Funktionsfejl i sandhedens øjeblik eller dårligt placerede skud! Jesper Lindgaard forklarer her hvordan rengøring af riffelpiben – især ved brug af blyfri ammunition – kan være årsagen
Jagtriffel: Rengøring af riffelpiben ved brug af blyfri ammunition
Af Jesper Lindgaard
Hvorfor er det, at man sender sin bil til service, får skiftet olie, sommerdæk contra vinterdæk. Få slebet knivene på sin plæneklipper osv. Men sin riffel … Den skal da bare i skabet efter endt skydning og sæson og derefter bare ud igen.
Jeg vil med denne artikel prøve at forklare så simpelt som muligt nogle guidelines, hvad man bør gøre. De produkter jeg nævner er velkendte og afprøvede produkter fra våbenrengørringshylden. Altså ikke smarte/fancy youtube produkter, som enhver våbenfabrikant total vil ryste på hovedet over at se. Der er desværre begyndt en tendesn med at anvende produkter og løsninger, som er direkte skadelige for riffel og pibe. Og dermed også garantien.
Indledning
Vi har nu haft en lovændring og en ny bekendtgørelse om ammunition til jagt er trådt i kraft pr 01 april 2024. Her er til jagt nu kun lovligt at anvende blyfri ammunition til centraltændt riffelammunition med mindre end 1% bly. Et forbud som dukselandet Danmark, har været firstmover med.
Personligt er jeg mod forbud efter forbud. De skræmmekampagner, der har været kørt af et ”forbund” og enkeltpersoner, har efter min mening været helt ude af proportioner.
Jeg er langt mere til information, fortælle den gode historie og gennem fakta, oplysninger, informationer o.l.. fået riffeljægeren til at udskifte blyholdt ammunition med blyfri ammunition. Men nej.
Det skal dog siges at ”vi” er langt længere fremme med blyfri riffelammunition, end forbuddet mod bly i haglpatroner ved forbuddet i 1992. Men alligevel er vi der ikke helt. Og det går galt når enkeltpersoner og ”forbund” vil prøve at score point ved politikere mfl, ved at fremme disse tiltag.
Jeg skal dog for en god ordens skyld sige: Jeg mener bestemt vi skal værne om naturen og gøre hvad vi kan for at mindske forurening. Samt jeg personligt faktisk startede med anvendelse af blyfri riffelammunition i 1993.
Forbuddet er bare kommet for hurtigt. Ammunitions-producenterne er ikke, eller var ikke helt klar. Enkelte kalibre giver stadig store udfordringer. En del kalibre kan du stadig ikke få fabriksladet blyfri ammunition til. Riffel(pibe) producenterne er først ved at kunne producere piber der passer til blyfri ammunition.
Og skydning med blyfri ammunition, giver udfordringer. For den gennemsnitlige riffeljæger skal nu til at gøre noget ved sin riffelpibe, som ikke helt er sket før på samme måde. Idet kobber er ”blødere” end messing, så vil den give større aflejringer end messing. De gamle kobberkugler, med en messing kappe, gav ikke samme friktioner og aflejringer i piben. Selvom vi nok også ”dengang”, var for dårlig til at rense vores riffelpiber.
LÆS mere om JAGTVAABEN
I piben vil ophobning af aflejringer medføre, at diameteren i piben bliver ”mindre”. Prjoktilet skal nu bruge mere energi på at komme gennem denne her forsnævring. Det første indikationer på ens pibe bør rengøres er:
- Større egenspredning og enkelte skud flyver pludselig væk fra skudgruppen.
- Trykket bliver større og man kan se i bunden af hylsteret at fænghætten er mere mast. Ellers endda helt skudt ud af hylsteret.
Jeg vil med denne artikel prøve at forklare så simpelt som muligt nogle guidelines, hvad man bør gøre. De produkter jeg nævner er velkendte og afprøvede produkter fra våbenrengørringshylden. Altså ikke smarte/fancy youtube produkter, som enhver våbenfabrikant, total vil ryste på hovedet over at se. Der er desværre begyndt en tendesn med at anvende produkter og løsninger, som er direkte skadelige for riffel og pibe. Og dermed også garantien.
Mit grundlag for at ”udtale” mig … Gennem et langt jægerliv, skydeliv og lang tid i forsvaret, har jeg prøvet mange forskellige ting og nu fundet frem til en måde at vedligeholde riflen på og især piben.
