Kaliber .308 har så småt skubbet de to ”gamle” i baggrunden og overtaget førstepladsen, både når det drejer sig om salg af nye rifler såvel som køb af ammunition
Af Ib Nordentoft Andersen (arkiv)
.308 Winchester (7,62×51 mm)
Ved dannelsen af NATO i 1949 havde medlemslandene en alenlang liste over vidt forskellige riffelpatroner i deres hære. England havde .303, Norge 8 mm Mauser, USA .30-06Spr, Italien 6,5×52 mm Mannlicher-Carcano, Portugal 8×60 mm Guedes, Frankrig 7,5×54 mm Fransk og Danmark bl.a. 8x58R! Udvikling af en fælles patron gik omgående i gang og resultatet forelå i begyndelsen af halvtredserne under navnet 7,62×51 mm NATO.
Allerede i 1952 blev patronen iført Tweed og jagtriffel under det civile navn .308Winchester. Og som navnet indikerer, var det firmaet Winchester der markedsførte de første civile udgaver af en ellers militær patron.
Siden .30-06’eren blev indført i 1906, var der i de følgende små halvtreds år sket en rivende udvikling i kvaliteten af nitrocellulose baseret krudt (røgfrit krudt). Blandt andet ved hjælp af tilsætningsstoffer, var det nu muligt at få væsentligt mere energi ud af den samme volumen af krudt, end i starten af det tyvende århundrede.
Som resultat af denne udvikling kunne man opnå næsten samme mængde energi fra den nye .308 patron som fra .30-06’eren, på trods af at hylsteret er hele 12 mm kortere. Energiforskellen mellem de to patroner ladet med en 11,7 grams kugle er typisk omkring 250 joules ved mundingen med en forskel i udgangshastighed på godt 25 m/sek.
“Det betyder i praksis, at den energi, som .308’eren har ved 100 meter, beholder .30-06’eren ud til 125 meter. Unægtelig ikke den helt store forskel i praktisk jagt.”
Den store fordel ved en kortere patron, set fra et jægersynspunkt er, at der kunne fremstilles kortere, lettere låsestole med en 12 mm kortere vandring i bundstykket og dermed en lille besparelse i vægt og en, i hvert fald teoretisk, hurtigere repetering. Desværre er der ikke ret mange riffelfabrikater der udnytter muligheden, da man af prishensyn kun fremstiller en enkelt låsestol-størrelse.
Ikke til de helt tunge kugler
Bortset fra de lidt lavere værdier i energi er .308’erens svageste punkt sammenlignet med .30-06’eren, at den ikke har hylstervolumen til at klare helt så tunge kugler, men til gengæld synes den at have en lidt bedre præcision. Hylsteret er for øvrigt blevet anvendt til udvikling af en hel serie af nye patroner, hvoraf .243Win nok er den mest kendte i Danmark.
I adskillige år stod .308Win i skyggen af 6,5×55 og .30-06, men de senere år har den overhalet begge på markedet for nye rifler. Endnu engang er det jægernes første møde med patronen under soldatertiden og tilgangen til billig træningsammunition der har haft indflydelse i starten, men patronens mange fordele og få bagdele er i dag nok endnu vigtigere.
Ræv
I lighed med .30-06’eren er .308 også velegnet til ræv, især med de lette kugler, selv om den, på grund af lavere udgangshastighed, har en anelse krummere skudbane end storebror. Ikke desto mindre slår den, med en 9,7 gram Nosler BST kugle, dog stadig .243Win med en 6,5 gram Oryx ved at give hele 12 mm mindre “dyk” på 200 meter, så det gælder om at vælge en kugle med god Ballistisk Koefficient (BC).
Som ved 6,5’eren og .30-06’eren kan samtlige kugler på markedet anvendes til ræven og bliver det sikkert også, ikke mindst fordi mange ræve skydes når jægeren faktisk er ude efter helt andet bytte som råvildt eller de større hjorte. På den slags jagter dukker der måske pludselig en ræv op og jægeren afgiver skud med den patron der måtte sidde i kammeret og hvis den egentlige jagt gælder for eksempel kronvildt, er våbnet måske ladet med en dyr premium kugle som Nosler Partition eller lignende.
Hvis man derimod går direkte efter ræven ville en simpel blødnæset kugle være både bedre og billigere, da den giver større virkning i byttet og mindre risiko for opspringere. Skal bælgen bruges, vil en spidsskarp FMJ dog være at foretrække.
