkring en fjerdedel af de duer, som der blev nedlagt i de bedste sæsoner omkring midt tresserne. Den gang kunne duerne nedlægges i godt vejr og på høstede eller høstede marker. Jægere, der oplevede den tid, omtaler stadig perioden med store bogstaver. 

 

 Lokkeduer og forberedelse 


Duejagt er en forholdsvis krævende jagtform, hvor et godt udbytte afhænger af forarbejde, et godt skjul og fornuftige anvendelse af lokkefuglene. 

Duetrækket skal helst aflures inden selve jagtdagen, skjulet skal være velplaceret i forhold til vind og vejr samt fuglenes trækmønstre og trækruter. Og så skal man vælge den rigtige dag til duetrækket, hvis det skal fungere optimalt. 

Der er ingen tivl om, at udbyttet kan forbedres markant, hvis man kan tilføre lidt liv til de mange lokkeduer der opstilles.

En såkaldt dueflapper eller en duekarussel kan være løsningen ligesom en due med roterende vinger kan bryde stilheden og få lokkerne til at virke mere levende. 

Duer er ikke så nøjeregnende som f.eks. gæs. Derfor stilles der ikke nær så store krav til lokkefuglene, som der gør ved gåsejagt. Alligevel er de fleste nye lokkefugle forsynet såkaldt flock, der betyder, at de ikke genspejler lyset og dermed virker som det de er, nemlig fremstillet af plastik. 

Haglstørrelse og våben til jagt på duer

Duer er ikke særlig skudstærke og i reglen anvendes forholdsvist små hagl. Anskudte duer er ligeledes forholdsvis nemme at finde for en god apporterende hund, da de ikke flytter sig fra nedfaldsstedet særlig hurtigt.

Enkelte jægere vælger at kombinere hagljagten på duer med en salonriffel cal. .22. eller .17 HMR.
Bemærkes skal det at en stor del af de duer, der nedlægges, skydes under regulering uden for selve jagtsæsonen.

Duejagt i udlandet

Netnaturs sektion om duejagt indeholder også en lang række artikler og link til spændende film om duejagt i udlandet. Herunder ikke mindst til den populære duejagt i f.eks. Argentina eller Sydafrika.   

Duejagt i England, Skotland, Argentina og Sydafrika: En global jagtoplevelse

Duejagt har gennem århundreder været en populær jagtform for både aristokrater og almindelige jægere over hele verden. Selvom duer findes overalt, varierer jagtoplevelserne betydeligt fra land til land. 

England: Tradition og red letter days

I England har duejagt en lang historie, særligt når det kommer til jagten på skovduer (woodpigeons).

Jagtsæsonen strækker sig hele året, ringduen/ skovduen anses som en skadedyr, der kan forårsage store skader på afgrøder.

I mange dele af landet, især landbrugsområder, betragtes duejagt som en nødvendig praksis for at kontrollere bestanden og beskytte afgrøder.

Jægere bruger ofte lokkeduer og net for at skabe optimale betingelser for jagten. På trods af deres status som skadedyr, bliver skovduerne også værdsat for deres velsmagende kød. For mange duejægere er det den ultimative drøm at nedlægge mere end 100 duer (ringduer) på en dag. Denne dag skrive med rødt i jagtjournalen. (  A red letter day) 

Skotland: Deujagt i stort landskab

Skotland er kendt for sine vilde, åbne landskaber og rigdom af fuglevildt, herunder duer. Her er det især de åbne marker og landbrugsområder, der er populære steder for duejagt. Som i England er skovduen almindelig.

Skotlands omskiftelige vejr giver ekstra udfordringer for jægerne, der ofte må tilpasse sig skiftende vejrforhold.

I modsætning til mange andre lande, er der i Skotland en stærk tradition for at kombinere en jagtrejse efter duer med andre former for jagt, såsom på fasaner og agerhøns.

Det betyder, at mange jægere ser duejagt som en del af en større jagtoplevelse, der ofte strækker sig over flere dage i de skotske højlande.

Argentina: Masser af duer og intens jagt

Argentina er en verdensberømt destination for duejagt, især takket være landets enorme duepopulation.

Millioner af duer findes i landets centrale og nordlige regioner, og jagten foregår ofte på marker og i skovområder. Det er især jagten på de små duearter som “Eared Dove”, der tiltrækker jægere fra hele verden.

Hvad der gør jagten i Argentina unik er det store antal fugle. En erfaren jæger kan skyde flere hundrede duer på en enkelt dag,- ja op til flere tusinde, hvilket gør det til en intens og spændende oplevelse. Mange jagtfarme i Argentina tilbyder pakkeløsninger, der inkluderer alt fra overnatning til guider, som sikrer, at jægerne får en optimal oplevelse med eksklusiv indkvartering.

Sydafrika: Duejagt og storvildtjagt

Sydafrika er mest kendt for storvildtjagt, men landet har også fremragende muligheder for duejagt. Her er det især de åbne landbrugsområder og savanner, hvor man kan finde masser af duer. De mest jagtede arter inkluderer “Rock Pigeons” og “Cape Turtle Doves”, som er talrige og giver en spændende udfordring.

Duejagt i Sydafrika kombineres ofte med andre former for jagt, såsom jagt på perlehøns eller større vildtarter som storvildtjagt på alt fra antiloper til de fem store (big five).

Det giver jægere mulighed for at opleve en varieret jagtferie, hvor de kan prøve kræfter med både fuglevildt og storvildt i løbet af samme tur.

En global passion

Uanset om man jager duer i de engelske landskaber, de skotske højlande, den argentinske pampas eller på savannen i Sydafrika, er duejagt en alsidig og spændende jagtform.

Hvert land tilbyder sin egen unikke jagtoplevelse, der afhænger af landskabet, duearten og jagttraditionerne.

For mange jægere er det ikke kun jagten, men også muligheden for at opleve nye kulturer og landskaber, der gør international duejagt til en passion.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...