Alle producenterne som vil præsentere våben for forsvaret, har også deres måde at vedligeholde på. Her er firmaerne også forskellige. Men alligevel er der fællespunkter. Alle disse fællespunkter har jeg sammendraget og taget det bedste fra.
Piber er forskellige og har hvert deres ”liv”. Ikke alle skal behandles ens. Men lidt skal der gøres, hvis man vil forlænge deres liv og præcision.
Piber kan være trukne, skåret, hamret, banket, cold forged hammered, polerede, chrombelagte, rustfri, osv. De kan være tykke, tynde, matchpiber, ottekantede osv. Men i bund grund er det som førstehjælp. Det er bedre at gøre noget, end ikke gøre noget. Oftest laver man mere skade ved ikke at gøre noget, end bare at gøre lidt ”forkert”.
Hvorfor er det at, man sender sin bil til service, får skiftet olie, sommerdæk contra vinterdæk. Få slebet knivene på sin plæneklipper osv. Men sin riffel … Den skal da bare i skabet efter endt skydning og sæson og derefter bare ud igen.
I riffelpiben er der et par fokuspunkter: Kammeret, overgangskeglen (det første stykke af piben, efter projektilet har forladt hylsteret), felterne/riffelgangene og mundingen (kronen)
Hvorfor skal jeg vedligeholde?. Tja … hvis man ønsker sin jagtfølgesvend (riflen), det bedste, så bør man gøre noget. Levetiden? Ja den forlænges! Præcisionen? Ja den bliver bedre!. Funktionen?. Ja den bliver bedre. Hvorfor så ikke ofre den smule tid der skal til?
Rædselsscenariet: Man har købt sin drømmerejse. Pludselig funktionerer riflen ikke. Man kan ikke repetere, lås/bundstykke går trægt og ammunitionen jammer …
Jeg starter altid med olie. Og olie virker over tid. Derfor brug olie, indsmør, overhæld osv. Og lad det trække. Efter X-tid vil olien løsne det ophobede materiel.
Jeg bruger en CLP olier. Cleaning/Lubricate/Preservation) (rense/smøre/præservere).
Men det skal ikke være sprayolier.
Spray olierne har ikke ”opløsningsmidler i sig og er mere til smørre/preservere. Ønsker en hurtig film (som dog fordamper) over sin pibe, fordi man er lidt mageligt anlagt. Så er spray fint. Over hele våbnet og ind i skabet. Så kan man godt vente lidt med den større rengøring.
Skal jeg endelig give piben en ”ordentlig” omgang. Og jeg mener ”ordentlig”. Altså virkelig rense ud. Så skal man kigge efter et decideret opløsningsmiddel. Nemlig et solvent produkt. Altså et produkt som ”opløser” alt i piben på kort tid og renser ud.
Man SKAL huske at læse brugsanvisningen på disse produkter, for nogen af dem kan virkelig gøre skade på piben, hvis ikke man følger brugsanvisningen på hvor længe det bør/må sidde i piben. Jeg bruger det sjældent. Olie er at foretrække og 95% af gangene, kan CLP-olier rigtig anvendt, klare det.
Kammeret:
Start med kammeret. Og brug en dertil egnet kammerbørste. Drej den i den rigtige retning, hvis der er gevind på rensebørsten. Dermed fjernes også fastbrændte krudtpartikler, lommeuld, grannåle osv.
En rengøring her påvirker at låsehovedet, kan nå helt frem til bunden af hylsteret. Klikkere undgås og man vil opdage at låsen ”går helt i”.
Ved en grundig rengøring af kammeret, vil låsehovedet gå glat ind og man vil kunne mærke den låser rigtig i kammeret.
Hvis man får patroner ind kammeret med olie, sne, is, vand, vil disse urenheder, vil forstærke ”snavset” i kammerdelen. Der kan der opstå rust og patronen kan pludselig ikke trækkes ud af kammeret. I enelte tilfælde vil hylsteret blive siddende i kammeret (kan selvfølgelig have noget med udtrækkeren at gøre osv). Afslut evt med trykluft, for at fjerne den sidste lommeuld.
Piben:
Er man en rigtig nørd, bruger man en boreguide. Altså en plasttragt, der styrer rensestokken lige ind i piben. Men sørger man få at rensestok bevæger sig lige ind, så er dette helt overflødigt.
En rensestok, med et roterende håndtag er og bliver et must. Ellers følger kobberbørsten ikke riffelgangene.
