16 dræbte får og 9 skambidte, som måtte aflives, skal nu undersøges for at fastslå om angrebet blev udført af hunde eller evt. af det nyetablerede ulvepar i området
Af Facebooksiden ’Her er ulven i Danmark (SE supplerende link nederst i denne pressemeddelse)
Det hidtil værste ulveangreb på får i den vestjyske ulvezone blev onsdag tangeret, da fårehyrderne fra Storålam fandt 16 døde får og aflivede yderligere ni skambidte får i en fårefold ved Sandfær Plantage.
Det er tæt på den fold med naturplejefår, hvor Storålam i februar 2018 oplevede en tilsvarende massakre.
– Det er det samme meningsløse billede, som vi så sidste år. Der lå får spredt ud over hele folden. 16 var allerede døde, mens vi måtte aflive ni andre. Tre får kan vi ikke finde, og de resterende 48 højdrægtige får har vi kørt væk for at undgå nye angreb, selv om de lige var kommet derud for et par dage siden, siger Jørgen Blazejewicz, indehaver af Storålam.
Han oplyser, at Naturstyrelsens vildtkonsulent har taget dna-test fra de dræbte får, men på forhånd vurderer, at det er ulvens værk.
– Bideskaderne er voldsomme, og i nogle tilfælde er halsen helt knust. Der er ikke ædt af fårene, så det giver slet ingen mening, siger Jørgen Blazejewicz.
Nyt ulvepar mistænkt
Angrebet fandt sted i nærheden af en ulvefælde, hvor ulveforskerne på Aarhus Universitet for nylig har fotograferet en ulv på vildtkamera. Jørgen Blazejewicz mener, at der har været mere end én ulv på spil og regner med, at det er områdets nye ulvepar.
Ulveforskerne på DCE, Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus kunne i sidste uge fortælle, at det nye par er hunulven GW930f og hanulven GW1101m. GW930f er datter af Stråsø-koblets gamle ulvepar, mens GW1101m er indvandret fra Tyskland i november 2018.
De to ulve er første gang fotograferet sammen i den vestjyske ulvezone den 17. november 2018, men hunulven GW930f har været i området siden minimum 22. september 2018, hvor der er fundet dna-spor efter den.
Forskere: ”Ikke afvigende adfærd”
I sidste uges pressemeddelelse fremhæver DCE, Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus, at der ikke har været dræbte får i reviret siden parrets etablering:
”I modsætning til da det første Ulfborgpar etableret sig i efteråret og vinteren 2016/17, har der denne gang ikke været meldt om angreb på får i Ulfborgterritoriet. Forklaringen skal givetvist findes i, at fårene i området i dag er beskyttet bedre mod ulveangreb, end hvad var tilfældet i 2016/17. Der er således endnu ikke dræbt får bag korrekt monterede og intakte ulvesikrede hegn i Danmark. Angreb på får i Danmark har derfor indtil nu alene kunne forklares ud fra, at får har været let tilgængeligt bytte for ulve, og ikke at de pågældende ulve har haft afvigende adfærd. Dette synes også at være tilfældet for det ny ulvepar”, skriver ulveforskerne, der dog oplyser, at begge ulve er kendt for ”at have taget får i Slesvig-Holsten; GW1101m endog i stor stil”.
I begyndelsen af november angreb og dræbte hanulven for eksempel over to dage henholdsvis 16 og 15 får i to besætninger tæt på Rendsburg.
Kandidat til Europa-Parlamentet: Parret bør bortreguleres

I sidste uges pressemeddelelse undlader ulveforskerne at oplyse, at hunulven GW930f også allerede er mistænkt for at have dræbt to får den 11. oktober sidste år i en anden vestjysk fårebesætning.
Af en statusrapport, som DCE, Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus udsendte den 13. marts 2019, fremgår det, at et af fårene helt sikkert blev dræbt af en ulv, og at det formentlig er hunulven. Forskerne tager dog et forbehold, fordi ”i tilfældet med prøven med DNA-spor fra GW930f resulterede analysen ikke med et helt klart signal på alle 13 mikrosatellit-markører, hvorfor bestemmelsen kan være forbundet med usikkerhed”.
– Ulveforskernes forsøg på at fremstille den nye ulvepar som velfungerende i den vestjyske ulvezone, trods deres blodige meritter i både Slesvig-Holsten og Vestjylland, er med onsdagens massakre i den grad gjort til skamme. Sammenholder man de to ulves dokumenterede optræden hen over landegrænsen, så er der klart tale om problemulve, der bør bortreguleres hurtigst muligt, inden de begynder at yngle, siger Erik Poulsen, redaktør af facebooksiden ’Her er ulven i Danmark’.
Han henviser blandt andet til, at myndighederne i Slesvig-Holsten i mere end to måneder har jagtet hunulvens bror, den danskfødte problemulv GW924m for tilsvarende angreb på får.
KLIPPET HUL AFSLØRET I ULVESIKKERT HEGN