Befolkningstilvæksten i Afrika er stadig massiv, men i flere afrikanske lande får indbyggerne væsentlig færre børn end de gjorde for blot ganske få år siden
Afrikanske kvinder får færre børn
Af Redaktionen opdatering af artikel fra 30. november 2015
På hele det afrikanske kontinentet bor der omkring 1,4 milliarder mennesker, men såfremt FN’s befolkningsprognoser holder stik, vil der leve omkring 2,5 milliarder mennesker i Afrika i 2050.
Den store befolkningstilvækst ses dog især i de store byer og det kan lokalt føre til affolkning i visse områder.
Tendensen er dog klar og holder den de næste årtier, kan hver fjerde verdensborger i nær fremtid meget vel være afrikaner.
Dette skal ses i lyset af at kontinentet i 1950 talte estimeret 229 millioner mennesker.
Læs mere om:
Befolkningstilvækst i den tredje verden er i kombination med et globalt overforbrug de grundlæggende trusler mod klodens stabilitet.
Overbefolkning og overforbrug er da også en stor trussel mod vildtet, som typisk fortrænges, når befolkningen og forbruget stiger, som om der ingen grænser eksisterer for vækst og udbredelse.
I Afrika er det især den store stigning i antallet af mennesker, som er det altoverskyggende problem.
“Alligevel er indbyggerne i en række afrikanske lande herunder Kenya, Uganda og Rwanda igennem den seneste årrække begyndt at få færre børn”
I 1990’erne fik de etiopiske kvinder i gennemsnit 7,1 barn. I dag er det tal faldet til fire pr. kvinde.
I Etiopiens hovedstad, Addis Abeba, er fertilitetsraten raslet ned. I dag ligger den på 1,7 barn pr. kvinde, hvilket er den samme som ses i Danmark.
I dag føder afrikanske kvinder i gennemsnitligt 4,7 børn i løbet af sit liv. FN forventer, at det tal i 2030 vil være faldet til 3,9 børn og yderligere til 3,1 børn i 2050.
»Kvinder går længere i skole, levestandarden øges, så folk ikke ønsker at få mange børn, og endnu vigtigere er familieplanlægning blevet mere populært” lyder det som forklaring på udviklingen.
Læs mere på netnatur.dk/AFRIKA