Kvaliteten er disse rensestokke, kan være forskellig til den dårlige sidde.
De samlesæt man kan købe i en lille plastæske, er stort set uanvendelige. De kan i nødstilfælde ligge i jagtrejsetasken, hvis man ved man skal på en jagtrejse, hvor der kan komme snavs i piben. Men god renseeffekt har de ikke.
Kobberbørster af ”god” kvalitet. Og gerne lidt større end kaliberen siger. Ikke meget. Men lidt. Fx en 8 mm til en 308 (7,62). En boresnake (en stofsnor med en lille kobberbørste på midten). VFG filtpropper. Både med og uden slibemiddel. Evt blår, stof”frimærker” . Eventuelt 0000 ståluld. Dette viklet omkring kobberbørsten, gør man kommer helt ud i ”hjørnerne”. Altså tilsikrer at hele børsten ghar kontakt med piben indvendigt.
Før skydning:
Når man nu efter lang tids venten fra PAC, endelig modtager sin riffeltilladelse. Så skal riflen jo hentes. Er riflen helt ny, SKAL den renses før skydning. I piberne fra fabrikken, er der sprøjtet præserveringsolie i.
Første gang jeg skyder med en ny pibe, så trækker jeg den igennem 5-10 gange med en kobberbørste. Altid skal man sørge for at børsten kommer helt igennem piben, inden den trækkes tilbage. Den kobberbørste kan ikke ødelægge noget i pibens munding (kronen), når den trækkes retur igen. Hvorfor nævner jeg det? Der er stadig folk der siger børsten skal skrues af inden man trækker stokken retur. Fint, hvis man tror på det. SÅ bare gør det. Jeg gør det ikke
Så tager jeg nogle filtpropper og kører piben igennem indtil de er rene. En billigere måde er at bruge blår, eller de små stofklude (frimærker). Afgørende er at piben er tørlagt og jeg mener helt tør. Og det gælder i øvrigt ALTID, når man skyder. Piben skal være total tørlagt. Ellers får man de der olieskud og olien mv, kan brænde fast i piben. Samt det kan give afvigelser i træffebilledet. Og så skal der mere rengøring til.
Efter skydning:
Så er der forskel på om det er efter en jagttur, eller en tur på skydebanen. Generelt renser jeg ikke mine piber i jagtsæsonen. Piben (riflen) er indskudt og den skyder ind imellem kun et enkelt skud eller to. Har den været i fugtig vejr, eller jeg kan se lidt snavs fra etuiet, eller naturen. Så trækker jeg et par gange igennem med boresnake (stofsnoren). Piben er igen ren og tør. Boresnake ol snore med en kobberbørste kan ikke rense piberne. Kun vedligeholde og gøre dem tørre.
Hvis man vil undgå skidt, sne, regn osv i piben er her et par tips; Lidt tape for mundingen. En halv gul øreprop som sættes i. Nej … Riflen eksploderer ikke.
Har jeg været på skydebanen og skudt en ca 20-40 skud, renser jeg den let. Jeg trækker den igennem 5-10 gange med kobberbørsten. Trækker den igennem med en filtprop og stopper.
Hva så når jeg har skudt mange skud? Hvad er mange skud ? den definition er svær. Afhænger af ammunitions”kvaliteten”, projektilets udformning og materiale. Ja og ikke mindst kaliber. En tommelfingerregel: Hvis man syntes skudgrupperne begynder at blive større end normalt. Eller begynder fænghætter at blive flade eller helt skudt ud. Så er hullet for lille, som man siger 😉
Bare husk. 99.99 % af spredningen ligger bag ved kolben …
Man væder en filtprop med CLP-olie. Total gennemvædet. Trækker den igennem. Inden den trækkes retur, vædes den igen. Det gør jeg 5-10 gange. Herefter trækker piben et par timer med olien i. Så køres der igennem med kobberbørsten 20-30 gange.
Derefter filtpropper (blår/frimærker), til piben igen er helt tør og ren. Er den rigtig snavset, kommer jeg en gul øreprop i mundingen. Fylder piben med olie og lader den trække natten over i våbenskabet.
Har man skudt rigtig meget – evt. med gammel 2. Verdenskrigs ammunition, russisk og øst-europæisk ammunition (her kan være rester af kviksølv og dårlig krudtkvalitet), osv, kan det være tid til den helt STORE omgang. Min erfaring med solvent-produkter er desværre for det meste negativ. Oftest skyldes det dog brugerfejl.
