Jægerne førte an i kampen for at bevare Thar på New Zealand og via en opsigsvækkende aktion formåede de at skabe et politisk paradigmeskifte
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 127)
Af Redaktionen
Tahr er for jægerne på New Zeland, hvad kronvildtet er for jægerne i Danmark.
Kongen af de sydlige alper kaldes den populært i jægerkredse og en voksen såkaldt Bull-tahr med vind i de lange mankehår er for mange blevet et symbol for naturen og jagten i New Zealands bjergrige områder.
KLIK og læs mere om NEW ZEALAND
New Zealands bestand af Thar stammer oprindeliget fra Asien, selv om de første dyr, der blev indført til øriget på klodens modsatte side, blev importeret fra dyrehaver i England.
Men introduceringen af fremmede dyrearter til nye naturområder medfører ofte en række udfordringer. Og i den forbindelse var udsætning af Thar ingen undtagelse.
Det alpine landskab var ikke tilpasset de store dyrs græsning og i takt med at bestanden voksede og bredte sig, satte myndighederne mere og mere massivt ind overfor ikke kun Tahr, men også over for en lang række andre vildtarter, som blev udsat i begyndelsen af det forrige århundrede.
KLIK og læs mere om TAHR
I september 2018 følte en ny minister på miljøområdet, at tiden var moden til at sætte en endelig stopper for den efterhånden store bestand af Thar.
Hun befalede derfor nedskydning af ikke færre end 25.000 Tahr. En nedskydning, som jægerne betragtede som grundløs og som en overreaktion, der ville få katastrofale konsekvenser for deres livsstil.
Derfor appelerede de til en mindre drastisk forvatningsmodel.
Det internationale jagtmiljø holdt vejret i de dage i september 2018, hvor jægerne på New Zealand kæmpede for at bevare landets bestand af Tahr. New Zealand er et af ikke mindst unge danske jægeres foretrukne rejsemål
Jægerne havde dog meget svært ved at komme igennem med deres alternative plan, som de mente kunne give plads til både Tahr og alpine blomster.
Situationen endte i en decideret politisk konflikt, der involverede jægere, guider og dele af den industri, der forsyner jægerne i New Zealand med grej og udstyr.
Hvordan det gik, kan man læse i nedenstående føljeton, der er et uddrag af de artikler, man kunne læse på Netnatur.dk i de dage i september 2018, hvor New Zealands bestand af Tahr hang i meget en tynd tråd.
Klart står det dog i dag, at jægerne trak det længste strå.
Der blev iværksat en alternativ forvaltningsplan og dermed tyder alt på, at jægerne endelig sikrede den introducerede Thar permanent opholdstilladelse på New Zealand.
Jægernes koordinerede og massive aktion førte til et politisk paradigmeskifte: Tahr skal ikke udryddes, men forvaltes og tilpasses i antal.
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 130)