Duejagt

Duejagt: Netnatursektion, der samler alt om duejagt i en slags hjemmeside i hjemmesiden. Her kan læses alt om duer, duejagt og regulering af duer i både Danmark og andre lande

duejagt

Bøgens og egens frø eller frugter kaldes olden og i et desideret oldenår med ekstra mange frø fra de store løvtræer, er der dækket op til fest for både fugle og hjortevildt …

Ringduer, skovsnepper og sangfugle blev tidligere fanget i tusindvis, når de på trækket til og fra overvintringssteder i Afrika, passerede hen over Pyrenæerne

Duejagt

Bemærk: Nyheder og oversigt over artikler om duejagt, starter efter denne korte introtekst.  

I denne sektion – kun om duejagt – kan man læse alt om duejagt.
Duejagt i Danmark er lokkefuglejagt. Ved hjælp af vellignende lokkeduer placeret i træer og på jorden lokkes duerne på sludhold. Duejagten på ringdue – af jægere oftest omtalt som skovduer – indledes medio oktober og på det tidspunkt kan duerne være vanskelige at få til at slå på lokkerne. Derfor er duejagt også blev synonymt med vinterjagt. 
En kold vinter med sne kan samle trækket og give flere skudchancer. Især hvis man er i klædt tøj i passende camouflage og kilder sig ansigtsmaske og handsker.  
Duejagten i dag udøves andeledes end den duejagt man kunne opleve før duejagten, blev flyttet fra høstmånederne august og september til oktober. Dette afspejler sig i vildtudbytte statistikken. 
Kombinationen af milde vintre og sene sæsonstart betyder, at der i dag kun nedlægges omkring en fjerdedel af de duer, som der blev nedlagt i de bedste sæsoner omkring midt tresserne. Den gang kunne duerne nedlægges i godt vejr og på høstede eller høstede marker. Jægere, der oplevede den tid, omtaler stadig perioden med store bogstaver. 
Duejagt er en forholdsvis krævende jagtform, hvor et godt udbytte afhænger af forarbejde, et godt skjul og fornuftige anvendelse af lokkefuglene. 
Duetrækket skal helst aflures inden selve jagtdagen, skjulet skal være velplaceret i forhold til vind og vejr samt fuglenes trækmønstre og trækruter. Og så skal man vælge den rigtige dag til duetrækket, hvis det skal fungere optimalt. 
Der er ingen tivl om, at udbyttet kan forbedres markant, hvis man kan tilføre lidt liv til de mange lokkeduer der opstilles. En såkaldt dueflapper eller en duekarussel kan være løsningen ligesom en due med roterende vinger kan bryde stilheden og få lokkerne til at virke mere levende. 
Duer er ikke så nøjeregnende som f.eks. gæs. Derfor stilles der ikke nær så store krav til lokkefuglene, som der gør ved gåsejagt. Alligevel er de fleste nye lokkefugle forsynet såkaldt flock, der betyder, at de ikke genspejler lyset og dermed virker som det de er, nemlig fremstillet af plastik. 
Duer er ikke særlig skudstærke og i reglen anvendes forholdsvist små hagl. Anskudte duer er ligeledes forholdsvis nemme at finde for en god apporterende hund, da de ikke flytter sig fra nedfaldsstedet særlig hurtigt. Enkelte jægere vælger at kombinere hagljagten på duer med en salonriffel cal. .22. eller .17 HMR.
Bemærkes skal det at en stor del af de duer, der nedlægges, skydes under regulering uden for selve jagtsæsonen.
Netnaturs sektion om duejagt indeholder også en lang række artikler og link til spændende film om duejagt i udlandet. Herunder ikke mindst til den populære duejagt i f.eks. Argentina eller Sydafrika.   

udstyr

4

duejagt udvalgt

Den danske artsrigdom er i krise. Det budskab gentages stort set dagligt. Men  hvor nedgangen virker størst blandt arter, som vi ikke rigtig bemærker, tegner der sig på flere områder en helt anden tendens, når vi åbner øjnene og ser os omkring 

duejagt regulering

duejagt arkivartikler

I denne britiske video er der lagt op til årets måske bedste duejagt, da der sættes skjul og lokkefugle op ved en uhøstet mark, som over de seneste dage har været udsat for et massivt duetræk

Duejagt og jagthund

Apportering af nedlagte duer volder sjældent jagthunden vanskeligheder. Alligevel er det vigtigt at komme godt fra start

Del gerne artiklen hvor du ønsker...