Døde dyr fundet i naturen kan nu indleveres til Københavns Universitet på Frederiksberg og Aalborg Universitets afdelinger i Aalborg og Esbjerg. DTU modtager ikke længere faldvildt
Af Miljøstyrelsen
Døde dyr fundet i naturen er en vigtig kilde til viden om blandt andet spredning af smitsomme sygdomme i vildtbestandene. Derfor finansierer Miljøstyrelsen det såkaldte Faldvildtkonsortium, som hvert år modtager mere end 1.000 dødfundne dyr indleveret af jægere og andre, der færdes i naturen.
Faldvildtkonsortiet er et samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Aalborg Universitet. I 2021 har DTU imidlertid besluttet at nedlægge sine veterinær aktiviteter og modtager derfor ikke længere selv faldvildt. I stedet har DTU nu indgået en aftale med Aalborg Universitet og Københavns Universitet om at løser DTU´s opgaver i resten af kontraktperioden.
Obduktioner giver forskerne vigtig viden
Fremover kan dødfundne dyr derfor indleveres til Naturstyrelsens lokale enheder, til Aalborg Universitets afdelinger i henholdsvis Aalborg og Esbjerg eller til Københavns Universitet på Frederiksberg.
De indleverede dyr bliver obduceret af dyrlæger på de to universiteter, og deres helbredstilstand og dødsårsag bliver undersøgt. Resultaterne indgår derefter i overvågnings- og forskningsprogrammer, som skal sikre, at de smitsomme sygdomme ikke bliver spredt.
Alt indleveret faldvildt skal vedlægges en blanket, som findes på www.vildtsundhed.dk