De overtroiske påstande om pulveriseret næsehorns medicinale vidunderkure koster dyrt for Sydafrikas næsehorn
Af Ib Nordentoft Andersen (arkiv)
I århundreder har kineserne ment, at de pulveriserede horn fra asiatiske og afrikanske næsehorn skulle besidde helbredende evner mod en lang række sygdomme.
For eksempel nævner femtenhundredtallets kinesiske læge Li Shih-Chen, at det skulle være effektivt mod alt lige fra slangebid, hovedpine og bylder til madforgiftning, men pudsigt nok nævner han ikke dets brug som aphrodisiac.
En lang række moderne forsøg har dog klart tilbagevist disse påstande, og da hornet på et næsehorn, i lighed med menneskenegle, består af agglutineret hår, ville det værre lige så effektivt, men langt billigere, at bide negle.
På trods af beviserne imod pulverets påståede virkning, har handlende fra Sydøstasien i over tusinde år hentet hornene på Afrikas østkyst, men krybskytteriet steg pludseligt til uanede højder, da det kinesiske farmaceutiske firma Longhui i 2006 meddelte, at de ville markedsføre pulver fra næsehornshorn som middel mod cancer!
Indtil Longhui’s påstand var der årligt blevet stjålet horn fra gennemsnitligt 30 dyr i hele Afrika, men derefter steg kurven voldsomt.
De sydafrikanske tal er nedtrykkende læsning:
2007: 13 næsehorn nedlagt af krybskytter.
2008: 83.
2009: 122.
2010: 333.
2011: 448.
2012: 630
Og pr. 20. februar 2013 er tallet allerede oppe på 102 nedlagte dyr.
Rygtet om pulverets påståede helbredende virkning mod cancer afspejles da også i prisen, der i dag har overhalet både guld og heroin!
Guld: 300 kroner/gram.
Heroin: 340 kroner/gram.
Næsehorn: 370 kroner/gram.
Med den voldsomt stigende kurve over næsehorn nedlagt af krybskytter, begynder tallene med alarmerende hast at nærme sig bestandens naturlige tilvækst, men Sydafrikas autoriteter synes bestemt ikke at være i stand til at dæmme op for nedslagtningen.