Det var hverken kronvildt, råvildt eller fasan, som jægerne i 2008 stemte hjem som Danmarks nationale vildtart. Den titel gik til agerhønen
Af Redaktionen januar 2009
Hvilket vildtart skal være dansk jagts nationale vildtart? Hvilken vildtart markedsfører bedst dansk jagt og vildtforvaltning?
Det spurgte vi Netnatur.dk brugerne om i september måned 2008.
Afstemningen blev afsluttet i januar 2009, og ikke mindre end 45,4% af de adspurgte mente, at den lille buttede hønsefugl skulle være Danmarks nationale vildtart.
Læs den oprindelige artikel her:
Agerhøne blev national vildtart
Dermed var der over dobbelt så mange brugere, der foretrak agerhønen frem for råvildtet.
Overraskende, da interessen for råvildt og ikke mindst bukkejagt, umiddelbart virker til at være langt større end jagten på markens vilde agerhøns.
Alligevel var der ”kun” 21,7%, der stemte på, at råvildtet skulle være Danmarks nationale vildtart. Men det er ikke de mest svulmende koloner på vildtudbytte-statistikken, der har motiveret valget af national vildtart. Snare tværtimod!
Alligevel finder kun 2,8% af de adspurgte, at fasanen skal repræsentere dansk jagt som national vildtart.
Skal man tolke på undersøgelsen, tyder det på, at danske jægere endnu ikke har opgivet jagten på vilde agerhøns i det åbne land. En række tiltag tyder da også på, at mange i 2008 fortsat troede på, at agerhønen og jagten på denne har en fremtid i det moderne landbrugsland.
Afstemningen var i perioden september til januar placeret direkte på forsiden af Netnatur.dk, som hver måned besøges cirka 100.000 gange.
Resultatet af undersøgelsen fordelte sig som følger:
Agerhønen : 45.4%
Fasanen : 2.8%
Gråanden : 2.8%
Grågåsen : 2.3%
Krondyret : 14.6%
Rådyret : 21.7%
Skovsneppen: 10.1%
Undersøgelsen på Netnatur.dk var inspireret af en stor DR undersøgelse. I 1984 blev knopsvanen nemlig valgt som nationalfugl ved en stor seerafstemning arrangeret af Danmarks Radio (DR) Dus med Dyrene.
Afstemningen er en af de største, hvis ikke den største afstemning foretaget i Danmark nogensinde. Ikke færre en 233.635 personer deltog i undersøgelsen, hvor svarene fordelte sig som følger.
Knopsvane 123.336 stemmer
Sanglærke 50.325 stemmer
Vibe 45.442 stemmer
Stær 10.467 stemmer
Ravn 4.065 stemmer
Danskerne kunne kun stemme på de fem opstillede arter. Alle fem i øvrigt uden jagttid.
Men hvilket vildtart skal være dansk jagts nationale vildtart? Hvilken vildtart markedsfører bedst dansk jagt og vildtforvaltning?
Det spurgte vi Netnatur.dk brugerne om.
Vi udvalgt syv vildtarter, som vi fandt, var de mest oplagte ambassadører for dansk jagt og dansk vildtforvaltning. Undersøgelsen blev afsluttet 31.12. 2008
Her følger redaktionens begrundelse for nomineringen til Danmarks Nationale Vildtart.
Agerhønen: Hvis der er nogen vildtart, der har kendetegnet danske jagt, er det agerhønen. For få årtier siden kunne vi nedlægge op i mod en halv million vilde agerhøns pr. sæson. Men industrialiseringen af landbruget har betydet, at den lille fugl i dag er mere eller mindre uden jagtlig betydning. Derfor har markens hønsefugl brug for vores hjælp. Og derfor skal agerhønen være Danmarks nationale vildtart.
Fasanen: Hvad var dansk jagt uden fasanen? Selv om fasanen oprindeligt blev indført fra Asien, optræder den i dag i stort set alle danske naturtyper. En meget stor del af de danske fasaner er udsatte, og det betyder, at danske jægere hvert år nedlægger 600.000-700.000 fasaner. Men både for hundefolk og jægere på selskabsjagt er fasanen mere betydningsfuld en nogen anden vildtart. Derfor skal den farvestrålende fasan være Danmarks National vildtart.
Gråanden: Engang udryddelsestruet, i dag udbredt overalt: Udelukkende takket være en massiv udsætning over alt i landet. Gråanden er måske den vildtart, som spreder mest glæde. Både i det daglige og under jagt. Selv om en meget stor del af de ænder, der nedlægges, så dagens lys i en rugemaskine, kan man ikke benægte, at den stadig optræder som en rigtig vildand. Trods intensiv avl og udsætning er magien ved andetrækket nemlig stadig uspoleret. Og det hvad enten det udspiller sig over lokkerne en iskold morgen i december eller en stille aften i oktober. Danmark er et paradis for andejægere og naturligvis skal gråanden være Danmarks Nationale vildtart.
Grågåsen: De bliver flere og flere gæs. Bestanden af grågæs er vokset eksplosivt de sidste årtier. Grågæssene er sky og det kræver forberedelse og indsigt at nedlægge en grågås. At de sky fugle i dag tillader at blive observeret på kort afstand, er udtryk for, at både jægere og andre naturiagtagere kan have stor glæde af den samme dyreart. Grågåsen er et mønster eksempel på, at jagt og iagttagelse af de jagtbare arter kan gå hånd i hånd – i en positiv retning. Derfor skal grågåsen være Danmarks Nationale vildtart.
Krondyret: I et lille tæt befolket land med cirka 160.000 jagttegnsløsere er det enestående, at landets største pattedyr er i stand til at øge i antal. Bestanden tæller i dag mellem 15.000-20.000 dyr og om få år vil der være langt flere. Synet og lyden af en brølende kronhjort er et symbol på ansvarlig jagt. Derfor skal det majestætiske dyr være Danmarks nationale vildtart.
Rådyret: Rådyret er den største succeshistorie i dansk jagthistorie. Bestanden er de sidste årtier mangedoblet og stort set alle jægere har i løbet af sæsonen mulighed for at nedlægge et stykke råvildt. Bestandfremgangen er markedsføring af danske jægeres evne til at forvalte en vildtbestand ansvarligt. For selv om udviklingen i landskabet på flere områder har været til gunst for råvildtet, er det først og fremmest jægernes forvaltning, der har medført den voldsomme fremgang. Derfor skal rådyret være Danmarks nationale vildtart.
Skovsneppen: Jægernes jagtfugl nummer et er skovsneppen. Mystisk, utilregnelig og vanskelig at ramme. Den ene dag er de her i hobetal. Næste dag er de væk. Er det højtryk, lavtryk, vindretning eller temperaturfald, der sender de nordiske snepper mod Danmark. Hvem kan svare? Og hvem tør? Når det gælder jagt på skovsnepper er vi helt undergivet naturens luner. Sneppebestanden i Europa stortrives og målrettet jagt på den lille skovfugl bliver mere og mere populær. Derfor skal skovsneppen være Danmarks nationale vildtart.