I Naturstyrelsen samarbejder vi i forvejen med kommunerne og landbruget om at løfte klimadagsordenen ved at genskabe store sammenhængende naturområder i hele landet. Så i arbejdet med klima-lavbundsprojekterne vil vi styrke og bygge videre på de meget værdifulde, lokale samarbejdsrelationer, som vores 16 lokale enheder allerede har opbygget, siger Inken Breum Larsen, der er naturprojektchef i Naturstyrelsen.
Indsatsen er helt frivillig for de danske landmænd. Mange af de jorder, som kan udtages er svære at opretholde en dyrkning på, netop fordi de er tørveholdige og ligger lavt, så det er også en god mulighed for landbruget, at komme af med de ”dårlige” jorder.
Indsatsen fordeler sig i flere spor. Naturstyrelsen står for en projektordning, hvor indsatsen med at finde egnede lavbundsjorder til udtagning går i gang med det samme. Derudover bliver der oprettet en ny tilskudsordning under Miljøstyrelsen, hvor kommuner, lodsejere og fonde kan søge om tilskud.
Ordningerne vil supplere Landbrugsstyrelsens eksisterende lavbundsordning som opretholdes som hidtil. Endelig er der afsat midler til at udvikle et nationalt potentiale- og screeningskort, så man løbende kan blive bedre til at finde de bedste jorder at udtage.
Ved at udtage lavbundsjorderne skabes nye naturområder uden gødskning, sprøjtning og jordbehandling. Arealerne udtages permanent, og landmanden modtager derfor en kompensation for de tabte indtægter. Landmanden kan også indgå i en jordfordeling og evt. modtage erstatningsjord i Naturstyrelsens ordning.