Oplever man at CLP olien ikke længere kan opløse belægningerne i piben, er det tid til et solvent-produkt.
Men følg anvisningen fra producenten, hvor længe det skal sidde. Det er kan være virkelig skrappe sager. Så man SKAL læse vejledningen bag på produktet. Ellers kan man opleve at riffelgangen kan ætses væk.
NB: Krompiber … Altså piber fra halvautomatiske rifler i AR 10/15-platformen, må IKKE få solvent produkter. Med mindre producenten anviser det. Det opløser kromen indvendigt og store metalflager vil falde af.
Igen påfør det med filtprop/frimærke eller som skum. Lad det trække efter brugsanvisningen. Igen igennem med kobberbørsten 10-15-20 gange. For så igen at afslutte med VFG propperne eller klude. Her anvender jeg ind imellem de VFG filtpropper med lidt slibemiddel på (de grønne). Et par dråber olie på frimærker eller filtprop. Og ellers som ovenfor igen.
Har man anvendt et solvent produkt til rensning af piben, er den helt ren og alt er renset ud. Man vil opleve at man skyde et antal skud (5-30), inden piben ”igen” skyder. Man skal lige have fyldt de udrensede huller op i piben, så den bliver rigtig glat igen.
Anvender man kun olie, vil man ikke trække alt ud. Men beholder den glatte overflade og kun trække det skidt og de aflejringer (tombak, messing, krudtpartikler, olierester mv), der har lagt sig ovenpå hinanden. Man vil dog kunne opleve at der skal skydes et par skud igen. Og måske en lille ændring af træffebilledet.
Efter jagtsæsonen:
Her gør jeg som når jeg har været på skydebanen, næsten da. Jeg trækker igennem 5-10 gange med kobberbørsten. Så væder jeg propper med olien, trækker dem gennem piben. Stiller riflen ind i hi i våbenskabet med olien i sig.
Når man så starter skydesæsonen op igen, er det jo nemt ;-). For selv at kunne holde styr på det. Så sætter jeg en gang malertape rundt om piben, hvor jeg skriver dato for præservering.
Resten af riflens vedligeholdelse og brug
Jeg oversmører aldrig. Generelt skal tingene være tørlagte, for ikke at modtage støv, sand osv. Men afhænger af det miljø man er i. Derfor kommer jeg kun 1-2 dråber CLP olie på min finger og smører glidefladerne på bundstykket. Man vil nu opleve en meget lettere repetering, end hvis man slet ikke brugte noget ”glidemiddel”.
Piben overtørres med en olieklud. Også efter en jagttur, hvis den har været udsat for fugt/regn …
Riffeletuiet er en af de store syndere. Efter en regnfuld jagttur, lægges riflen ned i riffeletuiet. Der lynes og den g(l)emmes væk.
Jeg har set mange riffelejere, der klager til fabrikanten over deres nye våben ruster. Hmmmm Oftest skyldes det altså manglende korrekt behandling. Beklager at måtte sige dette. Men at lade at vådt våben ligge flere dage i et (vådt)etui … Det kan de færreste våben klare!
Har jeg et vådt våben, når jeg kommer hjem fra skydebanen eller jagt, stiller jeg det til tørre. Man skal aldrig begynde at vedligeholde et våben, indtil det er tørt.
Stil det varmt (ikke op af brændeovnen), så fugten/vandet fordamper. Gerne så adskilt som muligt.
Når alt fugt er væk, tørres der med en olievædet klud. Inden skydning, bør våbnet igen næsten tørlægges på de glidende flader. Kun 1-2 dråber på fingeren igen. Indvendig i piben, skal den igen helt tørlægges.
Skæfter af træ, eller laminattræ skal have en form for træolie. Anvend et færdigt produkt til træskæfter. Vil man blande selv, så anvender jeg rå linolie med lidt terpentin. Husk laminatskæfter skal også have olie. De udtørrer også og flækker, hvis ikke de får behandling. Vil jeg shine syntetiske skæfter op, anvender jeg vinylmake-up, som de fleste riffelproducenter, har i deres vedligeholdelses-portofølje.
Hvad med optikken og lyddæmperen? Se det må være en anden historie.
Håber disse råd, fra noget der virker for mig, kan inspirere til at vedligeholde, forlænge riffelpibens levetid og præcision.