En Oxford-ledet undersøgelse dumper et forslag om at forbyde import af jagttrofæe, da det kan være skadeligt for biodiversiteten
Mere skadeligt end gavnligt at forbyde import af trofæer
Tekst: Henning Kørvel
En Oxford-ledet undersøgelse dumper et forslag om at forbyde import til Storbritannien af jagttrofæer. Forskerne mener, at hvis forslaget vedtages ved lov, så kan det være mere skadeligt for biodiversiteten end gavnligt. Forskerne mener desuden, at regeringens konsekvensanalyse er ”farvet”, fordi den ikke i tilstrækkelig grad vurderer fordelene ved trofæjagt for lokalbefolkninger. Undersøgelsen afslører endvidere, at i regeringens høringsfase indkom der positive tilkendegivelser til trofæimportforbuddet fra en lobbyistgruppe.
En lov i Storbritannien, der skal forbyde import af jagttrofæer, kan forårsage mere skade end gavn for de vildtarter, som den tager sigte på at beskytte.
Ifølge Conservation Frontline konkluderer en ny Oxford-ledet undersøgelse dette, og hvis det antages, at tidligere import er et tegn på fremtidig import, er argumentet, at lovforslaget vil reducere presset på mange truede vildtarter, helt ubegrundet.
Andre trusler som ureguleret jagt, krybskytteri og gengældelsesdrab, er meget større for de fleste vildtarter, der importeres til Storbritannien som jagttrofæer.
Analysen viser, at forslaget til UK Hunting Trophies (Import Prohibition) Bill, som parlamentsmedlemmerne stemte for sidste år (før en ny regering blev valgt i år) var ude af proportioner. Og kan forårsage mere skade end gavn for den vildtart, som det var beregnet til at beskytte. Den nye Labour-regering har også forpligtet sig til et lignende importforbud i deres manifest.
Forskernes analyse baserer sig på data fra CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora og IUCN’s (International Union for Conservation of Nature) rødliste over truede vildtarter.
Trofæjagt har sociale- og miljøfordele
For perioden 2000-2021 bygger undersøgelse på følgende fakta:
- Det anslås, at 3.494 jagttrofæer fra 73 arter og underarter, omfattet af CITES, blev importeret til Storbritannien fra anslået 2.549 individuelle dyr. Dette svarer til omkring 159 jagttrofæer (116 dyr) årligt i undersøgelsesårene.
- Dette repræsenterer mindre end 1% af den globale handel med jagttrofæer fra vildtarter, inkluderet i CITES, anslået til 557.799 jagttrofæer i 2000-2021. Storbritannien rangerer som nummer 25 ud af 183 lande, som importerede jagttrofæer i denne periode.
- Arten med det højeste antal trofæimporter til Storbritannien var afrikansk elefant med 25 jagttrofæer årligt (svarende til seks dyr om året). Andre toparter omfattede amerikansk sortbjørn, flodhest, Chacmas bavian og løve.
- Cirka 79% af de jagttrofæer, der blev importeret til Storbritannien fra 2015-2021, var fra lande, hvor bestanden af de jagede arter var stabile, stigende eller talrige.
- Lovlig jagt på trofæbærende arter blev ikke fundet at være en større trussel mod nogen af de 73 arter og underarter, der blev importeret til Storbritannien. Selv om det blev fundet at være en sandsynlig eller mulig lokal trussel mod otte arter, påvirker dette ikke artens globale bevaringsstatus.
- Omvendt viste trofæjagt sig at give eller have potentiale til at give betydelige miljømæssige og sociale fordele. Disse omfattede beskyttelse af vildtets tilholdssteder mod omfattende landbrug, tilvejebringelse af ressourcer til forebyggelse af krybskytteri, indkomst og beskæftigelse for oprindelige folk og lokalsamfund, levering af kød til lokalsamfund og øget bestandstilvækst for truede arter. Det er vigtigt at bemærke, at disse sociale fordele også omfattede regioner, hvor mulighederne for kommerciel turisme er begrænsede.
Forslaget kan have ødelæggende effekt
”Vores undersøgelse tyder på, at det foreslåede forbud mod import af jagttrofæer til Storbritannien er uforholdsmæssigt og kan skade biodiversiteten. Det er afgørende, at den tidligere britiske regerings konsekvensanalyse ikke i tilstrækkelig grad tog højde for de sandsynlige virkninger af denne politik for lokalbefolkningen uden for Det Forenede Kongerige, som ville pådrage sig de fleste omkostninger. Analysen indikerer, at dette lovforslag kan have en alvorlig, endda ødelæggende indvirkning på marginaliserede landdistrikter og oprindelige folk, der er afhængige af lovlig jagt på trofæer for indkomst og beskæftigelse”, siger hovedforfatter dr. Dan Challender, Biologisk Institut og Oxford Martin-programmet om handel med vilde dyr, University of Oxford.
Forskerholdet vurderede også den britiske regerings konsekvensanalyse af den foreslåede lov om jagttrofæer (importforbud) under hensyn til kvaliteten af analysen og områder, der kunne forbedres. De konkluderede, at konsekvensanalysen ikke i tilstrækkelig grad havde taget hensyn til fordelene ved trofæjagt for lokalsamfundene, navnlig dens rolle med hensyn til at støtte levebrødet. Desuden rapporterer de, at over to tredjedele (67%) af de svar, der blev indsendt til regeringens offentlige høring om handel med jagttrofæer, var knyttet til lobbygruppekampagner. En undersøgelse, bestilt af IUCN i 2021 viste, at færre end halvdelen af de voksne i Storbritannien ville støtte et trofæjagtforbud, hvis det ville øge truslerne mod bevarelsen af vilde dyr (42%) eller påvirke marginaliserede landdistrikter negativt (39%).
Undersøgelsen afslørede endvidere, at jagttrofæer udgjorde mindre end 0,1% af al britisk handel med CITES-listede dyrearter. Flere dyr blev handlet som kæledyr i undersøgelsesperioden end jagttrofæer.
I lyset af disse resultater foreslår forskerne potentielle alternative muligheder for Storbritannien at regulere den internationale handel med jagttrofæer af arter, der er omfattet af CITES. Disse omfatter:
- Gør intet anderledes. Det Forenede Kongerige kunne fortsætte med at gennemføre EUWTR’erne (Nordirland) og sikre, at import og eksport af jagttrofæer af alle bilag A- og seks bilag B-arter er baseret på solide resultater uden for skade (NDFer) for at sikre, at handelen er bæredygtig, og resultater af lovlige erhvervelser for at sikre, at handelen er lovlig.
- Implementer et smart forbud, analogt med en foreslået bevaringsændring til lovforslaget. Dette vil forbyde import af jagttrofæer, undtagen under omstændigheder, hvor fordelene ved denne jagt konkret bidrager til bevarelsen af de jagede arter og deres levesteder, hvor der er en retfærdig fordeling af jagtindtægterne med lokalsamfundene, der er et adaptivt forvaltnings- og overvågningssystem på plads, og hvor jagtområdet har god forvaltning.
De arter, som trofæjagt sandsynligvis viste sig at være en lokal trussel for, var: Brunbjørn, sibirisk stenbuk, gobi argali og bongo. Trofæjagt viste sig muligvis endvidere at være en lokal trussel mod amerikansk sortbjørn, løve, leopard og puma.