Råvildt
Dette sidst ankomne medlem blandt de tre mest populære jagtpatroner i Danmark, har, som de to foregående, langt mere energi end nødvendigt til at nedlægge det lille rådyr. Med en typisk energi på omkring 3000 Joules på 100 meter, er der omkring 3½ gange det nødvendige i forhold til lovens mindstekrav på 800 Joules.
Det kan lyde som opskriften på overdreven kødskade i det lille dyr og medlemskab af halvmåneklubben for jægeren bag våbnet, men det behøver nu langt fra at være tilfældet, da fornuftigt valg af kugletype og -vægt kan afhjælpe i begge tilfælde.
De kugler der er effektive til ræven ville uden tvivl også nedlægge rådyret, og ofte sikre det ligger direkte på skudstedet, men grundet deres meget hurtige og voldsomme ekspansion er risikoen for kødskade stor. Især i de tilfælde hvor kappe og blykerne separerer, kan et større område blive forurenet af kobber og blystumper, for ikke at tale om unødvendigt store udgangshuller og større områder med blodsamlinger i brysthulen.
Et bedre valg ville nok være trægt ekspanderende kugler af større vægt f.eks. Winchester Accubond på 11,7 gram samt Norma Oryx eller RWS Evolution også på 11,7 gram.
Skulle ubehaget ved en “frisk” rekyl eller en lille hilsen fra okularet derimod virke mindre tiltalende, kan valget af en lettere kugle være løsningen. Det kan virke overraskende, men en reduktion i kuglevægt fra 11,7 gram til 9,7 gram giver en reduktion i rekyl på omkring 14% i jægerens ende og for nogle personer kan det være afgørende.
Men selvfølgelig, noget for noget; en reduktion i kuglevægt øger anslagshastigheden og ekspansionsgraden og dermed risikoen for kødskade.
Kron-, sika- og dåvildt
Her er vildtgruppen hvor .308 Winchester virkelig kan vise sine evner. Energien der leveres af højkvalitets kugler i denne kalibers større vægte, er passende og fuldt tilstrækkelig også til de største Kronhjorte.
Kugler som Oryx og Mega er gode valg til de mindre hinder og kalve, men til store hjorte skader det ikke at gå op til de lidt dyrere kugler som Partition eller lignende.
At anvende en billig 9 grams Soft Point kan ikke anbefales, da gennemskud er tvivlsomt, men overdreven kødskade derimod en stor sandsynlighed.
Elg
I lighed med .30-06’eren er .308Win ganske tilstrækkeligt til elg. For at sikre god dybdevirkning bør der kun anvendes kugler af høj kvalitet med en vægt på ikke under 11,7 gram. Oryx’en og lignende kan glimrende bruges, men top kugler som Partition, A-frame og Rhino kan særligt anbefales.
Ved de helt store tyre kan man måske endda overveje at afprøve Nosler E-tip og andre homogene kugler som Barnes X.
Vildsvin
Her er patronen desværre lidt til den svage side afhængig af byttets størrelse. De lette kugler er ikke velegnet, og de tungere bør være af bedste kvalitet, for at sikre god dybdevirkning på de helt store Keilere. Men til trykjagt ville en større kaliber nok være at foretrække.
Safari/Jagtrejse
.308’eren er fin til små og mellemstore antiloper på afstande under 200 meter, men ikke til de helt store som Eland, der jo kan nå op på et ton i vægt. Her er den ikke anbefalelsesværdig. Men i Sydafrika er den dog legal til eland med kuglevægt på minimum 11 gram. Til farligt vildt (de fem store), er den generelt forbudt i hele Afrika.
Legalitet i Danmark
Med kugler på 9 gram eller over er .308 tilladt til alt dansk vildt.
Fordele og ulemper
.308’eren er en alsidig patron med energi- og ballistikværdier næsten på linje med .30-06Spr og den leverer disse værdier med en mærkbar reduktion i rekyl.
Den er anvendelig til en stor del af det jagtbare vildt verden over, og det er muligt at finde bredt udvalg af ammunition de fleste steder.
Det store udvalg i kugler i mange vægte gør det muligt at tilpasse patronen til langt de fleste jagttyper, men de tungere kugler på 13 gram og derover, er den dog ikke glad for.
LÆS OGSÅ: .30-06 – Fra Flandern til Limpopo
FØLG NETNATUR.DK PÅ FACEBOOK