Trods sygdommens navn er ræveskab ikke forbeholdt Mikkel Ræv. Du, din hund og sågar din kat skal være på vagt, for sygdommen kan smitte alle, der færdes i naturen
Facts om hunde og ræveskab
Kort om skabsmider, der fører til ræveskab, der kan smitte både hund, kat og mennesker
Af Redaktionen
Der går omkring syv år mellem hvert større udbrud af ræveskab i Danmark, hvilket har vist sig at passe i praksis gennem de senere år.
– Det bedste, man kan gøre, er at holde sin hund væk fra krat, huler og andre steder, hvor ræve normalt holder til. Det gør man lettest ved at holde hunden i snor,
forklares det fra Naturstyrelsen.
KLIK og læs også REGLERNE for regulering af ræv
Ræveskab skyldes en hårdnakket mide
Ræveskab forårsages af en mide, der klør voldsomt, så tegnene på sygdommen vil ofte være åbne sår og pelstab. Lidelser man selvfølgelig helst vil værne sin hund imod.
“Men gåture i snor er ikke et sikkert panser i sig selv.”
Ofte sulter ræve med skab, og derfor mister de fuldstændig deres skyhed. De søger mod byerne for at finde mad. Det kan være villahaver, hvor man jo ofte også har sine dyr til at rende rundt.
Der er faktisk fortilfælde, hvor en ræv ligefrem har sneget sig hele vejen ind i folks huse og senge.
Hvad enten kontakten er ekstrem, som tilfældet ovenfor, eller bare en mistanke, så er rådet:
Vær opmærksom på dit kæledyrs adfærd, men bliv ikke hysterisk, for sygdommen kan kureres ganske let hos dyrlægen.
Man kan kontakte en schweisshundefører eller vagtcentralen hos Dyrenes Beskyttelse på telefon 1812, hvis man har set en ræv med skab, der er så svag, at den er for afkræftet til at stikke af.
KLIK og læs mere om RÆVESKAB